Mészáros Etelka
Megjelent: 7 éve

Talent.me - ismerjük meg a "Facebook LinkedInjét"

images

Egy kis történelem: a ".me" domain név keletkezése

Jugoszlávia 2003-as megszűnésével Szerbiára és Montenegróra változtatta a nevét. Ez az államforma 2006 júniusában oszlott fel Montenegró kiválásával. A domain nevek kiosztásánál Szerbia a .rs, Montenegró pedig a .me végződést kapta. Az, hogy a .me domain név mennyire népszerű lett, jól mutatja, hogy két év alatt az .rs domain térben 55600, a .me domain térben 320 000 azonosítót foglaltak le. A montenegrói domain tér sikere a "me" szó sikerében rejlik. Ennek jelentése angolul "én, engem". Ezzel a szóval népszerű nevek képezhetőek, például az .its.me, .priv.me, call.me stb.

Közismert, hogy a domain nevek országonként változnak. Több jól ismert, gyakran használt domain név van, leggyakrabban a hu, com, eu, de, org nevekkel találkozunk. A domain nevéből úgy tűnhet, hogy a Talent.me elnevezés montenegrói. Azonban a Talent.me a Facebook egyik hálózati alkalmazása. A Facebook már több domain nevet megszerzett magának, többek között a Facebook.hu- t is, számos védjegy és domain név, így például a Facebook.com, Facebook.net és Facebook.org jogszerű használója, illetve tulajdonosa. A Facebook a domaint számos ország nemzeti kiterjesztése alatt regisztráltatta, így jogszerű használója többek között a Facebook.de (Németország), Facebook.at (Ausztria), Facebook.co.ie (Írország), és Facebook.ca (Kanada) domaineknek.

A "me" domain név megszerzése nem ment könnyen. A Facebook panaszt nyújtott be az ENSZ felügyelete alatt működő Szellemi Tulajdon Világszervezet (WIPO) Választó bíróságához, amelyben a montenegrói tartomány alatt bejegyzett Facebook.me domain név iránti igényét fogalmazta meg. A cég a Facebook védjegy kizárólagos tulajdonosa. A vitatott domain név az összetéveszthetőségig hasonló a védjeggyel. A webcímet egyébként az Egyesült Arab Emirátusokban lakó Amjad Abbasz foglalta le 2008. augusztus 18-án. A regisztrációra két nappal azután került sor, hogy a nyilvánosság számára elérhetővé vált a montenegrói végződésű domain nevek regisztrációja.

A Facebook számára különösen fontos volt a domain megszerzése. Egyészt a domain különös jelentése miatt: a Fb.me címet a cég számos helyen rövidített domainként használja, angolról fordítva "facebookolj engem" jelentéssel bír. Amennyiben az angol köznyelvbe a Google-hoz hasonlóan beágyazódik igeként is a Facebook, még inkább erősödni fog a domain jelentősége a közösségi portált üzemeltető cég számára.
(forrás: Domainabc.hu)

A Talent.me alapítói

A Talent.me egyik alapítója Sidd Pagidipati, aki korábban a Freedomhealth.com alapítója, tulajdonosa, ügyvezetője volt. A három alkalmazottal és nulla árbevétellel induló vállalkozása hamarosan a 4. legnagyobb független biztosító cég lett Floridában. Hat év alatt 500 munkavállalóra és 600 millió dolláros árbevételre tett szert. 2008-ban az Indiai-Amerikai Kereskedelmi kamara az év üzletemberének választotta.

Lewis Howes a Talent.me marketing igazgatója és egyben alapító tag, felelős a tengeren túli PR és marketing feladatokért. A Talent.me mellett egy sport marketing cég igazgatója és egy online oktató cég vezetője.

Rushabh Rambhia termékmenedzsment igazgató szintén alapító tag, feladata a tervezés és termékstratégia. Korábban az Amdocs európai távközlési cég CRM termékeit fejlesztette.

A negyedik alapító tag Amit Patel műszaki igazgató, aki korábban egy ételekkel foglalkozó oldalt valamint egy online kereskedelmi csatornát, a Chamber.com-ot vezette.

A Talent.me használata

A Talent.me szolgáltatását a többi közösségi oldalhoz hasonlóan egyszerű regisztrációval lehet elérni. Sőt, ha valakinek van facebookos jelszava, azt használhatja a Talent.me-nél is. Az oldalon minden angolul található. Az oldal megnyitásakor egy ismerősünk ajánlási szövege jelenik meg, valamint cikkek híres emberekről. A Linkedinhez hasonlóan ajánlásokat lehet írni az egyes emberekhez. Az ajánlás több szempontból is hasznos lehet, például egy munkáltató számára megmutatja, hogy érdemes-e valakit alkalmazni, valamint egyfajta garanciát ad, hogy valóban érdemes valakivel együtt dolgozni, továbbá ha valaki éppen munkát keres, megkérheti az előző munkáltatót, hogy írjon róla egy ajánlást. A személyzeti tanácsadók is profitálhatnak az oldalból, szakmai profil szerint kereshetnek jelölteket.

A Talent.me javasolja, ha nem is keresünk éppen állást, azért érdemes feltenni az önéletrajzot, mert ki tudja, hátha olyan is megnézi, akinek éppen ilyen szakemberre van szüksége, és kedvező ajánlatot tehet.

A "jobs" (állások) szóra kattintva rögtön láthatók a világszerte elérhető állások. Akár földrajzi vagy szakmai szűrő alkalmazásával megfelelő állást lehet találni. Amennyiben valakinek már van a LinkedInen önéletrajza, azt importálhatja erre az oldalra, sőt ki is bővítheti. Több adat felvitelére ad lehetőséget a Talent.me, mint a LinkedIn, részletesebb profilt lehet készíteni. Egyszerre több Talent.me felhasználó tevékenységét és profilját is látni lehet, és könnyű velük való kapcsolatra lépni.

További hasznos információk.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Részben virtuális lesz az idei Cégek Éjszakája

Szeptember 24-én rendezik meg a Cégek Éjszakáját, a rendhagyó karriernapon az ultramodern, 3D-s technika segítségével, virtuálisan is megnyílnak a... Teljes cikk

Lasszóval fogják a gyógyszerészeket, de nem csak ez a baj

A gyógyszertárak 52 százalékánál okoz problémát a munkaerőhiány, főként vidéken. Érzékenyen érinthet több patikát is az az előírás, amely... Teljes cikk

Elkészült az első magyar agilis toborzási útmutató

Elkészült Magyarország első agilis toborzással foglalkozó útmutatója, ami az agilis munkaszervezés iránt érdeklődőknek ad betekintést a... Teljes cikk