Szabálytalanságok a vendéglátóiparban
Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) új jelentése a szálloda- és vendéglátóiparban (HORECA) dolgozó munkavállalók által viselt kockázatokra összpontosít. "A szálloda- és vendéglátó-ipari dolgozók védelme" című jelentés bemutatja a munkahelyi kockázatok kezelésére vonatkozó helyes gyakorlatot, emellett összefoglalást ad a területtel kapcsolatos politikáról, és leírja az ágazatban zajló változásokat.
A HORECA-ágazat számos EU-tagállamban egyre fontosabb munkahelyteremtő forrás, mely magas számban foglalkoztatja az alacsonyan képzett fiatal és migráns munkavállalókat is. A munkakörülmények azonban gyakran nehezek, a munkaidő hosszú, a feladatok pedig fizikailag megerőltetőek. Ráadásul a HORECA-ágazatot a tipikustól eltérő munkaidő-beosztás jellemzi, amelyben megszokott a szezonális és a váltott műszakos munka.
A HORECA-ágazatban a munkaidővel, a munkaköri követelményekkel és az önálló munkavégzéssel kapcsolatosan 1995 és 2000 között a munkakörülmények romlását állapították meg. A HORECA-ágazatban dolgozók emellett számos pszichoszociális kockázattal szembesülnek: hosszú, nem szokványos és kiszámíthatatlan munkaidővel, a munka irányításának hiányával, nagy munkateherrel, és időkényszerrel, amelyek megnövekedett stresszhez, valamint a munka és a magánélet egyensúlyának megbomlásához vezethetnek.
A HORECA-ágazat dolgozói gyakrabban találkoznak a fogyasztók, a kollégák és a munkavállalók általi erőszakkal, zaklatással és megkülönböztetéssel, mint más ágazat dolgozói. Gyakrabban szembesülnek fenyegetéssel (12 százalék szemben a 8,5 százalékkal), fizikai erőszakkal (6,5 százalék szemben a 3,5 százalékkal) és nemkívánatos szexuális figyelemmel (8 százalék szemben a 2 százalékkal). Továbbá a HORECA-ágazat dolgozói nagyobb mértékű megkülönböztetést tapasztalnak (10,5 százalék szemben a 6,5 százalékkal). A pubokban, diszkókban, éjszakai klubokban és bárokban dolgozók különösen nagy kockázatnak vannak kitéve.
A dolgozók által tapasztalt fizikai kockázati tényezők a következők: hosszan tartó állás és nehéz súlyok cipelése; magas zaj- és füstszint; nagyon magas vagy alacsony hőmérsékletek, valamint veszélyes anyagokkal, például tisztítószerekkel történő munkavégzés. Az ezekből származó egészségügyi problémák többek között váz- és izomrendszeri megbetegedések, bőrbetegségek és légzőszervi panaszok lehetnek. Az ágazatot érintő biztonsági és egészségvédelmi szakpolitika főként az élelmiszer-higiéniára, valamint a dohányzási tilalomra irányul, mely egyes esetekben további biztonsági és egészségvédelmi intézkedések bevezetéséhez vezet.
Magyarországon az ellenőrzési szempontok igen széleskörűek, személyi, tárgyi és szervezési feltételekre terjednek ki. Szükséges felmérni a munkavállaló egészségi alkalmasságát, képzettségét, kioktatottságát, fel kell mérni a létesítmény és a munkaeszközök állapotát, ellenőrizni kell az egyéni védőeszközök meglétét, illetve a megfelelő munkavállalói létszámot és a biztonsági előírások betartását.
Annak ellenére, hogy a vendéglátóipar nem tartozik a veszélyes tevékenységek közé, munkájuk során mégis számos súlyos hiányosságot tapasztalnak a felügyelők, főleg konyhai tevékenységek végzésével kapcsolatban. Szabálysértés észlelése esetén a felügyelő a cselekmény súlya alapján enyhébb esetben jogszabályi előírás alapján helyszíni bírságot szab ki, ennek mértéke 3000 forinttól 20 ezer forintig terjedhet. Súlyosabb munkavédelmi szabálysértés elbírálása határozatban történik, ekkor a bírságtétel 3000 és 100 ezer forint közötti összeg.
2007-ben a "Szálláshely, vendéglátás" tevékenység munkavédelmi hiányosságai miatt Magyarországon 18 szabálysértési határozat született, 577 ezer forint összegben. További 83 eset pedig 701 ezer forint helyszíni bírságot eredményezett. A szabálysértési bírságokon kívül a munkavédelemről szóló 1993. évi törvény a munkavédelmi bírság kiszabását is lehetővé teszi, mely 50 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet. 2007-ben 15 munkavédelmi bírsághatározat született az ágazatban, összesen 3,78 millió forint összegben. A szakemberek ebben az évben 1223 szálláshelyet, vendéglátó egységet ellenőriztek.
