kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 10 éve

Sportpályáról a felsővezetői székbe

A magyar sportolók többsége tudatosan készül arra, hogy visszavonulása után talán egy vállalatban kell megállnia a helyét. A sportban tanult küzdőszellem, a szabályok tisztelete sok pozícióban hasznos lehet. A vezetésbe kerülve azonban meg kel szokniuk, hogy a modern vezető már elszakadt az általuk tapasztalt autoriter irányítástól.

A sportban sikeres emberek sokszor a munka világában is nagy eredményeket érnek el. Megtanulják kezelni a stresszt, a versenyhelyzetet, megszokják, hogy rendszer szerint kell élniük, így jobb az idejüket is jobban osztják be.

Az ismertség segíthet – ha ezáltal szeretne egy cég népszerűbbé válni –, de ez nem elég. Egy sportolónak tudnia kell a pozíciójával élni, és meg kell tanulnia, hogyan válhat sikeressé az üzleti életben. A témához Szilvási Gábor, a Xerox HR-vezetője, és Ilyés Gyula, a sixensecoach.hu szakembere tette hozzá a gondolatait.


A sport tisztességes küzdelemre tanítMinden jól működő polgári társadalomban fontos szerepet tölt be a sport. Egészségvédő szerepéről sokszor és sokan írnak, de hajlamosak vagyunk a sport ember- és társadalomformáló hatásáról elfeledkezni. A Szent István Egyetem újságjában az olvasható, hogy korunk sajnálatos jellemzője a kemény, sokszor könyörtelen kenyérharc, az érvényesülésért, anyagi biztonságért való küzdelem. E küzdelemben a fizikailag és szellemileg egyaránt jól felkészültek óriási előnyt szereznek.

A sport számos olyan dologra felkészít, ami az élet más területén hasznossá válhat. Aki a sportpályán megtanulta a küzdést, a szabályok betartásának fontosságát, az ellenfél tiszteletét, a bírói döntések elfogadását, az megtanult veszteni és nyerni. Az igazi sportember képes a vereség után felállni és újrakezdeni, ezáltal a civil életben is hasznosabb, értékesebb tagja lesz a társadalomnak, mint aki könnyen feladja, vagy csak szabálytalan, törvénytelen úton tud eredményt elérni. A sportban megtanulunk társainkkal együttműködni a közös célért, megtanulunk alkalmazkodni a változó feltételekhez és a társakhoz. Mindezek a tulajdonságok egy életen át elkísérik azt, aki ezt fiatalon megtanulta, megszokta.


Jó ajánlólevél a sportkarrier„Természetesen számít a sporteredmény, a sportkarrier az üzleti karrierben” – mondta a HR Portálnak Szilvási Gábor, a Xerox HR-vezetője. Egyrészről a sport olyan készségeket fejleszt ki már fiatal korban, amelyeket az üzleti életben is remekül lehet kamatoztatni. Hozzászoktat a folyamatos versenyhelyzethez, a nyomás és stressz kezeléséhez, rendszert visz az ember életébe, továbbá az időbeosztás-tervezést is fejleszti. Másrészről a sport segít az üzleti kapcsolatok kialakításában, összehozza az embereket. A sportolás olyan kapocs, platform, gondolkodás, ami segíti a közös munkát, a közös projekteket, a feladatok végrehajtását.

Ilyés Gyula, a judoedzo.hu sportcoacha szerint többnyire számít a sporteredmény az üzleti karrierben, de nem feltétlenül. Az ismertség előnyt jelenthet: jóhírű, ismert sportoló társaságát, kapcsolatait, szolgáltatásait szívesen keresik az emberek. Ma már az élsport egyben komoly üzlet is, bajnokainkat sokkal jobban megbecsülik mind anyagilag, mind erkölcsileg, mint korábban. Az élsportolókat üzletemberek, vállalatok támogatják, így már aktív korukban szerezhetnek tapasztalatokat az üzleti világról, sikeres vállalkozásokról, vezetőkről. A versenyzők többsége felismerte, hogy tanulnia kell, és ma már büszkén mondhatjuk, hogy élversenyzőink minimum 80 százaléka a felsőoktatásban tanul, és készül a civil életére.

A média nyújtotta ismertségből is profitálnak néhányan. Nem ritkán ismert sportolókból lesznek különböző cégek arcai – már ha megfelelnek a vállalkozás marketing filozófiájának. Ma már gyakran találkozhatunk a versenyzéstől visszavonult bajnokainkkal hatalmas cégek felsővezetőiként. A „bemenet” talán az ismertség miatt könnyebb lehetett számukra, de ezen a szinten már csak a teljesítmény számít. Csak a sportkarrierből hosszú távon nem lehet megélni – tette hozzá a sportcoach.


A végsőkig küzdeni akarás az üzletben sem ártAkárcsak a pályán, az üzleti életben is gyorsan kell döntést hozni, a jó döntéshez pedig az kell, hogy átlássuk a szituációt, és mérlegeljük, felismerjük az adódó lehetőségeket – mondta Szilvási Gábor. A helyzetfelismerés, az alkalmazkodás és a gyors döntések a siker kulcsai. Az élsportban is ezek jelentik a sikeresség alapját.

