kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 16 éve

Szerepcsere a Kürtnél: a dolgozók szabják meg a vezető munkáját

Ha valaki azt mondta volna nekem, hogy 15 év múlva én leszek a vezérigazgató, biztosan kinevetem - vallott a HR Portalnak pályafutásának kezdetéről Kmetty József, a Kürt Zrt. első embere. Az interjúból kiderül, hogy 2007 legjobb főnöke szeret autókat újjáépíteni, a világ távoli pontjait felfedezni, de azt is elárulta, hogyan döntene karrierjéről, ha újrakezdené.

- Besöpörte az olvasók és a szakmai zsűri szavazatát. Mi sikerének titka?

- Talán azzal érdemeltem ki ezt a díjat, hogy tudom mi a fontos a dolgozóimnak, tisztában vagyok vele, mire vágynak. Így olyan feladattal látom el őket, ami kihívást jelent számukra.

- Mitől lesz valaki Legjobb Főnök?

- Úgy gondolom, főnökként az a feladatom, hogy a dolgozók jól érezzék magukat, szeressék azt, amit csinálnak, hiszen így tudják kihozni magukból a maximumot. Nem ragaszkodom a nyolc órás munkaidőhöz. Számomra az a lényeg, hogy amire vállalkoztunk, meglegyen, és az ügyfél elégedetten távozzon. Teljesen hidegen hagy, hogy ezt a mérnök hol, hány órai munkával éri el, hiszen ezt a munkát otthon is el lehet végezni. A vezetőnek tanulnia kell a hibáiból, éppen ezért minden évben kérek egy anonim beszámolót dolgozóimtól, amiben értékelik a munkámat.

- Mit érzett, amikor megtudta, Ön a nyertes?

- Ez a díj a munkatársaimtól érkező kezdeményezés eredménye, így hatalmas értékkel bír számomra. Amikor közölték velem az örömhírt a telefonban, azt hittem viccelnek. Nem is tudtam arról, hogy a dolgozóim beneveztek a Legjobb Főnök versenyre. Nagyon jól esett, főleg, hogy tudom mennyi erőfeszítést igényelt részükről.

- Milyen kritikákkal illetik munkatársai?

- Sokan felhívják a figyelmemet arra, hogy mindig babrálok valamivel beszélgetés közben, nem tartom a szemkontaktust, ezáltal azt a benyomást keltem, hogy nem figyelek a másikra, de az is megfogalmazódott munkatársaimban, hogy érdemes lenne gyorsabban döntenem. Nehéz olvasni ezeket a kritikákat, és szembesülni a fejlesztendő területeimmel, de rendkívül hasznosak ezek a visszajelzések, mivel általuk tud fejlődni az ember. Sok apróságon múlik a siker, ráadásul nem tart semeddig változtatni ezeken az apróságokon.

- Mi határozza meg a vezetési stílust?

- Ez a szervezettől függ, a Kürt Zrt. az adatmentésre, információ-biztonsági szolgáltatásaira vállalkozott, így a nálunk dolgozó szakemberek munkája tanácsadásból áll. Egészen máshogy kell vezetni egy televíziógyárat, ahol a darabszám a mérvadó és megint más egy olyan közösséget irányítani, ahol innovatív emberek dolgoznak.

- Hogyan lehet a cég érdekeit szem előtt tartva olyan főnökké válni, akihez bizalommal fordulnak az emberek?

- Büszke vagyok arra, hogy a céges bulik állandó meghívottjai közé tartozom, mert ez azt jelenti, hogy a kollégáim elfogadnak. Arra törekszem, hogy mindig meghallgassam a munkatársak problémáit, és tanácsaimmal hozzásegítsem őket a megoldáshoz. Igaz - a bonyolult kiválasztási technikánknak köszönhetően - szakmai ügyekben nem nagyon igénylik segítségemet. Csak olyan ember felvételére bólintok rá, aki szakmailag jobb nálam, ez a garancia arra, hogy a legjobbak dolgozzanak nálunk. Így maximálisan meg tudok bízni az embereimben, és nyugodtan hajtom álomra a fejem.

- Miből tudja megállapítani, hogy valaki jobb Önnél?

- Megnézem a jelentkező referenciáit, szakmai életútját. De az állásinterjú a döntő, ha ott meg tud győzni, akkor övé az állás.