Mivel a HORECA létesítmények 90 százaléka igen kisméretű (legfeljebb 10 dolgozót foglalkoztat), a munkaadóknak gyakran nem áll rendelkezésükre elegendő idő és forrás ahhoz, hogy a jogszabályokat gazdálkodó szervezeti szinten maradéktalanul végrehajtsák. Az EU-OSHA jelentése a sikeres kockázatmegelőzés számos példáját tartalmazza, amelyek nemcsak az éttermek és szállodák, hanem iskolai étkezdék, klubok és bárok számára is hasznosak. A megelőzés hatékony irányítása magában foglalja a megfelelő kockázatértékelést, a munkavállalók bevonását és a megelőző intézkedések sikeres végrehajtásáról szóló képzést.
A jelentés mellett az EU-OSHA számos, a területtel kapcsolatos biztonságot és egészségvédelmet érintő anyagot, dolgozott ki, hét tájékoztatót készített a helyes gyakorlatokról, valamint létrehozta a "biztonságos munkavégzésért a multikulturális HORECA-ágazatban" elnevezésű fórumot. Ezek mindegyike megtalálható az EU-OSHA honlapján. A fórum különösképpen azokat a problémákat tárja fel, amelyekkel a migráns munkavállalók tömegei szembesülnek az ágazatban, valamint gyakorlati megoldásokat nyújt számukra.
Romló munkakörülmények
A HORECA-ágazatban a munkaidővel, a munkaköri követelményekkel és az önálló munkavégzéssel kapcsolatosan 1995 és 2000 között a munkakörülmények romlását állapították meg. A HORECA-ágazatban dolgozók emellett számos pszichoszociális kockázattal szembesülnek: hosszú, nem szokványos és kiszámíthatatlan munkaidővel, a munka irányításának hiányával, nagy munkateherrel, és időkényszerrel, amelyek megnövekedett stresszhez, valamint a munka és a magánélet egyensúlyának megbomlásához vezethetnek.
A HORECA-ágazat dolgozói gyakrabban találkoznak a fogyasztók, a kollégák és a munkavállalók általi erőszakkal, zaklatással és megkülönböztetéssel, mint más ágazat dolgozói. Gyakrabban szembesülnek fenyegetéssel (12 százalék szemben a 8,5 százalékkal), fizikai erőszakkal (6,5 százalék szemben a 3,5 százalékkal) és nemkívánatos szexuális figyelemmel (8 százalék szemben a 2 százalékkal). Továbbá a HORECA-ágazat dolgozói nagyobb mértékű megkülönböztetést tapasztalnak (10,5 százalék szemben a 6,5 százalékkal). A pubokban, diszkókban, éjszakai klubokban és bárokban dolgozók különösen nagy kockázatnak vannak kitéve.
A dolgozók által tapasztalt fizikai kockázati tényezők a következők: hosszan tartó állás és nehéz súlyok cipelése; magas zaj- és füstszint; nagyon magas vagy alacsony hőmérsékletek, valamint veszélyes anyagokkal, például tisztítószerekkel történő munkavégzés. Az ezekből származó egészségügyi problémák többek között váz- és izomrendszeri megbetegedések, bőrbetegségek és légzőszervi panaszok lehetnek. Az ágazatot érintő biztonsági és egészségvédelmi szakpolitika főként az élelmiszer-higiéniára, valamint a dohányzási tilalomra irányul, mely egyes esetekben további biztonsági és egészségvédelmi intézkedések bevezetéséhez vezet.
Teljes körű ellenőrzés szükséges
Magyarországon az ellenőrzési szempontok igen széleskörűek, személyi, tárgyi és szervezési feltételekre terjednek ki. Szükséges felmérni a munkavállaló egészségi alkalmasságát, képzettségét, kioktatottságát, fel kell mérni a létesítmény és a munkaeszközök állapotát, ellenőrizni kell az egyéni védőeszközök meglétét, illetve a megfelelő munkavállalói létszámot és a biztonsági előírások betartását.
Súlyos hiányosságok a vendéglátóiparban
Annak ellenére, hogy a vendéglátóipar nem tartozik a veszélyes tevékenységek közé, munkájuk során mégis számos súlyos hiányosságot tapasztalnak a felügyelők, főleg konyhai tevékenységek végzésével kapcsolatban. Szabálysértés észlelése esetén a felügyelő a cselekmény súlya alapján enyhébb esetben jogszabályi előírás alapján helyszíni bírságot szab ki, ennek mértéke 3000 forinttól 20 ezer forintig terjedhet. Súlyosabb munkavédelmi szabálysértés elbírálása határozatban történik, ekkor a bírságtétel 3000 és 100 ezer forint közötti összeg.