A sport nagy kitartást, végsőkig küzdeni akarást is ad. A folyamatos küzdelemben azonban kiemelt szerepe van az ellenfél tiszteletének, ami az üzlet nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy etikusan viselkedünk a versenytársakkal. Tisztességesen küzdünk egymás ellen, nem ellenségként tekintünk a másikra. A versenyszellem, a folyamatos – pozitív – teljesítménykényszer, az ambíció is része a sportoló mindennapjainak. Legyen szó a magánéletről, a munkáról vagy a sportról, ezek a jellemzők végigkísérnek és a legjobb teljesítményre ösztönöznek – tette hozzá a HR-vezető.

A felelősségvállalás, az elköteleződés, a kitartás, a célorientáltság, a dönteni tudás képessége mind az élsport, mind az üzleti területen kamatoztathatók, rengeteg a hasonlóság – fűzte hozzá Ilyés Gyula. Kölcsönösen tanulhat egymástól a két terület – és akkor a motivációról még nem esett szó.


Olimpiai bajnok tette egészségesebbé PaksotA Xerox HR-vezetője szerint a rendszeres mozgás, a szellemi és fizikai rekreáció révén az ember felfrissül és ez természetesen együtt jár azzal, hogy a munkahelyén is jobb teljesítményt tud nyújtani. Akik egyensúlyban vannak önmagukkal, maguk körül is könnyebben teremtenek egyensúlyt, és ebben a sport nagyon nagy segítség. A Xerox igyekszik minél több támogatást adni a dolgozóknak ahhoz, hogy a sport az életük részévé válhasson. „Futócsapatot szerveztünk, amellyel tavaly és idén is versenyeken indultunk. Gyakran indulunk céges labdarúgó bajnokságokon is. Igyekszünk olyan munkakörülményeket teremteni, hogy munkavállalók work-life egyensúlya lehetővé tegye a sportos életmódot” – fogalmazott a szakember.

Ilyés Gyula szerint jó példa arra Paks városa, hogy az egészséges életmódot folytató munkavállaló jobb munkaerő. A városban vállalati szinten kezdték el hirdetni az egészséges életmódot, ami aztán városi méreteket öltött, és ha hinni lehet a statisztikának, itt a legkevesebb a túlsúlyos ember Magyarországon. Nem véletlen: az atomerőmű kommunikációs igazgatóját Kovács Antalnak hívják. Ő 1992-ben Barcelonában judo olimpiai bajnok lett.

Egy egészséges, fitt munkatárs jobban teljesít hosszú távon. Amikor a dolgozók preventív fittségi edzésekkel tartják magukat karban, tudatosabbak a táplálkozási szokásaik. Egészségesebbek, jobb a hangulatuk, és kevesebb betegállománnyal többet tudnak dolgozni.


A sport poroszos világ: a vezetést újra kell tanulniA sportolás maga kizárólag nem tesz valakit jobb vezetővé vagy csapatjátékossá – mondta Szilvási Gábor. Viszont a sportban szerzett tapasztalat segíthet abban, hogy egy vezető jobban átlássa, felmérje a kollégái erősségeit, gyengeségeit, jobb kohéziót és lojalitást tudjon kialakítani. Egymás elfogadása, az egymásba vetett bizalom szintén olyan sportismérvek, amelyek a hatékony csapat kialakításban nélkülözhetetlenek.

A sport leragadt az úgynevezett „poroszos” iskolánál, míg a vezetői szakma ezt már rég meghaladta. A sportban a versenyző van a hierarchia legalján, a végrehajtói szinten. Vállalati szintre emelni a sportban megtapasztalt autokrata stílust nem szerencsés. Vezetni meg kell tanulni, de a sportbeli tapasztalatokból is lehet meríteni. Egy egykori élversenyző nagyon jó példával járhat elöl mind az elköteleződés, mind a munkabírás, mind a felelősségvállalás tekintetében. Benedek Tibor szerint a sportvezetés némileg hasonlít a vállalatvezetésre.

Egy sportoló mind egyénileg, mind csapatban kimagasló eredményekre lehet képes, amennyiben része a vállalati víziónak, pontosan tudja hol a helye, hol vannak a kompetenciájának a határai, munkájának mi a direkt célja, illetve mi a személyes haszna – tette hozzá Ilyés Gyula. Kiváló csapatjátékos lehet vállalati szinten, amennyiben motivált, és a territóriumok megfelelően vannak kommunikálva.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kik lesznek az új ipari forradalom sztárvállalatai? 8 trend, amire a cégvezetőknek figyelniük kell

Nyolc trendre kell figyelniük a cégvezetőknek, ha sikereket akarnak elérni az évtized végéig. A Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem kutatói szerint... Teljes cikk

Nincs szükség HR-re - állítja a korábbi Facebook-alelnök

A cégeimben nincs HR osztály, egyetlen HR-es sem dolgozik nálam - jelentette ki Chamath Palihapitiya, a Social Capital alapítója, a Facebook egykori... Teljes cikk

Itt a titkos munkaerő-tartalék: mit tudnak a nyugdíjasok?

2022-ben 110 ezer nyugdíjas dolgozott, ám ennél sokkal többet be lehetne vonni a munkaerőpiacra. Milyen munkákra jönnek? Milyen speciális igényeik... Teljes cikk