- A Kürt Zrt. nagyon befutott cég, ilyen nyomás alatt hogyan lehet szakmailag és vezetőként is maximálisan helytállni?

- Az év elején készítjük el az egész éves feladattervet, és ekkor tűzzük ki a célokat. Év közben már "csak" ellenőrzöm a kitűzött feladatokat. Egyfajta szerepcsere valósul meg ilyenkor közöttünk, mivel ebben az időszakban beosztottjaim válnak az én főnökeimmé. Ők szabják meg az időmet, ők adják a feladatokat: ha támogatásra van szükségük, rendelkezésükre kell állnom. Ez a munka nem működik másként.

- Mennyiben változott meg élete, mióta a Kürthöz került?

- 15 éve én voltam a hatodik ember a cégnél. Azóta rengeteg minden változott a Kürtnél és az én életemben egyaránt. Kezdő fejlesztőmérnökként teljesen másként gondolkoztam, más dolgok foglalkoztattak. Olyan "csekélység", mint az irányítás, szervezés, tárgyalás nem kötötte le a figyelmemet.

- Amikor a céghez került, sejtette, hogy meg fogja csinálni a szerencséjét? Érezte, hogy a megfelelő helyen van?

- Ha valaki azt mondta volna nekem, hogy 15 év múlva én leszek a vezérigazgató, biztosan kinevetem. Ez idő alatt ugyanis rengeteget változott a munkám, öt-hat különböző munkakört is betöltöttem.

- Igazi karrierista? Bárhol tudná ezt a teljesítményt nyújtani?

- Egy ilyen szakmában nem lehet, és nem is szabad évekre előre tervezni. Senki nem rendelkezett 15 éve az irányításhoz szükséges ismeretekkel, és nem is létezett kifejezetten profi vezetőképzés Magyarországon. Azért küzdöttünk, hogy a csapat előrelépjen. Amikor megjelent egy hiányzó rész a szervezeten belül, akkor én ott voltam, hogy betöltsem azt, így kerültem oda, ahova. Akkoriban irányítóvá a vezetői képessége miatt választották meg az embert, spontán módon. Manapság egyre több az úgynevezett "karriercsapda", ami miatt sokszor nem a megfelelő ember kerül a megfelelő pozícióba és mindenki menedzsernek tanul, függetlenül attól, hogy van-e hozzá habitusa. Vezetői pozícióba nehezen találunk alkalmas embert, mivel nem tudunk együttdolgozni azzal, aki nem elkötelezettje az irányításnak. Azzal sem értek egyet, hogy bizonyos időközönként munkát és céget is kell váltani. A lényeg mindig az, hogy a feladat kihívást jelentsen.

- Változtatna valamin, ha újrakezdené pályafutását?

- Elképzelhető, hogy nem erre az útra lépnék, és teljesen mást csinálnék, mondjuk virágkötő lennék. Amikor az ember fiatal, úgy érzi, rengeteg lehetőség közül választhat, amelyek az idő múltával beszűkülnek. De úgy gondolom, jelenleg jó helyen vagyok.

- Kijelenthetjük, hogy elérte pályájának csúcsát?

- Nem hiszem, hogy ez a csúcs. A Kürtnél rövidesen megsokszorozzuk a munkatársak számát, cégeket fogunk bevonni. Nagyon sok feladatunk van még, amelyek előrevisznek minket.

- Mi a hajtóereje? Honnan merít energiát feladataihoz?

- Nagyon fontos, hogy a munkán kívül legyen valami, ami örömet okoz. A hobbim a régi autók újjáépítése, de imádom felfedezni a különböző földrészeken található országok kultúráit, szokásait. Ázsiában és Indiában is próbáltam megismerni az ott élők életmódját, gondolkodását. Hatalmas élményben volt részem a rizsföldeken dolgozók között, mivel előttem nem túl gyakran láttak "fehér embert". Ezek a kalandok töltenek fel energiával.

- Ha tíz év múlva a Kürt vezérigazgatójának ajtaján kopogtatok, Ön nyit nekem ajtót?

- Ki tudja? Nem tudok ilyen hosszú időre előre tervezni. Valószínű, hogy nem lesz ennyi feladatom és talán a hobbimnak fogok élni, de biztosan szívvel-lélekkel fogom végezni a munkámat.

Gyimóthy Éva, HR Portal
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek