Szabálytalanságok a vendéglátóiparban
Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) új jelentése a szálloda- és vendéglátóiparban (HORECA) dolgozó munkavállalók által viselt kockázatokra összpontosít. "A szálloda- és vendéglátó-ipari dolgozók védelme" című jelentés bemutatja a munkahelyi kockázatok kezelésére vonatkozó helyes gyakorlatot, emellett összefoglalást ad a területtel kapcsolatos politikáról, és leírja az ágazatban zajló változásokat.
Romló munkakörülmények
A HORECA-ágazatban a munkaidővel, a munkaköri követelményekkel és az önálló munkavégzéssel kapcsolatosan 1995 és 2000 között a munkakörülmények romlását állapították meg. A HORECA-ágazatban dolgozók emellett számos pszichoszociális kockázattal szembesülnek: hosszú, nem szokványos és kiszámíthatatlan munkaidővel, a munka irányításának hiányával, nagy munkateherrel, és időkényszerrel, amelyek megnövekedett stresszhez, valamint a munka és a magánélet egyensúlyának megbomlásához vezethetnek.
A HORECA-ágazat dolgozói gyakrabban találkoznak a fogyasztók, a kollégák és a munkavállalók általi erőszakkal, zaklatással és megkülönböztetéssel, mint más ágazat dolgozói. Gyakrabban szembesülnek fenyegetéssel (12 százalék szemben a 8,5 százalékkal), fizikai erőszakkal (6,5 százalék szemben a 3,5 százalékkal) és nemkívánatos szexuális figyelemmel (8 százalék szemben a 2 százalékkal). Továbbá a HORECA-ágazat dolgozói nagyobb mértékű megkülönböztetést tapasztalnak (10,5 százalék szemben a 6,5 százalékkal). A pubokban, diszkókban, éjszakai klubokban és bárokban dolgozók különösen nagy kockázatnak vannak kitéve.
A dolgozók által tapasztalt fizikai kockázati tényezők a következők: hosszan tartó állás és nehéz súlyok cipelése; magas zaj- és füstszint; nagyon magas vagy alacsony hőmérsékletek, valamint veszélyes anyagokkal, például tisztítószerekkel történő munkavégzés. Az ezekből származó egészségügyi problémák többek között váz- és izomrendszeri megbetegedések, bőrbetegségek és légzőszervi panaszok lehetnek. Az ágazatot érintő biztonsági és egészségvédelmi szakpolitika főként az élelmiszer-higiéniára, valamint a dohányzási tilalomra irányul, mely egyes esetekben további biztonsági és egészségvédelmi intézkedések bevezetéséhez vezet.
Teljes körű ellenőrzés szükséges
Magyarországon az ellenőrzési szempontok igen széleskörűek, személyi, tárgyi és szervezési feltételekre terjednek ki. Szükséges felmérni a munkavállaló egészségi alkalmasságát, képzettségét, kioktatottságát, fel kell mérni a létesítmény és a munkaeszközök állapotát, ellenőrizni kell az egyéni védőeszközök meglétét, illetve a megfelelő munkavállalói létszámot és a biztonsági előírások betartását.
Súlyos hiányosságok a vendéglátóiparban
Annak ellenére, hogy a vendéglátóipar nem tartozik a veszélyes tevékenységek közé, munkájuk során mégis számos súlyos hiányosságot tapasztalnak a felügyelők, főleg konyhai tevékenységek végzésével kapcsolatban. Szabálysértés észlelése esetén a felügyelő a cselekmény súlya alapján enyhébb esetben jogszabályi előírás alapján helyszíni bírságot szab ki, ennek mértéke 3000 forinttól 20 ezer forintig terjedhet. Súlyosabb munkavédelmi szabálysértés elbírálása határozatban történik, ekkor a bírságtétel 3000 és 100 ezer forint közötti összeg.
