Megjelent: 12 éve

Szabálytalanságok a vendéglátóiparban

A HORECA-ágazat számos EU-tagállamban egyre fontosabb munkahelyteremtő forrás, mely magas számban foglalkoztatja az alacsonyan képzett fiatal és migráns munkavállalókat is. A munkakörülmények azonban gyakran nehezek, a munkaidő hosszú, a feladatok pedig fizikailag megerőltetőek. Ráadásul a HORECA-ágazatot a tipikustól eltérő munkaidő-beosztás jellemzi, amelyben megszokott a szezonális és a váltott műszakos munka.

Romló munkakörülmények

A HORECA-ágazatban a munkaidővel, a munkaköri követelményekkel és az önálló munkavégzéssel kapcsolatosan 1995 és 2000 között a munkakörülmények romlását állapították meg. A HORECA-ágazatban dolgozók emellett számos pszichoszociális kockázattal szembesülnek: hosszú, nem szokványos és kiszámíthatatlan munkaidővel, a munka irányításának hiányával, nagy munkateherrel, és időkényszerrel, amelyek megnövekedett stresszhez, valamint a munka és a magánélet egyensúlyának megbomlásához vezethetnek.

A HORECA-ágazat dolgozói gyakrabban találkoznak a fogyasztók, a kollégák és a munkavállalók általi erőszakkal, zaklatással és megkülönböztetéssel, mint más ágazat dolgozói. Gyakrabban szembesülnek fenyegetéssel (12 százalék szemben a 8,5 százalékkal), fizikai erőszakkal (6,5 százalék szemben a 3,5 százalékkal) és nemkívánatos szexuális figyelemmel (8 százalék szemben a 2 százalékkal). Továbbá a HORECA-ágazat dolgozói nagyobb mértékű megkülönböztetést tapasztalnak (10,5 százalék szemben a 6,5 százalékkal). A pubokban, diszkókban, éjszakai klubokban és bárokban dolgozók különösen nagy kockázatnak vannak kitéve.

A dolgozók által tapasztalt fizikai kockázati tényezők a következők: hosszan tartó állás és nehéz súlyok cipelése; magas zaj- és füstszint; nagyon magas vagy alacsony hőmérsékletek, valamint veszélyes anyagokkal, például tisztítószerekkel történő munkavégzés. Az ezekből származó egészségügyi problémák többek között váz- és izomrendszeri megbetegedések, bőrbetegségek és légzőszervi panaszok lehetnek. Az ágazatot érintő biztonsági és egészségvédelmi szakpolitika főként az élelmiszer-higiéniára, valamint a dohányzási tilalomra irányul, mely egyes esetekben további biztonsági és egészségvédelmi intézkedések bevezetéséhez vezet.

Teljes körű ellenőrzés szükséges

Magyarországon az ellenőrzési szempontok igen széleskörűek, személyi, tárgyi és szervezési feltételekre terjednek ki. Szükséges felmérni a munkavállaló egészségi alkalmasságát, képzettségét, kioktatottságát, fel kell mérni a létesítmény és a munkaeszközök állapotát, ellenőrizni kell az egyéni védőeszközök meglétét, illetve a megfelelő munkavállalói létszámot és a biztonsági előírások betartását.

Súlyos hiányosságok a vendéglátóiparban

Annak ellenére, hogy a vendéglátóipar nem tartozik a veszélyes tevékenységek közé, munkájuk során mégis számos súlyos hiányosságot tapasztalnak a felügyelők, főleg konyhai tevékenységek végzésével kapcsolatban. Szabálysértés észlelése esetén a felügyelő a cselekmény súlya alapján enyhébb esetben jogszabályi előírás alapján helyszíni bírságot szab ki, ennek mértéke 3000 forinttól 20 ezer forintig terjedhet. Súlyosabb munkavédelmi szabálysértés elbírálása határozatban történik, ekkor a bírságtétel 3000 és 100 ezer forint közötti összeg.

2007-ben a "Szálláshely, vendéglátás" tevékenység munkavédelmi hiányosságai miatt Magyarországon 18 szabálysértési határozat született, 577 ezer forint összegben. További 83 eset pedig 701 ezer forint helyszíni bírságot eredményezett. A szabálysértési bírságokon kívül a munkavédelemről szóló 1993. évi törvény a munkavédelmi bírság kiszabását is lehetővé teszi, mely 50 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet. 2007-ben 15 munkavédelmi bírsághatározat született az ágazatban, összesen 3,78 millió forint összegben. A szakemberek ebben az évben 1223 szálláshelyet, vendéglátó egységet ellenőriztek.

Példák kiscégeknek

Mivel a HORECA létesítmények 90 százaléka igen kisméretű (legfeljebb 10 dolgozót foglalkoztat), a munkaadóknak gyakran nem áll rendelkezésükre elegendő idő és forrás ahhoz, hogy a jogszabályokat gazdálkodó szervezeti szinten maradéktalanul végrehajtsák. Az EU-OSHA jelentése a sikeres kockázatmegelőzés számos példáját tartalmazza, amelyek nemcsak az éttermek és szállodák, hanem iskolai étkezdék, klubok és bárok számára is hasznosak. A megelőzés hatékony irányítása magában foglalja a megfelelő kockázatértékelést, a munkavállalók bevonását és a megelőző intézkedések sikeres végrehajtásáról szóló képzést.

A jelentés mellett az EU-OSHA számos, a területtel kapcsolatos biztonságot és egészségvédelmet érintő anyagot, dolgozott ki, hét tájékoztatót készített a helyes gyakorlatokról, valamint létrehozta a "biztonságos munkavégzésért a multikulturális HORECA-ágazatban" elnevezésű fórumot. Ezek mindegyike megtalálható az EU-OSHA honlapján. A fórum különösképpen azokat a problémákat tárja fel, amelyekkel a migráns munkavállalók tömegei szembesülnek az ágazatban, valamint gyakorlati megoldásokat nyújt számukra.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Fontos ajánlások érkeztek a munkahelyek újranyitásához

A munkavállalók egészsége érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlásokat fogalmazott meg a munkahelyeknek. A megszokottnál... Teljes cikk

Jogi kisokos a munkahelyre visszatéréshez

Fokozatosan visszatérhetnek az emberek munkahelyekre. A munkáltatóknak azonban számos feladata van, amit nem érdemes elmulasztani, különben akár... Teljes cikk

Vége a távmunkának? Ezeket a szabályokat érdemes betartani az irodaházakban!

Kézfertőtlenítő pontok létrehozását, kevesebb éttermi asztalt és kötelező maszkhasználatot is javasol a közös területeken az Ingatlanfejlesztői... Teljes cikk