Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 éve

Motiváció Mocsai módra: a jó vezető energetizál

images

"Amihez én értek, ahhoz két korsó sör után bárki" - kezdte előadását Mocsai Lajos, aki 17 éve a nemzeti válogatottunk (hol a férfiaké, hol a nőké) edzője. Hiszen nem csak focihoz ért mindenki, hanem a kézilabdához is. Persze, ha félretesszük a viccet, érthető, hogy a magyar vállalkozókat nagyon is érdekli az a fajta motiválás, stresszkezelés, csapatépítés, ami az élsportban zajlik, ezért egyre nagyobb mértékben jelentkezik az igény cégek menedzsmentjeinek részéről, hogy a labdajátékokon keresztül vezessék őket közelebb ehhez a területhez. Ezért is tart egyre gyakrabban előadásokat vállalatvezetőknek, HR-eseknek a sport világából érkezett szakember.

Mocsai Lajos szerint ahhoz, hogy a vezető sikerre vigye az embereit, tudni kell, hogy hol van az a teljesítőképes tudás, amivel eredményes lehet a csapat, illetve a cég. Ehhez alapvető kritérium a kommunikáció minősége, tartalma és formája. "Hiszen hogyan fogom meg a sportolót, hogyan kényszerítem munkára? A napi 3-4 óra edzés során az élsportolók az átlagember 4 napi energiáját használják fel. A meccsek is hihetetlen terhelést jelentenek: ahhoz hogy valaki ezt a teljesítményt kihozza magából, az energetizálás folyamatát fenn kell, hogy tartsa" - hangsúlyozta Mocsai Lajos. Az energetizálás azt jelenti, hogy ha a főnök - legyen az az edző vagy a felettes - beszél hozzánk és a harmadik percben leragad a szemünk, akkor az adott vezető egy energiavámpír, belőlünk táplálkozik. Nemhogy nem energetizál, még tőlünk vesz el. Mocsai Lajos véleménye az, hogy az ilyen vezető középszerű marad, ennek előnye, hogy alacsony fájdalommal jár a tevékenysége - de akkor meg minek? Ha érvényesülni akarunk, akkor saját területünkön kiválóságot kell produkálni, nem lehet megmaradni az alacsony fájdalom zónájában.

"Megjön edzésre reggel a játékos, látom, hogy nincs formában, nincs ott agyban. Ekkor megállítom az edzést. Figyelj, rengetegen várnak a helyedre, van 17 ezer balkezes, aki a pozíciódra vár. Döntsd el, hogy képes vagy-e megtölteni tartalommal ezt a délelőttöt!" - beszélt az edző a saját módszeréről. "Az edzőnek el kell érni, hogy a kommunikációja energetizáljon, olyan erőteret teremtsen, hogy ha látom, akkor jól dolgozzon, ha nem látom, akkor még jobban." Hatalmas feladat motivációval elérni azt, hogy a játékos az edzésen nap mint nap a fájdalom kínzónájában eddzen, amikor már kimászni sem bír a medencéből és edzés végére nem tud beszélni sem. Ehhez nagyon fontos a szakmai kompetencia: ahhoz, hogy az edző képes legyen motiválni, szakmailag hitelesnek kell lennie. "Nem perfekcionista, hanem professzionalista célfilozófia a fontos, a tökéletest az agy nem tudja. Én akkor dolgozom motiváltan, ha be tudom tervezni az adott folyamat minimális hibalehetőségeit."

A kézilabdaedző szerint a vezető legyen kevert személyiség: azaz ne csak autoriter és ne csak tanakodó fajta. Hiszen vannak döntéshelyzetek, amikor bármennyire is szeretnénk, nincs idő tanakodni: ilyen a meccs utolsó perce. A vezetőtől ilyenkor elvárás az azonnali, nyomás alatti döntés, mely a legjobb teljesítményt hozza ki a csapatból - legyen az sport- vagy munkahelyi csapat.

A jó vezető képes delegálni - az edzőnél nincs is labda, muszáj átadnia azt. De nincs ez másként a vállalatok világában sem. Aztán ha menet közben kiderül, hogy rossz a taktika, akkor lehet változtatni - a játékosok is hozhatnak egyéni döntést. A kreativitási kvóciens nagyon fontos Mocsai Lajos filozófiájában: az adott játékos tud-e hirtelen dönteni: bevetődik-e az ellenfél játékosai közé vagy inkább félti a testi épségét?

Motivációs piramis

Ahhoz, hogy valaki motivált munkát tudjon végezni, vissza kell tudni tölteni az energiát. "Itthon mi a jellemző? Szabadidőm van, nem csinálok semmit. Ezzel szemben Nyugat-Európában ilyenkor az ember elmegy sportolni. És ez miért jó? Kirándulás és edzés közben, azaz pszichomotoros terhelés során születnek megoldások munkahelyi kérdésekre" - beszélt a mozgás fontosságáról az edző.

Ennek tükrében Mocsai Lajos egyedi motivációs piramisát is megalkotta: ez piramis arról szól, hogy miként képes az agy a legmagasabb fokú működésre - ehhez Mocsai Lajos szerint kiművelt emberfő és fizikai teljesítmény kell: ekkor fogja lehívni az agy a tudást. A piramisban felfelé haladva szerepet kapnak a durva vezetési technológiák, az intuitív intelligencia, a metodológiai kompetencia, és legfelül pedig a szakmai hitelesség. Mocsai Lajos szerint, ha ezt betartjuk, motivált emberek leszünk.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ilyen a jó vezető

Csapatmunkában gondolkodik, érzékeny mások érzelmi állapota iránt, céltudatos, óvatos és megbecsüli a munkatársait - ezek a jellemzői az átlagon... Teljes cikk

Kinek hány naposak lesznek az augusztusi munkahetei? Munkahely vagy munkaidő?

Nyár elején írtunk a Summer Friday - vagyis a szabad nyári péntek - jelenségéről, ami az Egyesült Államokban egyre inkább terjedőben van a... Teljes cikk

149 tanuló végzett az Audi Hungaria szakképzési rendszerében

149 szakmunkástanuló tett sikeres záróvizsgát az AUDI HUNGARIA Zrt. és partneriskolái duális szakképzésében. Jelenleg 15 különböző szakmában... Teljes cikk