Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 2 éve

Ritkán van lehetőség azonnali hatályú felmondásra

A munkaviszony megszüntetése a munkajog egyik legfontosabb területe, így nélkülözhetetlen, hogy ismerjük és helyesen alkalmazzuk a szabályokat. A jogellenes munkaviszony-megszüntetés szabályai az utóbbi években veszítettek a szigorukból, ám továbbra is jelentős bírságokat fizethetünk, ha nem körültekintően járunk el - írja az adózóna.

images

A munkaviszonyt három módon szüntethetjük meg: felmondással, azonnali hatályú felmondással, illetve közös megegyezéssel.

Azonnali hatályú felmondást akkor alkalmazzunk, ha a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Lépésünk ráadásul határidőhöz is kötött, hiszen a tudomásszerzéstől számított 15 napon belül kell a jognyilatkozatunkat megtenni.

Ritkán van a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetésére jogszerűen lehetőség. Ha ez mégis bekövetkezne, jognyilatkozatunkat a jogásszal történő konzultációt követően tegyük meg. Amennyiben ezzel a móddal élünk, a felmondási tilalmak, illetve korlátozások sem akadályozhatnak bennünket, hiszen azok csupán a felmondásokra vonatkoznak.

Egy korábbi cikkünkben használati utasítást adtunk felmondáshoz, ott többek között bemutattuk mi a teendő közös megegyezés esetén.

HVG-adózóna
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Informátoraik eltitkolása miatt mondtak fel a Kommerszant újságíróinak

Forrásaik eltitkolása miatt mondott fel a Kommerszant című tekintélyes orosz gazdasági-politikai napilap tulajdonosa két újságírónak, holott az... Teljes cikk

A BBC kirúgta egyik műsorvezetőjét rasszista ízű tweetje miatt

Menesztette egyik munkatársát a BBC rádió, mert a műsorvezető óriási felháborodást keltő, rasszista ízű Twitter-bejegyzést tett közzé Harry... Teljes cikk

Az Országos Bírói Tanács kezdeményezi Handó Tünde felmentését

Az Országos Bírói Tanács (OBT) a 2019. május 8-ai ülésén határozatot hozott arról, hogy indítványozza dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár