Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Ritkán van lehetőség azonnali hatályú felmondásra

A munkaviszony megszüntetése a munkajog egyik legfontosabb területe, így nélkülözhetetlen, hogy ismerjük és helyesen alkalmazzuk a szabályokat. A jogellenes munkaviszony-megszüntetés szabályai az utóbbi években veszítettek a szigorukból, ám továbbra is jelentős bírságokat fizethetünk, ha nem körültekintően járunk el - írja az adózóna.

images

A munkaviszonyt három módon szüntethetjük meg: felmondással, azonnali hatályú felmondással, illetve közös megegyezéssel.

Azonnali hatályú felmondást akkor alkalmazzunk, ha a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Lépésünk ráadásul határidőhöz is kötött, hiszen a tudomásszerzéstől számított 15 napon belül kell a jognyilatkozatunkat megtenni.

Ritkán van a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetésére jogszerűen lehetőség. Ha ez mégis bekövetkezne, jognyilatkozatunkat a jogásszal történő konzultációt követően tegyük meg. Amennyiben ezzel a móddal élünk, a felmondási tilalmak, illetve korlátozások sem akadályozhatnak bennünket, hiszen azok csupán a felmondásokra vonatkoznak.

Egy korábbi cikkünkben használati utasítást adtunk felmondáshoz, ott többek között bemutattuk mi a teendő közös megegyezés esetén.

HVG-adózóna
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Jelek, hogy elbocsáthatnak

Bár manapság az ember általában nem évtizedekre tervez a munkahelyével, mégis kellemetlenül érintheti, ha nem ő dönt a váltásról, hanem... Teljes cikk

18 ezer embertől vesz búcsút a Deutsche Bank

A következő három évben 7,4 milliárd eurós szerkezetátalakítást lesz a Deutsche Banknál, ezért a munkavállalók több mint egynegyedét, 18 ezer... Teljes cikk

Több dolgozót is elbocsátottak a Nemzeti Táncszínházból

A Magyar Hang információi szerint délelőtt tíz óra óta egymás után hívják be a Nemzeti Táncszínház munkatársait, és közlik velük, hogy... Teljes cikk