Megjelent: 3 éve

Reflektorfényben a foglalkoztatás és a vállalati felelősségvállalás

A HR szakemberek és az emberi erőforrás gazdálkodás kérdése szervezeti mérettől és kultúrától függően eltérő helyet foglal el egy vállalkozás életében. Vannak szervezetek, ahol a cégvezetés oldalbordájaként fontos mellékszereplő, máshol jelentéktelen statiszta. Egy biztos: bármilyen helyen, bármilyen szerepben is legyen jelen a szervezetben az emberi erőforrás gazdálkodás, a fennálló munkaerő-piaci helyzetben, biztos, hogy reflektorfénybe kerül. Rajtunk is múlik, hogy főhős vagy negatív karakter lesz belőle.

Napjainkban egyre többen ismerik fel a felelős foglalkoztatás és a társadalmi szerepvállalás szükségességét és a benne rejlő lehetőségeket. Egy a környezetéért és elsődlegesen közvetlen kollegáiért felelős vállalkozás mindennapi hozzáállásával és tevékenységével növeli a munkavállalók elégedettségét és elkötelezettségét.

Mit jelenthet a felelős foglalkoztatás egészen pontosan az alkalmazás napi gyakorlatában?

Egy felelős foglalkoztató aktívan tehet:

• A minőségi munkakörnyezet megteremtéséért, előmozdíthatja kollegái egészségmegőrzését. A fizikai és lelki jóllét mellett fontosnak tarthatja a cégen belüli jó hangulatot, a közösségépítését, csapatépítést.
• Támogathatja kollégáit szakmai előmenetelükben tehetséggondozó, vagy folyamatos képzés-fejlesztési programjaival. De törődhet életük egyéb területével is, fókuszálva intézkedéseivel a munka-magánélet egyensúlyának megteremésre.

A fenti néhány felsorolás nem teljes körű. Felelős foglalkoztatás alatt gondolhatunk bármilyen más olyan intézkedésre, juttatási rendszerre, vagy csupán szervezeti szokásra, egy apró gesztusra, ami hozzájárul a munkavállaló testi, szellemi, vagy lelki jóllétéhez, elégedettségéhez. A felelős foglalkoztatás egy megközelítés mód, ami HR bármely részterületén alkalmazható.

Miért éri meg felelős foglalkoztatónak lenni?

A felelősen gondolkodó munkáltatónál, a munkavállaló, mint ember központi érték. Talán ennek értéke megkérdőjelezhetetlen. De mégis: túl humánus, vagy altruista megközelítésen, ennek a szemléletmódnak kézzel fogható eredményei is vannak:

Fenntartható: egy cég, ahol bármilyen dimenzióban is, de törődnek a munkavállaló jóllétével, megtartó. A munkavállalók elkötelezettsége növekszik, ez pedig automatikusan járhat hatékonyság növekedéssel, valamint a fluktuáció, így a tényleges HR költségek csökkenésével.
Növekvő: egy cég, amely nemcsak elvár, de tesz is dolgozóiért vonzó. Nemcsak belső, de külső környezete számára is. Ez pedig mind az új munkatársak, mint az ügyfélkör bevonzásában segíthet.

OFA
Az OFA Nonprofit Kft. idén is díjazza az Év Felelős Foglalkoztatóit, azokat a cégeket, akik nyitottak a változásra és alkalmazkodásra. Azokat, ahol a HR főszerepbe kerülhet és mégha nem is tökéletes, de hiteles alakítást nyújt, mert egy felelős munkáltató minden helyzetben - legyen akár sikerről, vagy bukásról szó - tudja vállalni döntéseit munkavállalói előtt.

Az „Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázatra való jelentkezését a http://ofa.hu/felelos-foglalkoztato weboldalon 2017. október 6.-ig teheti meg.

További részletekért és pályázati feltételekért kérjük, látogasson el az ofa.hu weboldalra, vagy kérjen információt a felelosfoglalkoztato@ofa.hu email címen.

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” programban együttműködő partnereink a HR Portál, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamra, valamint az Országos Humánmenedzsment Egyesület.

A cikket az OFA Nonprofit Kft. munkatársai állították össze.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Járványhelyzet: közösségi adatbázis segíti a munkanélkülieket

Közösségi adatbázist hozott létre a Talentuno olyan magyar cégekről, akik a jelenlegi krízishelyzetben is aktívan keresnek új munkaerőt. A magyar HR... Teljes cikk

Mozgalom indult a rendezvényszervezés területén dolgozók segítésére

A Friends Club Hungary Kft rendezvényszervező cég a munka nélkül maradt kollégákon kíván segíteni. Teljes cikk

A fiatal munkavállalók többsége társadalmilag felelős munkahelyen dolgozna

Egy felmérés szerint a fiatal munkavállalók 76%-a aggódik az emberiség bolygóra gyakorolt hatása miatt. Teljes cikk