Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Támogatja a pedagógus kar létrehozását egy óvodapedagógus szervezet

A Szívvel és Lélekkel Óvodapedagógusok Egyesülete időszerűnek és lényegesnek tartja, hogy létrejön a Magyar Pedagógus Kar - közölte a szervezet szerdán.

A kormány tervei szerint szeptember 1-jével minden állami, önkormányzati oktatási intézményben közalkalmazottként dolgozó tanár a pedagóguskar tagjává válik. Ennek feladatai közé tartozik majd a pedagógusok etikai kódexének kidolgozása is. A tagság különleges kötelezettségeket nem ró a tanárokra, tagdíjat sem kell fizetniük.

Farkasné Egyed Zsuzsanna, a szervezet elnöke a közleményben kiemelte: álláspontjuk szerint a testület jelentős mértékben növeli a pedagógusok beleszólási lehetőségét a jogalkotásba, garantálja, hogy a nevelést, oktatást érintő döntések szakmai érvek mérlegelésével szülessenek. A pedagógushivatás íratlan szabályainak rögzítése, az etikai kódex hozzájárul a hivatás társadalmi presztízsének növekedéséhez - fejtette ki. Rámutatott: fontosnak tartják, hogy a kódexben megfogalmazódjanak azon értékek, követelmények, elvárások, amelyek a hiteles pedagógusok, gyermekek, tanulók érdekét szolgálják.

Hozzátette: az, hogy a kar tagja lehet minden közalkalmazottként pedagógus pályára lépő munkavállaló, biztonságot, védelmet és szakmai kötelezettségvállalást is jelent. Szerinte egységes szakmai összefogás valósul meg, amit hosszú évtizedek óta nem tudtak megteremteni a pedagógushivatás gyakorlói.

A pedagógus kar létrahozását korábban a Pedagógusok Szakszervezete tudomásul vette, de közlésük szerint ez nem jelenti azt, hogy támogatják is. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Történelemtanárok Egylete és a Magyartanárok Egyesülete közösen tiltakozott a kar létrehozása ellen, amit szintén bírált Hálózat a Tanszabadságáért-Oktatási Kerekasztal is.

A kifogásokra reagálva a köznevelési államtitkárság hangsúlyozta: kar létrehozása hozzájárul a pedagógus hivatás társadalmi megbecsülésének növeléséhez. Álláspontjuk szerint a testület garanciát jelent majd arra, hogy szakmai kérdésekben a pedagógusok tényleges véleményének felhasználásával születnek meg a döntések.

A Szívvel és Lélekkel Óvodapedagógusok Egyesülete közleményében az elnök kitért arra is, hogy támogatják a hároméves kortól kötelező óvodáztatást, annak 2014 szeptemberi bevezetését. A korai felzárkóztatás a várhatóan jobb iskolai eredményeken túl az elmúlt évtized egyik legjelentősebb intézkedése, amely a gyermekek integrált nevelését segíti elő - hangsúlyozta. Fontosnak tartják, hogy azok a gyermekek, akiknek családi háttere, szociológiai környezete nem teszi lehetővé a gyermek érdekét szolgáló felelős gondoskodást, ellátást, felzárkóztatást, minél korábban bejussanak a köznevelési rendszer első intézményébe - tette hozzá.

Az egyesület - a honlapja szerint - 2003. július 15-én alakult, célja a nevelés és oktatás, különösen az értékmegőrző, környezetvédelmi szemléletű, egészséges életmódra nevelés segítése az egyházi óvodákban, valamint az óvodapedagógusok pedagógiai és módszertani ismereteinek bővítése. Céljaik között jelölték meg továbbá a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásának elősegítését.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
„A belső ügyfelek ugyanolyan fontosak, mint a külsők” - szervezetfejlesztés az Uniqánál

Az elmúlt három évben az Uniqa magyarországi vállalata jelentős struktúraváltáson ment át, a szervezeti kultúraváltás pedig jelenleg is zajlik.... Teljes cikk

Merre tovább a home office mézeshetei után?

Álljunk meg 10 percre és gondoljuk végig, hol vannak most a csapatok és mit tehetnek a vezetők? Milyen veszély vár rájuk és hogyan adhatnak, kaphatnak... Teljes cikk

Varázserőt ad a dolgozónak, ha hasznosnak érzi munkáját

Ha látjuk értelmét a munkánknak, akkor hasznosnak érezzük magunkat és nagy valószínűséggel elhivatottan dolgozunk. Egy vezetőnek ezért az összes... Teljes cikk