Megjelent: 6 éve

Recepciós bárki lehet?

A recepciósnak is elég, ha kedves, segítőkész, szorgalmas, ez pedig minden dolgozni vágyóban ott van. Takarítani szintén mindenki tud, hiszen otthon is szokott. A közvélekedés legalábbis ennyit tart ezekről a munkákról, ez alapján gondolják, hogy bárki alkalmas rá.

Történt nemrég, hogy egy irodaházban egy napon két tűzriadó is volt, szinte "természetes", hogy téves riasztás, ám ez sok kellemetlenséggel járt. Különösen ingerültek ilyenkor az irodaházi dolgozók, ha ez nem egyedi eset, márpedig nem az. Most úgy alakult, hogy megszemlélhettem közelről a recepciós hölgy munkáját ebben a helyzetben.

A sziréna megszólalásakor ő nem "jajne" szólamokba kezdett, hanem felugrott, lifteket ellenőrizte, kikapcsoltak-e. Addigra megérkeztek az első levonulók a lépcsőházból, a be- és kiléptetőrendszert inaktiválta, hogy akadálytalanul menekülhessen mindenki. Közben(!) telefonon érdeklődött a biztonsági csapattól, mi történt, a neki előírt protokollt is végigvette. Emellett az ingerült dolgozókat nyugtatta, terelte, akik persze őt okolták a történtekért. Higgadtan, századjára is elmondva, mennyire sajnálja, de ez a szabály, és mindenkit kiterelt az épület elé. Kb. 10 percig tartott ez a munka, mégis elgondolkodtam: erre egy átlagos, különösebb felkészültséggel nem rendelkező ember mennyire lenne képes?

Ebből az egyszerű példából is látszik, hogy egy munkaerőpiacon kevésbé keresett diplomával, de ilyen jellegű tudással nem rendelkező embernek esélye sincs. Ezek a joker-jelentkezések ezért vannak kudarcra ítélve: az ilyen jelölt tényleg nem alkalmas ezekre a feladatokra.

A saját, recepciós munkákra írt mintaCV-mben pl. benne van, hogy egy átlagos recepciós írja be, milyen tudásanyaga van a témában. "Jogi, és biztonsági ismeretek, melyek a recepciós munka elvégzéséhez szükségesek." - szól a mintaszöveg, ezt pedig érdemes komolyan kitölteni.

Joker-jelentkezések helyett

Sokan azt hiszik, pozitív hozzáállásnak látszik, hogy bármilyen munkát elvállalnak, csak legyen már valami. Tényleg pozitív, ha nem derogál a kétkezi munka, a takarítás, ha elfogadod, hogy "alulról kell kezdeni". De a munkáltató meg úgy látja, "jobb híján" bármit elvállalsz, majd alkalomadtán továbblépsz. Az adminisztrációs vagy takarítói állásokra joker-jelentkezést beadók többnyire ezért nem járnak sikerrel (és ez nem egyenlő a "túlképzett" fogalmával, hiszen ők inkább alulképzettek, még egy OKJ-s ügyintéző titkárral vagy takarítóval szemben is). Így sajnos ki lehet küldeni akár 1000 db jelentkezést is úgy, hogy válasz és érdemi eredmény nélkül maradjon.

Ha bevételre van szükség, akkor legális alkalmi munkák kisegíthetnek: korrepetálás, vagy háztartási munkák. Emellett persze folyamatosan pályázni kell a végzettségednek megfelelő munkákra, nagyon alapos, jól kidolgozott álláspályázatokkal. Ha megengedheted magadnak, hogy tapasztalatszerzésre koncentrálj, ne a bevételre, akkor önkéntes munkákkal lehetséges megfelelő tapasztalatot szerezni, azon a szakterületen, amiben végeztél.

Jobangel
HR Blog
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter