Mészáros Etelka
Megjelent: 7 éve

Talent.me - ismerjük meg a "Facebook LinkedInjét"

images

Egy kis történelem: a ".me" domain név keletkezése

Jugoszlávia 2003-as megszűnésével Szerbiára és Montenegróra változtatta a nevét. Ez az államforma 2006 júniusában oszlott fel Montenegró kiválásával. A domain nevek kiosztásánál Szerbia a .rs, Montenegró pedig a .me végződést kapta. Az, hogy a .me domain név mennyire népszerű lett, jól mutatja, hogy két év alatt az .rs domain térben 55600, a .me domain térben 320 000 azonosítót foglaltak le. A montenegrói domain tér sikere a "me" szó sikerében rejlik. Ennek jelentése angolul "én, engem". Ezzel a szóval népszerű nevek képezhetőek, például az .its.me, .priv.me, call.me stb.

Közismert, hogy a domain nevek országonként változnak. Több jól ismert, gyakran használt domain név van, leggyakrabban a hu, com, eu, de, org nevekkel találkozunk. A domain nevéből úgy tűnhet, hogy a Talent.me elnevezés montenegrói. Azonban a Talent.me a Facebook egyik hálózati alkalmazása. A Facebook már több domain nevet megszerzett magának, többek között a Facebook.hu- t is, számos védjegy és domain név, így például a Facebook.com, Facebook.net és Facebook.org jogszerű használója, illetve tulajdonosa. A Facebook a domaint számos ország nemzeti kiterjesztése alatt regisztráltatta, így jogszerű használója többek között a Facebook.de (Németország), Facebook.at (Ausztria), Facebook.co.ie (Írország), és Facebook.ca (Kanada) domaineknek.

A "me" domain név megszerzése nem ment könnyen. A Facebook panaszt nyújtott be az ENSZ felügyelete alatt működő Szellemi Tulajdon Világszervezet (WIPO) Választó bíróságához, amelyben a montenegrói tartomány alatt bejegyzett Facebook.me domain név iránti igényét fogalmazta meg. A cég a Facebook védjegy kizárólagos tulajdonosa. A vitatott domain név az összetéveszthetőségig hasonló a védjeggyel. A webcímet egyébként az Egyesült Arab Emirátusokban lakó Amjad Abbasz foglalta le 2008. augusztus 18-án. A regisztrációra két nappal azután került sor, hogy a nyilvánosság számára elérhetővé vált a montenegrói végződésű domain nevek regisztrációja.

A Facebook számára különösen fontos volt a domain megszerzése. Egyészt a domain különös jelentése miatt: a Fb.me címet a cég számos helyen rövidített domainként használja, angolról fordítva "facebookolj engem" jelentéssel bír. Amennyiben az angol köznyelvbe a Google-hoz hasonlóan beágyazódik igeként is a Facebook, még inkább erősödni fog a domain jelentősége a közösségi portált üzemeltető cég számára.
(forrás: Domainabc.hu)

A Talent.me alapítói

A Talent.me egyik alapítója Sidd Pagidipati, aki korábban a Freedomhealth.com alapítója, tulajdonosa, ügyvezetője volt. A három alkalmazottal és nulla árbevétellel induló vállalkozása hamarosan a 4. legnagyobb független biztosító cég lett Floridában. Hat év alatt 500 munkavállalóra és 600 millió dolláros árbevételre tett szert. 2008-ban az Indiai-Amerikai Kereskedelmi kamara az év üzletemberének választotta.

Lewis Howes a Talent.me marketing igazgatója és egyben alapító tag, felelős a tengeren túli PR és marketing feladatokért. A Talent.me mellett egy sport marketing cég igazgatója és egy online oktató cég vezetője.

Rushabh Rambhia termékmenedzsment igazgató szintén alapító tag, feladata a tervezés és termékstratégia. Korábban az Amdocs európai távközlési cég CRM termékeit fejlesztette.

A negyedik alapító tag Amit Patel műszaki igazgató, aki korábban egy ételekkel foglalkozó oldalt valamint egy online kereskedelmi csatornát, a Chamber.com-ot vezette.

A Talent.me használata

A Talent.me szolgáltatását a többi közösségi oldalhoz hasonlóan egyszerű regisztrációval lehet elérni. Sőt, ha valakinek van facebookos jelszava, azt használhatja a Talent.me-nél is. Az oldalon minden angolul található. Az oldal megnyitásakor egy ismerősünk ajánlási szövege jelenik meg, valamint cikkek híres emberekről. A Linkedinhez hasonlóan ajánlásokat lehet írni az egyes emberekhez. Az ajánlás több szempontból is hasznos lehet, például egy munkáltató számára megmutatja, hogy érdemes-e valakit alkalmazni, valamint egyfajta garanciát ad, hogy valóban érdemes valakivel együtt dolgozni, továbbá ha valaki éppen munkát keres, megkérheti az előző munkáltatót, hogy írjon róla egy ajánlást. A személyzeti tanácsadók is profitálhatnak az oldalból, szakmai profil szerint kereshetnek jelölteket.

A Talent.me javasolja, ha nem is keresünk éppen állást, azért érdemes feltenni az önéletrajzot, mert ki tudja, hátha olyan is megnézi, akinek éppen ilyen szakemberre van szüksége, és kedvező ajánlatot tehet.

A "jobs" (állások) szóra kattintva rögtön láthatók a világszerte elérhető állások. Akár földrajzi vagy szakmai szűrő alkalmazásával megfelelő állást lehet találni. Amennyiben valakinek már van a LinkedInen önéletrajza, azt importálhatja erre az oldalra, sőt ki is bővítheti. Több adat felvitelére ad lehetőséget a Talent.me, mint a LinkedIn, részletesebb profilt lehet készíteni. Egyszerre több Talent.me felhasználó tevékenységét és profilját is látni lehet, és könnyű velük való kapcsolatra lépni.

További hasznos információk.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rugalmasan végezhető munkákat kínál az új állásoldal

Új állásportál indult Mytime.jobs néven. Az oldal a rugalmas formában dolgozni akaró álláskeresőket és az ilyen lehetőségeket kínálókat hozza egy platformra. Teljes cikk

Ingyenes toborzási költségkalkulátort fejlesztett a Talentuno

A járvány következtében romló gazdasági kilátások sok céget arra kényszerítettek, hogy csökkentsék a toborzásra szánt kiadások összegét. A... Teljes cikk

Ma rendezik a Cégek Éjszakáját

Szeptember 24-én lesz Magyarországon a Cégek Éjszakája elnevezésű rendhagyó karriernap. A csütörtökön 16 órától éjfélig tartó rendezvény a... Teljes cikk