kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 15 éve

Teher vagy lehetőség az utalványok rendszere?

Az étkezési utalványok tervezett megadóztatása 122 milliárd forint helyett csupán 7,2 milliárd forint adóbevételt hozna 2010-ben a költségvetésnek, míg a vendéglátó-ipari, elfogadóhelyi forgalom több mint 140 milliárd forinttal csökkenne. Van értelme a változtatásnak? Bessenyey Bálintot, az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) igazgatóját kérdeztük.

images

Bessenyey Bálint
Bessenyey Bálint szerint a kieső forgalom egy része biztosan a szürkegazdaságot erősítené, és bérfizetési akadályt jelentene a kis- és középvállalkozó munkáltatók számára.

- Kereste a kormányzat Önöket, az utalványos cégek egyesülését, hogy közösen mérjék föl, milyen hatásai lehetnek a cafeteria megadóztatásának?

- A kormány március 13-án azzal a céllal nyújtotta be az Országgyűlésnek a cafeteria rendszer adókedvezményeinek átalakítását is előirányzó adótörvény javaslatát, hogy növelje a költségvetési bevételeket. Az akkori kormányzat ezt a lépést a nélkül tette meg, hogy egyeztetett volna az érintett szervezetekkel, vagy részletes hatástanulmányt készített volna a tervezett adóztatás várható hatásairól.

- Tettek lépéseket, tárgyaltak az adómentesség megtartása érdekében?

- Érveinket a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet által végzett a vendéglátó-iparra és a munkáltatók várható magatartását is vizsgáló felmérés megállapításaira alapoztuk. Kiderült, hogy a tervezett változtatások nagyon magas adóemelést jelentenek, feltétlenül befolyásolják a munkaadók hozzáállását és a munkavállalók életét. A munkaadók az általuk fizetendő új adónem bevezetése miatt jelentős arányban megszüntetnék az étkezési utalványok adását. Ennek következtében nagy vásárlóerő-visszaesésre lehet számítani és több tízezer vendéglátó-ipari munkahely kerülhet veszélybe. Ezen érvek segítségével igyekszünk meggyőzni a kormányzatot és a kormánypárti frakciót. Arra is megpróbáltuk felhívni a figyelmet, hogy megalapozott döntést kizárólag akkor lehet hozni, ha részletesen megvizsgálják a vendéglátóiparra és a munkavállalók helyzetére gyakorolt hatásokat is. Emellett az Egyesülés több sikeres kerekasztal-beszélgetést szervezett az érintett szervezetek valamint az üzleti szféra képviselőinek közreműködésével, hogy megvitassa az étkezési utalványok megadóztatásának hatásait.

- Az üdülési csekk adómentessége is veszélybe került. Összhatásként nagyobb mértékben ronthatja a munkáltatók és alkalmazottak helyzetét, ha mindkét juttatás egyaránt adóköteles lesz?

- Az EUFE étkezési utalványokat forgalmazó cégek és azok partnereinek érdekeit képviseli. Azt szeretnénk elérni, hogy a 2010-ben hatályba lépő, az étkezési utalványokkal kapcsolatos kormányzati törvényjavaslat a költségvetési szempontok figyelembevételén túl a munkavállalók, a munkáltatók és az iparág számára is elfogadható legyen. Az üdülési csekkek megadóztatása az érintett iparágakra az étkezési utalványokéhoz hasonló hatással járna.

- Más konstrukciót elfogadnának, pl. a tervezettnél kisebb mértékű adóterhet?

- Tárgyalásainkon konkrét kompromisszumos javaslatokat is megfogalmaztunk, azonban sem egy összességében 52 százalékos adóterhet, sem a kormány által jelenleg megfontolás alatt lévő 32 százalékos járulékkulcsot nem tartunk elfogadhatónak.

- Mekkora esélyt lát arra, hogy kompromisszumos javaslataik közül valamelyik megvalósulhat?

- Ezt nehéz lenne most megjósolni, de bízunk abban, hogy a költségvetési szempontokon túl a kormány a vendéglátó-iparra és más szektorokra gyakorolt hatásokat is figyelembe veszi.

- Végeztek számításokat, hogy milyen bevételtől eshet el a gazdaság, ha a cégek, intézmények kisebb mértékben élnek az utalványos támogatási forma használatával az adó bevezetése után?

- Az étkezési utalványok megadóztatása - a Kopint-Tárki tanulmány kimutatása szerint - a kormányzat által tervezett 122 milliárd forint helyett csupán 7,2 milliárd forint adóbevételt hozna 2010-ben a költségvetésnek. A kieső forgalom egy része biztosan a szürkegazdaságot erősítheti a jövőben, nem beszélve arról, hogy az étkezési utalványok forgalmának mintegy felét a kis- és középvállalkozások által foglalkoztatott munkavállalók költik el, és többek fizetésének akár a 10 százalékát is a természetbeni juttatások teszik ki.

- Az utalványos piac mekkora visszaeséssel számol éves szinten az adófizetést követő időszakban?

- Az étkezési utalványok forgalmának várhatóan kétharmada eltűnne. A teljes vendéglátó-ipari, elfogadóhelyi forgalom több mint 140 milliárd forinttal csökkenne, amely több tízezer vendéglátó-ipari munkahely megszűnéséhez vezethet.

- Ellendrukkereik szerint az utalványos rendszer súlyos teherként nehezedik az adórendszerre. Sőt, arról is cikkeznek, hogy a járadékvadászat ékes példájaként nem szabadna fenntartani. Mit válaszol a kételkedőknek?

- Az étkezési utalványok rendszere azért működik évtizedek óta sikeresen, mert minden érintett fél számára előnyös, ráadásul az elmúlt két évtizedben több kormány is hozzájárult a béren kívüli juttatások piacának megerősödéséhez. Az étkezési utalvány hozzájárul a fogyasztás serkentéséhez, regisztrált forgalmat generál, ami segíti a gazdaság kifehérítését, emellett az utalványok felhasználásával a vásárlóerő elsősorban hazai termékbe áramlik, hazai munkahelyeket támogat.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek