kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 15 éve

Szervezeti változások a Magyar Telekomnál

A 2007-es év nagy változásokat hozott a vállalatcsoport életében. A Magyar Telekomnál (MT) új szervezeti modell kialakításával egyszerűsítették a működési folyamatokat és ügyfélközpontúbbá tették a vállalatcsoportot. A stratégiai célok elérése érdekében kialakított, az egyes ügyfélszegmensekre épülő új irányítási struktúra 2008. január elsejétől került bevezetésre.

HR stratégia 2008-2010

Somorjai Éva, a Magyar Telekom humán erőforrás vezérigazgató-helyettese kedden, egy sajtóbeszélgetésen ismertette a vállalat jövőbeli HR stratégiáját: - A HR koncepció megvalósítása, teljesítményalapú vállalati kultúra megteremtése fő célkitűzésünk, 2008-ban ennek alapjait raktuk le. 2010 végéig elérjük, hogy a vezetői és a kiemelt munkaköröket 70 százalékban belső erőforrásból pótoljuk. Fejlesztjük a vezetőinket az üzleti eredményesség növelése érdekében.

A Magyar Telekom vonzóbb munkahellyé alakítása is kiemelt cél: 2010-re igyekeznek megvalósítani, hogy a pályakezdő egyetemisták a legjobb tíz munkahely közé válasszák a MT-t, és növelni kívánják a munkavállalók elégedettségét is. 2008-ban a Magyar Telekom stratégiai céljaihoz kapcsolódó HR-mérőrendszert vezettek be.


Fejlesztésre szorul a szervezeti kultúra



Somorjai Éva kihangsúlyozta, hogy nem szereti azt a kifejezést, hogy legjobb munkahely, ő inkább "ahol jól lehet teljesíteni" kifejezést preferálja. Éppen ezért fektetnek nagy hangsúlyt a teljesítményösztönző rendszerükre. A HR vezérigazgató-helyettes azt is elárulta, hogy a csoport esetében az önkéntes fluktuáció 3-3,5 százalék éves szinten, ám az MT az elmúlt öt év átlagában éves szinten további mintegy 10 százalékos átlagos létszámleépítést hajtott végre. A cél az, hogy alacsonyabb legyen a fluktuáció. - Messze nem tartunk itt a cégcsoporton belüli integráció és a vállalat felvásárlások miatt. Változtatásra, fejlesztésre van szükség a vállalati kultúra terén. Három-öt év is eltelhet, mire megteremtjük az ideális kultúrát, munkahelyet - közölte a HR vezető.

A munkaerővel kapcsolatban a vezérigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy mivel az idén a kölcsönzött és a saját munkaerő jövedelmét ki kellett egyenlíteni, bizonyos területeken, különösen azokon, ahol mindkettőt foglalkoztatják, már az a cél, hogy minél több vállalati alkalmazott dolgozzon. Ennek hátterében részben az áll, hogy az MT anyavállalata már nem létszám-, hanem költséggazdálkodást ír elő a társaság számára.



2009-ben lesznek leépítések



A Magyar Telekom (MT) csoport a tervek szerint a következő három-öt évben nem változtat lényegesen a jelenlegi 10 500 fős létszámán, mivel például a leépülő vezetékes hangszolgáltatás mellett vannak jól fejlődő szegmensek is. Ilyen az informatika és a mobilkommunikáció területe. A társaság humán erőforrás vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a társaság kultúraváltáson megy át, amit egyrészt az MT-be beolvasztott és az újonnan vásárolt társaságok miatt is el kellett kezdeni. A cél az, hogy három-öt éven belül egy minden dolgozó által elfogadott és a hatékony munkavégzést támogató kultúra alakuljon ki. Az MT a saját dolgozói mellett 3000-4000 kölcsönzött munkaerőt is alkalmaz, részben az ügyfélszolgálat területén; Magyarországon megközelítőleg nyolcezer embert foglalkoztat.

