Megjelent: 3 éve

Rokkantellátás mellett vállalkozóként

Vállalkozó vagyok, és rokkantsági ellátásban részesülök. Eddig B2-es besorolásom volt, ez mellett ugyanúgy kellett az átalányadózásban fizetnem a havi minimum összeget. Szívműtétem volt, így az idén átkerültem C2-es kategóriába. Ez mellett is állítólag kötelező fizetnem a havi minimum összeget? Ha van munkám, ha nincs? Ha tudok dolgozni, ha nem? Vagy lehetek másodállású vállalkozó? Áruszállítással foglalkoztam, és azért hétvégente volna ember, aki elvezetné az autót. Az a kis pénz bizony jól jönne a rokkantsági ellátáshoz.

images

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Mivel a rokkantsági ellátás nem minősül sajátjogú nyugellátásnak, így ha Ön, mint rokkantsági ellátásban részesülő személy, nem fizeti meg a jogszabály szerint előírt minimum járulékokat, nyugdíjra jogosító szolgálati időt sem szerez. Ez azt jelenti, hogy függetlenül attól, hogy Ön milyen kategória-besorolás szerint jogosult rokkantsági ellátásra, fizetnie kell az átalányadózás keretében az előírt járulékokat.

Alapesetben a járulékok és a szociális hozzájárulási adó alapja az egyéni vállalkozó kivétje, de tekintettel arra, hogy átalányadózást választó egyéni vállalkozóknak minimum járulékfizetési kötelezettsége van, minimum az alábbi alapok figyelembevételével szükséges a járulékait megfizetnie.
· szociális hozzájárulási adó esetén minimum a minimálbér vagy garantált bérminimum 112,5%-a,
· az összesen 8,5% mértékű egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok esetén a minimálbér, garantált bérminimum 150 %-a után,
· a 10 %-os nyugdíjjárulékot a minimálbér vagy garantált bérminimun 100 % után köteles megfizetni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a megváltozott munkaképességű személyek részére lehetőség van szociális hozzájárulási adókedvezmény igénybevételére, amely egyéni vállalkozók esetén a megállapított adóalapjának, de maximum a mindenkor érvényes minimálbér (2017-ben 127.500 Ft.-) kétszeresének 22%-a, azaz 2017-ben 56 100 Ft.-. Ön tehát ennyivel csökkentheti az egyéni vállalkozói tevékenysége folytán megfizetendő szociális hozzájárulási adóját.
Emellett Ön a súlyos fogyatékosok személyi kedvezményét is igénybe veheti, ami havonta a minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel, azaz 2017-ben havi 6375 Ft.-al csökkenti az Ön adófizetési kötelezettségét.

A rokkantsági ellátásban részesülő személyek az ellátás folyósítása mellett, a jogszabályi keretek között természetesen vállalhatnak munkát, így Ön egyéni vállalkozóként az ellátás ellenére is működhet és dolgozhat tovább. Fontos azonban, hogy a rokkantsági ellátás a keresőtevékenység folytatása mellett csak addig jár, ameddig a biztosított egyéni vállalkozó havi jövedelme három egymást követő hónapban meg nem haladja a minimálbér/garantált bérminimum 150 %-át (2017-ben minimálbér esetén 191 250 Ft.-, szakképzettséget igénylő tevékenység esetén a garantált bérminimum 150%-át 241 500 Ft.-ot). Ez azt jelenti, hogy amennyiben keresőtevékenysége folytán a jövedelme három egymást követő hónapban meghaladja a fenti összeget, a rokkantási ellátás megszüntetésre kerül.

Aki válaszol:

Adózással, könyveléssel kapcsolatos szakértő - PwC Magyarország

Ügyfeleink azért fordulnak hozzánk bizalommal, mert szakértőink széles körű tudása és nemzetközi háttere biztosíték arra, hogy a személyi jövedelemadó-kérdésektől a közvetett adókon keresztül az adóhatósági eljárásokkal kapcsolatos tanácsadásig minden adózással kapcsolatos ügyben támaszkodhatnak ránk.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Fizessük-e a Katát vagy a rokkanrt nyugdíjra várjunk?

Párom Katás főállású (50000/hó) vállalkozóként tavaly január 01-től december 31-ig kimerítette az 1 éves táppénz keretét, azóta is kap az... Teljes cikk

Milyen járulékok és adók terheli a munkabéremet?

Ez év augusztus 01-től nők 40-el nyugdíjas vagyok! Az általános iskola ahol dolgoztam, visszhívott, így most heti 10 és fél órában tanítok! Az... Teljes cikk

Hogyan téríthető vissza az adó külföldi szakmai gyakorlat után?

A lányom 6 hónapos szakmai gyakorlaton van Új-Zélandon. Ott adószám igénylés után a hetente kapott jövelelméből SZJA kerül levonásra. Itthon még... Teljes cikk