Megjelent: 12 éve

Sebezhetővé tesz a pletykafészek munkatárs

images

A tudálékos

Ő az, aki mindenkinél jobban tud mindent, és mindig figyeli, kritizálja a többiek cselekedeteit, illetve folyamatosan osztogatja a tanácsokat. A csapat úgy tudja megfékezni, ha összefog, és megpróbálja rávenni arra, nézze a problémát más szemszögből. "A vezetőnek tanácsos munkával lefoglalni az ilyen kollégát. Amíg dolgozik, legalább addig nem zavar senkit" - véli a tanácsadó. Minősíteni egyébként nem ajánlott, mert könnyen megsértődik és a kritizáló ellen fordul.

A versengő

Az ilyen típusú dolgozó mindenkiben megelőzendő versenytársat lát, bármilyen feladat adódik, ő akar az első lenni. Lehet játék, lehet komoly feladat, ő mindent komolyan vesz, még fékezni is nehéz. Nagyon önző és állandóan bizonyítani akaró embertípusról van szó, aki ráadásul nehezen viseli el a vereséget.

A vezető kiaknázhatja ezt a mentalitást, és kihozhatja a legjobbat a dolgozóból. De mit tehetnek a kollégák? Ha nehezen működik együtt, megpróbálhatjuk rávenni, vetélkedjen a többiekkel, mégpedig abban, hogy ki tud a másikkal a legjobban együttműködni? Kezelését nehezíti, hogy csak a saját maga megoldási javaslatát fogadja el. Ha a vezető vagy a többség más variáció mellett dönt, a vetélkedő gyorsan megsértődik. Ilyen esetben nagy hangsúlyt kell fektetni a döntés magyarázatára és az ő megoldási javaslatának értékelésére.

A nyavalygó

A kategóriába tartozó mindenben a rosszat látja, sehol sem érzi jól magát, semmilyen feladat nem tetszik neki. Panaszkodik, kritizál pozitív ellensúly nélkül.

"Az ilyen viselkedésnek legtöbbször mélyebb okai vannak. Bár a sok munka miatt 'nyávog', valójában viszont teljesen más bántja. Érdemes a bizalmába férkőzni, megtudakolni a valódi problémát és segédkezni a megoldásban. Ha ezzel nem érünk el eredményt, akkor közölnünk kell vele kíméletesen: viselkedése miatt nem tudunk koncentrálni a munkára" - mondja Dr. Szöllősi Ágnes.

A pletykafészek

A team információs központja, ám a továbbadott aktualitások nem szakmai természetűek, inkább a munkatársak privát életére vonatkoznak. Ő az, aki ideje nagy részében azon gondolkodik, ki kivel jár, kivel szakított, mit csinál éjszakánként, kivel barátkozik, és hogy kivel nincs jó viszonyban. A pletykafészek szereti fontosnak láttatni magát és ezt információk folyamatos áramoltatásával próbálja elérni. Ha ki akar kérdezni bennünket, ügyeljünk arra, hogy ne adjunk ki olyan információkat, amivel sebezhetővé válunk, más kollégáról pedig még véletlenül se mondjunk előtte véleményt, különösen nem negatív tartalmút. "Pletykafészek-gyanús kollégát lehet tesztelni is. Például mondhatunk magunkról egy meghökkentő, de pozitív hírt, és ha elterjed az irodában, máris tudjuk, hogy kollégánktól továbbszivárog az információ.

A munkapszichológus szerint a pletykálkodó dolgozókat a vezető leginkább úgy tudja megfékezni, ha lefoglalja őket. "Adjon nekik annyi munkát, ami mellett nincs ideje mások magánéletével foglalkozni" - tanácsolja a szakember.

A bűnbak

E csoport tagjai azok a dolgozók, akikről a csapat tagjai úgy gondolják: ők az okai mindennek, miattuk nem sikerül semmi. Bűnbak általában akkor lesz a teamben, ha a vezető nem engedi, hogy közösen megbeszéljék a hibákat, tilos negatív véleményt mondani bárkiről és a csoportmunka eközben kudarcot vall. A bűnbak "kijelölése" azt a célt szolgálja, hogy levezesse a csoportban felgyülemlett agressziót, hogy egyszerű magyarázatot adjon a sikertelenségre.

Bűnbakká legtöbbször az átlagtól eltérő munkatársak válnak, de abból is lehet bűnbak, aki nem tud beilleszkedni, nem tudja magát elfogadtatni a csoportban, képtelen véleményét megvédeni a munkatársak előtt. Előfordulhat az is, hogy a projektvezető a sikertelen munka végén "kinevez" egy bűnbakot, amivel saját hibáit is el kívánja kendőzni. Dr. Szöllősi Ágnes szerint a lehető legrosszabb helyzetbe akkor kerülünk egy cégnél, ha bűnbakká válunk. Egy darabig küzdhetünk ez ellen, a vezető segítségét kérve. Azonban ha elveszettnek látjuk a helyzetet, saját életünket megkönnyítendő jobb, ha egy másik állást keresünk magunknak.

Oroszi Babett
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Amíg lehet, az építőipari szakemberek dolgozni akarnak

A koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt hatásairól készített felmérést 400 szakember megkérdezésével a Mapei Kft. Teljes cikk

Így segítené a Adótanácsadók Egyesülete a KKV-k adózását a vészhelyzet miatt

Az Adótanácsadók Egyesülete a részletes javaslatait már elküldte a pénzügyminiszternek is. Teljes cikk

A jövő top zöld állásai: zöld mérnök, zöld autószerelő, zöldfal kertész?

A gazdaság és társadalmunk új korszakba érkezett, amelyben a fenntarthatóságnak mindennél fontosabb szerep jut, ami a foglalkoztatás szintjén is... Teljes cikk