Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Titkolják a magyar vezetők, ha hibáztak

Németh Gergely, a Corporate Values Kft. szervezetpszichológusa szerint hazánkban a vezető vállát a tévedhetetlenség és a mindentudás terhe nyomja, szinte a kinevezésétől kezdve. Ez egy olyan láthatatlan elvárás, amelynek nagyon nehéz megfelelni, és a vezetőkről feltételezett, képzelt sztereotípiáinkról szól. A hibázás és inkompetencia lehetősége ezáltal egyre nyomasztóbbá tud válni. Holott egy vezetőnek korántsem kell mindenhez, minden kolléga szakterületéhez értenie, s ez a fajta nem tudás nem minősül hibának. A vezetőknek a vezetéshez, a kommunikációhoz és az emberek irányításához, a többfeladatos és -projektes működéshez, az erőforrás-elosztáshoz kell nagyon értenie - hangsúlyozza a szakember.

A klasszikus hibák közé sorolható viszont a céltévesztés, a kommunikációs hiba, az információ-visszatartás, a kiszámíthatatlanság, a részrehajlás, a hiteltelenség, az empátia hiánya, a tervezési, a döntési vagy épp a tanulási képtelenség.

A szakember rámutatott, hogy míg az angolszász kultúrában a hibát tanulási felületnek tartják, addig a magyar megközelítés az, hogy ne derüljön fény a fiaskóra. Németh Gergely ugyanakkor hozzátette: ha az adott vezető levonja a tanulságokat, akkor többnek, értékesebbnek, jobb irányítónak kell később lennie, mint az ominózus hiba előtt.

Világgazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter