Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Tovább emelkedik a globális munkanélküliség

A gazdasági válság hatásai miatt folytatódik a veszteségessé váló multinacionális cégek globális létszámleépítése, hétfőn a Nissan járműgyártó jelentette be, hogy 20 ezer alkalmazottjának elbocsátását tervezi. A fejlett országokban 6,8 százalékra nőtt az állástalanok aránya 2008 decemberében, az egy évvel korábbi 5,7 százalékról.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint 30 tagországban nőtt a munkanélküliség a múlt év decemberérében. A legerőteljesebben Japánban nőtt a hét vezető ipari ország közül, a távol-keleti országban 4,5 százalékra emelkedett decemberben, ami 0,5 százalékponttal magasabb a novemberi szintnél.

A francia kormány 6 milliárd eurós kedvezményes hitelt nyújt a francia munkavállalók tíz százalékát foglalkoztató két nagy francia autógyártónak. A Renault-nak és a PSA Peugeot-Citroennek adott támogatásért cserébe a kölcsön ideje alatt az autógyártók egyetlen franciaországi üzemet sem zárhatnak be, illetve telepíthetnek külföldre, a pénzt "tiszta", például elektromos autók fejlesztésére használhatják a cégek.

A jelek szerint Ukrajnának nem elég az IMF pénzügyi segítsége, az ország hétfőn 5 milliárd dollárnyi rendkívüli hitelt kért Oroszországtól, növekvő államháztartási deficitjének csökkentésére. A nemzetközi pénzügyi szervezet ráadásul felül akarja vizsgálni támogatási feltételeit, mivel a kelet-európai ország a pénzügyi csőd és a költségvetésének összeomlása előtt áll.

Hat-hét milliárd eurós pénzügyi segítségre lehet szüksége Romániának is. Mugur Isarescu, a román jegybank kormányzója szerint a külfölddel kapcsolatos kötelezettségek, a külső egyensúlyhiány finanszírozásához lehet szükséges az uniós pénz.

Magyarországhoz hasonlóan, Szlovákiában is az elmúlt évtized legnagyobb visszaesését mérték az ipari termelésben decemberben. A tavalyi év utolsó hónapjában 16,8 százalékkal zuhant a szlovák ipari termelés éves szinten. A fejlett országokat tömörítő OECD-nek Szlovákiáról készült különjelentése szerint az országnak szabadabb, rugalmasabb bérpolitikát kellene folytatnia, nagyobb mobilitást biztosítania a munkaerő részére, és többek között működőképesebbé tennie az ingatlanpiacot is.

Gordon Brown szerint pénzügyi protekcionizmus fenyegeti Kelet-Európát a nyugati bankok visszavonulása miatt. A brit kormányfő teljesen átalakítaná a Nemzetközti Valutaalapot (IMF) és a többi nemzetközi pénzügyi szervezetet, mert azok szerinte nem alkalmasak a jelenlegi helyzet kezelésére. Gordon Brown úgy látja, hogy a nyugat-európai bankok "egymás után hagynak fel" kelet-európai banki tevékenységük finanszírozásával, sérülékennyé téve ezeket az országokat, amelyek közül többnek már az IMF-től kellett segítséget kérnie, mondta a brit miniszterelnök.

A jelenlegi negatív tendenciák ellenére fokozatos gazdasági javulást remél Joaquín Almunia az év második felében. Az Európai Unió pénzügyi biztosa szerint az eddigi pénzügyi ösztönző intézkedések nyomán lassan elapadhat a gazdaság állapotával kapcsolatos rossz hírek áradata, és 2009 második felében fokozatos javulás kezdődhet.

A gazdasági válság ellenére rekordévet zárt tavaly a svájci csokoládéipar. Immár az egymást követő ötödik évben nőttek az eladások, 2008-ban 2 százalékkal 184.969 millió tonnára emelkedtek.

Magyarországon az államháztartás - önkormányzatok nélkül - 37,8 milliárd forint többlettel zárt januárban. A Pénzügyminisztérium adatai szerint az év első hónapjának szufficitje a GDP 0,1 százalékának felel meg. Az államháztartáson belül, mind a három alrendszer bevételei meghaladták a kiadásokat.

Londoni elemzők negatív tavalyi negyedik negyedéves magyar GDP-adatot és tovább lassuló, 3 százalék felé közelítő éves magyarországi inflációt jósolnak. Előrejelzések szerint a forint legutóbbi gyengülése lassíthatja a jegybank kamatcsökkentési ciklusát.

A jövőben összesen 140 milliárd forintos kedvezményes forgóeszközhitelt kaphatnak a magyarországi kis- és középvállalkozások, egyelőre öt kereskedelmi bank részvételével. Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint ez a kedvezményes csomag része annak a mintegy 560 milliárd forintos, a vállalkozások számára közvetlenül elérhető forrásnak, amelyet még tavaly ősszel indított el a kormány. A tervek szerint még a héten három új kereskedelmi bank csatlakozik a hitelnyújtáshoz, és az első hiteleket legkésőbb február végén, március elején vehetik fel a vállalkozások. A konstrukció kamata 11 százalékos, egy vállalkozás legfeljebb 200 millió forint hitelt kaphat.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága is az egyoldalú banki szerződésmódosítások gyakorlatának szigorítását javasolja. A versenyhatóság szerint a pénzintézetek versenyének fokozása érdekében az egyoldalú szerződésmódosítások szigorú újraszabályozására mellett szükség van a "végtörlesztési díjak" maximálására, továbbá összehasonlítható árinformációkra, és az állami támogatások hordozhatóságára.
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Gyerekek milliói kényszerültek munkára a járvány miatt

Világszerte jelenleg mintegy 160 millió gyermek dolgozik. Sokan voltak kénytelenek elkezdeni dolgozni az elmúlt időszakban amiatt, mert szüleik... Teljes cikk

Úgy tűnik, talpra pattan az amerikai gazdaság

A várt csökkenés helyett az Egyesült Államok nem mezőgazdasági ágazataiban nőtt a foglalkoztatás májusban. Teljes cikk

Jövőre 12 ezerre duzzad a minisztériumoknál dolgozók létszáma

A 2022-es költségvetési tervek szerint jövőre 423 fővel, azaz 3,7 százalékkal 11 979-re bővül a hazai minisztériumoknál dolgozók létszáma.... Teljes cikk