2007-ben a "Szálláshely, vendéglátás" tevékenység munkavédelmi hiányosságai miatt Magyarországon 18 szabálysértési határozat született, 577 ezer forint összegben. További 83 eset pedig 701 ezer forint helyszíni bírságot eredményezett. A szabálysértési bírságokon kívül a munkavédelemről szóló 1993. évi törvény a munkavédelmi bírság kiszabását is lehetővé teszi, mely 50 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet. 2007-ben 15 munkavédelmi bírsághatározat született az ágazatban, összesen 3,78 millió forint összegben. A szakemberek ebben az évben 1223 szálláshelyet, vendéglátó egységet ellenőriztek.
Példák kiscégeknek
Mivel a HORECA létesítmények 90 százaléka igen kisméretű (legfeljebb 10 dolgozót foglalkoztat), a munkaadóknak gyakran nem áll rendelkezésükre elegendő idő és forrás ahhoz, hogy a jogszabályokat gazdálkodó szervezeti szinten maradéktalanul végrehajtsák. Az EU-OSHA jelentése a sikeres kockázatmegelőzés számos példáját tartalmazza, amelyek nemcsak az éttermek és szállodák, hanem iskolai étkezdék, klubok és bárok számára is hasznosak. A megelőzés hatékony irányítása magában foglalja a megfelelő kockázatértékelést, a munkavállalók bevonását és a megelőző intézkedések sikeres végrehajtásáról szóló képzést.
A jelentés mellett az EU-OSHA számos, a területtel kapcsolatos biztonságot és egészségvédelmet érintő anyagot, dolgozott ki, hét tájékoztatót készített a helyes gyakorlatokról, valamint létrehozta a "biztonságos munkavégzésért a multikulturális HORECA-ágazatban" elnevezésű fórumot. Ezek mindegyike megtalálható az EU-OSHA honlapján. A fórum különösképpen azokat a problémákat tárja fel, amelyekkel a migráns munkavállalók tömegei szembesülnek az ágazatban, valamint gyakorlati megoldásokat nyújt számukra.
- 2025.10.01HVG Állásbörze 2025 Toborozz országosan 3 nap alatt - online, foglalj virtuális standot!
Részletek
Jegyek
- 2025.10.07Óbudai Egyetem Állásbörze Jöjjön el, legyen kiállító! Kerüljön közvetlen kapcsolatba tehetséges, frissen diplomázó vagy végzős hallgatókkal, akik készen állnak a szakmai pályafutásuk elindítására. Akik naprakészen ismerik a legújabb technológiákat, elméleteket és iparági trendeket.
Részletek
Jegyek
- 2025.10.14Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.
Részletek
Jegyek
- 2025.10.21Pannon Állásbörze 2025. A Pannon Állásbörze – ahol a jövő szakemberei és a legjobb munkaadók találkoznak
Részletek
Jegyek
További cikkek
Elmehetek-e munkaidőben orvosi vizsgálatra?
Gyakran felmerülő helyzet, hogy a munkavállaló munkaidő alatt szeretne egyébként munkavégzésre alkalmas állapotban nem kötelező orvosi... Teljes cikk
75 ember indult el úgy reggel munkába, hogy már soha nem tért haza
2024-ben 75 ember indult el úgy reggel munkába, hogy már soha nem tért haza a családjához, mert elhunyt munkahelyi balesetben. A Munkahelyi biztonság... Teljes cikk
Súlyos hiányosságokkal küzd a munkabiztonság Magyarországon?
Hétfő délután az Országházban ellenzéki képviselők a munkabiztonságról is kérdezték a kormány tagjait. Teljes cikk
Kapcsolódó hírek
- 75 ember indult el úgy reggel munkába, hogy már soha nem tért haza 2 hónapja
- Czomba Sándor elmondta, mire fordít kiemelt figyelmet a munkavédelmi hatóság 3 hónapja
- Munkahelyi hatékonyság növelése szinte ingyen 4 hónapja
- Csökkent a munkabalesetek száma 2024-ben 4 hónapja
- 15 millió forint értékű áru eredetével nem tudott elszámolni egy vállalkozás 5 hónapja
- Figyelmeztetést adtak ki: ezek a téli munkavégzés legnagyobb veszélyei! 5 hónapja
- Gyakornokból lett szállodaigazgató - Hegedüs Hajnalka, a Hilton Budapest első női igazgatója 5 hónapja
- Folytatta az egyeztetéseket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a kormánnyal 5 hónapja
- Az egyéni szolgáltatók munkavédelmének titkai 6 hónapja
- Nem tartotta be a munkavédelmi szabályokat: széttépte a tigris a gondozót 7 hónapja
- Czomba Sándor: Az AI lehetőség is a munkavédelem számára 8 hónapja