2007-ben a "Szálláshely, vendéglátás" tevékenység munkavédelmi hiányosságai miatt Magyarországon 18 szabálysértési határozat született, 577 ezer forint összegben. További 83 eset pedig 701 ezer forint helyszíni bírságot eredményezett. A szabálysértési bírságokon kívül a munkavédelemről szóló 1993. évi törvény a munkavédelmi bírság kiszabását is lehetővé teszi, mely 50 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet. 2007-ben 15 munkavédelmi bírsághatározat született az ágazatban, összesen 3,78 millió forint összegben. A szakemberek ebben az évben 1223 szálláshelyet, vendéglátó egységet ellenőriztek.
Példák kiscégeknek
Mivel a HORECA létesítmények 90 százaléka igen kisméretű (legfeljebb 10 dolgozót foglalkoztat), a munkaadóknak gyakran nem áll rendelkezésükre elegendő idő és forrás ahhoz, hogy a jogszabályokat gazdálkodó szervezeti szinten maradéktalanul végrehajtsák. Az EU-OSHA jelentése a sikeres kockázatmegelőzés számos példáját tartalmazza, amelyek nemcsak az éttermek és szállodák, hanem iskolai étkezdék, klubok és bárok számára is hasznosak. A megelőzés hatékony irányítása magában foglalja a megfelelő kockázatértékelést, a munkavállalók bevonását és a megelőző intézkedések sikeres végrehajtásáról szóló képzést.
A jelentés mellett az EU-OSHA számos, a területtel kapcsolatos biztonságot és egészségvédelmet érintő anyagot, dolgozott ki, hét tájékoztatót készített a helyes gyakorlatokról, valamint létrehozta a "biztonságos munkavégzésért a multikulturális HORECA-ágazatban" elnevezésű fórumot. Ezek mindegyike megtalálható az EU-OSHA honlapján. A fórum különösképpen azokat a problémákat tárja fel, amelyekkel a migráns munkavállalók tömegei szembesülnek az ágazatban, valamint gyakorlati megoldásokat nyújt számukra.
- 2025.12.03Humán controlling A képzés során megtanulhatja, miként támogathatja a controlling szemlélet a HR-stratégiát. Megmutatjuk, hogyan tervezze és kontrollálja a személyi jellegű ráfordításokat, elemezze a munkaerő költségeit és megtérülését, valamint, hogyan alkalmazza a teljesítménymenedzsment és a humán tőke elemzés legfontosabb módszereit a vállalati hatékonyság növelése érdekében.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.09Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A program és a regisztráció a jegyek menüpont alatt.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!
Részletek
Jegyek
- 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is.
Részletek
Jegyek
Friss, több mint 2800 magyar munkavállalót vizsgáló kutatás szerint a dolgozók jelentős része krónikus stresszel, alváshiánnyal és egészségtelen... Teljes cikk
Szeptember 15-től már minden régióban pályázhatnak a kkv-k a munkabiztonságot erősítő eszközökre - jelentette be hétfői közleményében Czomba... Teljes cikk
Egyre több magyar munkavállalót érintenek a mentális betegségek, elsősorban szorongás és depresszió, ami évente több mint 1,1 millió... Teljes cikk
- HR-esek figyelem: a bértranszparencia új szabályai versenyjogi csapdákat rejtenek 2 hónapja
- Már minden régióban pályázhatnak a hazai kkv-k munkavédelmi eszközök beszerzésére 2 hónapja
- Indul a GINOP Plusz "Munkakörülmények fejlesztése" kiemelt projekt 3 hónapja
- Hőség az irodában? Így olvad el a csapat teljesítménye és a profit 4 hónapja
- Állásinterjú után csend? Ezért akár milliós bírság is járhat 4 hónapja
- Munkavédelmi siker a Közel-Keleten: dél és 4 között senki sem dolgozik 4 hónapja
- A kisváros cukrásza, aki szereti a pörgést 5 hónapja
- Leesni könnyű, megvédeni nehéz? – kritikus a munkavédelem az építőiparban 5 hónapja
- Ekkortól pályázhatnak munkavédelmi fejlesztésekre a kkv-k 5 hónapja
- Figyelem! Hőségriasztás lesz érvényben csütörtök éjfélig - íme a legfontosabb előírások 5 hónapja
- A diákmunkára szigorú szabályok vonatkoznak – ezekre figyelni kell a nyári munkavállalás előtt 6 hónapja

Mi történne, ha egy napra minden nő szabadságra menne?