Jövőre a tervek szerint 300 főtől válik meg a Magyar Telekom. Erről és a jövő évi bérfejlesztésekről már megállapodtunk az érdekképviseletekkel - árulta el Somorjai Éva, aki azt is elmondta, hogy a pénzügyi válság nem érinti a társaság finanszírozási helyzetét, hiszen az MT tőkeerős cég, készpénzproblémái nincsenek. Ugyanakkor a bevételek terén a cég újabb kihívásokkal kerül szembe, ha a piacon a pénzügyi válság következtében a telekommunikációs szolgáltatások iránti vásárlóerő csökken.A társaság azonban stratégiájának megfelelően, az ez által kieső bevételeket új szolgáltatások indításával, például a telekommunikációra épülő mobilvásárlás és az informatika területén, valamint vállalatfelvásárlásokkal igyekszik pótolni.


Outplacementtel gondoskodik elbocsátott dolgozóiról a Magyar Telekom



A Magyar Telekom átképzéseken túl igyekszik megkönnyíteni az elbocsátott dolgozók továbblépését. A pszichológiai és egészségügyi tanácsadás biztosítása mellett aktívan segítenek állást keresni a dolgozóknak, akiknek megközelítőleg 40-50 százaléka találja így meg a következő munkáltatóját.


Hogyan segít a gyerekes szülőkön a Magyar Telekom?



Somorjai Éva kifejtette, hogy az MT különböző programok segítségével támogatja a pályakezdő, illetve a kisgyermekes munkavállalókat, a fogyatékkal élők alkalmazását és a távmunkát is.

Az atipikus foglalkoztatás címszó alatt részmunkaidő, a részleges távmunka és a rugalmas munkaidő intézménye is elérhető a Magyar Telekomnál. Ezek a gyakorlatok természetesen vezetői támogatást igényelnek. Vannak azonban olyan (támogató) munkakörök, mint az ügyfélszolgálat, értékesítés és humán erőforrás, amelyek állandó személyes jelenlétet igényelnek.

Jelenleg 500 dolgozó van gyes/gyed-en a MT-nál. Nagyon fontos, hogy a kisgyerekes dolgozók folyamatosan tartsák a kapcsolatot a céggel - nyomatékosította HR vezető. Éppen ezért hozott létre a Magyar Telekom egy külön e-mail címet az édesanyáknak, amivel képesek a vállalat életében bekövetkező változásokat nyomon követni. Ezen kívül aktív hozzáférésük van a cég belső álláshirdetéseikhez. Fontos, hogy három-hat hónappal a munkába való visszatérés előtt fel kell venni a kapcsolatot a munkáltatóval - emelte ki a HR vezető.

A gyerekes dolgozókat a Magyar Telekom több módon igyekszik támogatni. Már az idén elindult a gyerekek kedvezményes táboroztatása, és a gyerekek elhelyezésében is igyekeznek segíteni a szülőket. A szociálisan rászoruló, megfelelően dolgozó munkavállalóknak lehetőségük van, hogy a Telekom bölcsődéjébe, óvodájába járassák gyermeküket.


A titkos tanácsadó



Három hónapja vezették be az Abigél elnevezésű programot, amely a dolgozók problémáiban hivatott segíteni. - Ezen kezdeményezésről nagy vita folyt, hogy szükséges-e a dolgozók nem munkahelyi problémáival foglalkoznia a cégnek. Úgy döntöttünk, hogy igen, így elindult a program, amelyet eddig ötven fő vett igénybe. Az anonim, titkos segítőnek lehet név nélkül írni például családi, jogi, pszichológiai problémákban, aki igyekszik azokra megoldást, tanácsot nyújtani. - Erre nem kellett külön embert felvennünk, hiszen egy HR-es ül a számítógép másik oldalán, akinek munkájából csupán napi egy órát tesz ki ez a segítő tanácsadás - árulta el Somorjai Éva.

Gyimóthy Éva, HR Portal
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk