Megjelent: 7 éve

Tanuljunk könyvből állást keresni!

images

Nos, teljes meggyőződéssel szinte egyetlen könyvet sem ajánlhatok. Ez nem a könyvek hibája, az íróik legjobb tudásukkal leírják az önéletrajzírás általános szabályait, egy ideális világban jól működő karriertervezést, célkitűzések kialakítását, álláskeresői tárgyalástechnikát, levélírást stb. De a mi kis valóságunk nem az „ideális világ”, ha ezt az átlagos álláskereső elolvassa, először azt látja benne, hogy lehetetlen. Ha így kell, akkor nálunk nem lehet állást keresni. Ezért kizárólag ezek a könyvek nem fognak segíteni. Én mégis azt gondolom, hogy hasznos őket elolvasni: szemléletformáló, fontos információkat adó könyvek, de álláskeresési útmutatónak korlátozottan használhatók. Mindenki esete, lehetőségei egyediek, a könyvek pedig túl általánosak.

Van ugyan néhány kedvenc könyvem a témában, de néha megfogalmazok itt a blogon olyan gondolatokat is, amik homlokegyenest ellentmondanak a könyvben írtaknak, mégis működnek. Sőt, egyes témákban csak ezek működnek igazán jól – például részletezett tudásleírás, feladatleírás az önéletrajzban, ami az én „mániám”, amire sokan mondják, de csakis álláskeresők, hogy szerintük túlzás. Mégis működik, mert pontosan tájékoztatja a CV olvasóját a jelölt szakmai státuszáról. Ellenben a „legyen rövid, tömör” c. hasznavehetetlen tanáccsal, ami azt eredményezi, hogy egy álláshirdetésre érkező 400 adminisztrátorjelölt mindegyik „általános titkársági feladatokban” tapasztalt. 2-3 meg leírja, mit is tud valójában. Tehát, könyvek, amiket érdemes a témában elolvasni, majd a saját helyzeted szerint változtatni a benne leírtakat:
Dr. Telkes József: Állásvadászat
Kifferné E. Anikó: Álláskeresés ABC


Ez a két könyv talán össze is foglalja mindazt, amit álláskeresőnek nagy hirtelen el lehet mondani a témáról. Az álláskeresés speciális területei, például Linkedin-használat, énmárka építés, vezetői álláskeresés, túl frissek ahhoz, hogy jól bevált könyvek legyenek jelen a piacon, inkább a szakértői blogok közt érdemes keresgélni.


Blogoló tanácsadókSokat tanultam Abby Locke munkájából, például a vezetői portfólióról tőle hallottam először. Magyar szakértők közül Kelkó Tamás írásait álláskeresőként is érdemes olvasni, bár az ő célcsoportja új kollégákat kereső cégek, jól meg tudja mutatni az írásaiban, mi fontos egy kiválasztónak, munkáltatónak az álláskeresőben (két szóban: a hozzáállás és a szaktudás).


LinkedinLinkedinről sok könyvet írtak, főleg abban a témában, hogy lesz az üzleti kapcsolattartásból ügyfélszerzés. Álláskeresőként ezzel nem sokra megyünk, de azért fellelhető pár álláskeresést taglaló könyv is, szerintem a legjobb ez:
Chris Perry: LinkedUp: The Ultimate LinkedIn Job Search Guide
Nem hiszek a sikerkönyvekben, az ezoizé önfejlesztő csodakönyvekben. Az önfejlesztés hosszú folyamat, sok zsákutcával, arra nincs idő álláskereséskor. Azt kell eladni az álláspiacon, ami most megvan az álláskeresőben soft skillek szintjén, nem azt, ami majd egyszer talán lesz. Persze, fejlődni kell és érdemes, akár könyvek segítségével is, de álláskeresésben ez nem hoz áttörést. Sőt, ahogy észrevettem, jónéhány ilyen könyv inkább álomvilágba viszi az olvasóját, semmint visszarángatja a valóságba. Például MLM-körökben gyakori mindenféle önfejlesztő könyvek ajánlgatása, de hiába erősíti meg szegény kezdő MLM-est a könyv abbéli hitében, hogy sikeres lesz, törvényszerűen nem lesz az.


Linkedin PulseSok tanácsadó publikál a Linkedinen, amikről megfelelő témára válogatva a Pulse szolgáltatással könnyen értesülhetsz. Néhány nap és 40-50 cikk után meglesznek a kedvenceid, akikkel vagy egyetértesz, vagy adaptálod a gondolataikat a te helyzetedre, esetleg a kommentelőik közt találsz jó gondolatokat a továbblépéshez.


A mindenható(?) racionalitásA hozzáállásbeli fejlődést szerintem a racionalitás segíti a leggyorsabban. Ha az álláskereső félreteszi a negatív és akadályozó gondolatait, előítéleteit a munkáltatókkal, HR-esekkel, magyar munkaerőpiaccal kapcsolatban, akkor tud a munkakeresésre koncentrálni, a cselekvéseit, döntéseit racionálisan mérlegelni. Ehhez pedig nagy kedvencem, Mérő László könyvei adnak érdekes muníciót. A legutóbbi nyereményjátékomban pont ezért az ő egyik korábbi könyvét sorsoltam ki.
Mérő László írásai sok olyan dilemmára, döntési lehetőségre világítanak rá, amit más rendszerezve, lehetőségeket végiggondolva nem írt meg, így sokat tanulhatunk tőle. Álláskeresésben például érdekes dilemma, hogy a pillanatnyi megélhetésért elvállalt alkalmi munka rombolja-e hosszútávú karriercéljainkat? Ha elvállalja a fizikai munkát, van-e még visszatérés az értelmiségibe? Ha nem vállalja el, határozott karriercélért nem adnak kenyeret a közértben, de érdemes-e felélni a pénzügyi tartalékokat, abban a reményben, hogy nem törik meg a karrierív, vagy inkább mégis a napi megélhetés a fontos? És máris rájövünk arra, hogy racionális megoldásból is többféle lehet.

Jobangel
HR Blog
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter