kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Tovább emelkedik a globális munkanélküliség

A gazdasági válság hatásai miatt folytatódik a veszteségessé váló multinacionális cégek globális létszámleépítése, hétfőn a Nissan járműgyártó jelentette be, hogy 20 ezer alkalmazottjának elbocsátását tervezi. A fejlett országokban 6,8 százalékra nőtt az állástalanok aránya 2008 decemberében, az egy évvel korábbi 5,7 százalékról.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint 30 tagországban nőtt a munkanélküliség a múlt év decemberérében. A legerőteljesebben Japánban nőtt a hét vezető ipari ország közül, a távol-keleti országban 4,5 százalékra emelkedett decemberben, ami 0,5 százalékponttal magasabb a novemberi szintnél.

A francia kormány 6 milliárd eurós kedvezményes hitelt nyújt a francia munkavállalók tíz százalékát foglalkoztató két nagy francia autógyártónak. A Renault-nak és a PSA Peugeot-Citroennek adott támogatásért cserébe a kölcsön ideje alatt az autógyártók egyetlen franciaországi üzemet sem zárhatnak be, illetve telepíthetnek külföldre, a pénzt "tiszta", például elektromos autók fejlesztésére használhatják a cégek.

A jelek szerint Ukrajnának nem elég az IMF pénzügyi segítsége, az ország hétfőn 5 milliárd dollárnyi rendkívüli hitelt kért Oroszországtól, növekvő államháztartási deficitjének csökkentésére. A nemzetközi pénzügyi szervezet ráadásul felül akarja vizsgálni támogatási feltételeit, mivel a kelet-európai ország a pénzügyi csőd és a költségvetésének összeomlása előtt áll.

Hat-hét milliárd eurós pénzügyi segítségre lehet szüksége Romániának is. Mugur Isarescu, a román jegybank kormányzója szerint a külfölddel kapcsolatos kötelezettségek, a külső egyensúlyhiány finanszírozásához lehet szükséges az uniós pénz.

Magyarországhoz hasonlóan, Szlovákiában is az elmúlt évtized legnagyobb visszaesését mérték az ipari termelésben decemberben. A tavalyi év utolsó hónapjában 16,8 százalékkal zuhant a szlovák ipari termelés éves szinten. A fejlett országokat tömörítő OECD-nek Szlovákiáról készült különjelentése szerint az országnak szabadabb, rugalmasabb bérpolitikát kellene folytatnia, nagyobb mobilitást biztosítania a munkaerő részére, és többek között működőképesebbé tennie az ingatlanpiacot is.

Gordon Brown szerint pénzügyi protekcionizmus fenyegeti Kelet-Európát a nyugati bankok visszavonulása miatt. A brit kormányfő teljesen átalakítaná a Nemzetközti Valutaalapot (IMF) és a többi nemzetközi pénzügyi szervezetet, mert azok szerinte nem alkalmasak a jelenlegi helyzet kezelésére. Gordon Brown úgy látja, hogy a nyugat-európai bankok "egymás után hagynak fel" kelet-európai banki tevékenységük finanszírozásával, sérülékennyé téve ezeket az országokat, amelyek közül többnek már az IMF-től kellett segítséget kérnie, mondta a brit miniszterelnök.

A jelenlegi negatív tendenciák ellenére fokozatos gazdasági javulást remél Joaquín Almunia az év második felében. Az Európai Unió pénzügyi biztosa szerint az eddigi pénzügyi ösztönző intézkedések nyomán lassan elapadhat a gazdaság állapotával kapcsolatos rossz hírek áradata, és 2009 második felében fokozatos javulás kezdődhet.

A gazdasági válság ellenére rekordévet zárt tavaly a svájci csokoládéipar. Immár az egymást követő ötödik évben nőttek az eladások, 2008-ban 2 százalékkal 184.969 millió tonnára emelkedtek.

Magyarországon az államháztartás - önkormányzatok nélkül - 37,8 milliárd forint többlettel zárt januárban. A Pénzügyminisztérium adatai szerint az év első hónapjának szufficitje a GDP 0,1 százalékának felel meg. Az államháztartáson belül, mind a három alrendszer bevételei meghaladták a kiadásokat.

Londoni elemzők negatív tavalyi negyedik negyedéves magyar GDP-adatot és tovább lassuló, 3 százalék felé közelítő éves magyarországi inflációt jósolnak. Előrejelzések szerint a forint legutóbbi gyengülése lassíthatja a jegybank kamatcsökkentési ciklusát.

A jövőben összesen 140 milliárd forintos kedvezményes forgóeszközhitelt kaphatnak a magyarországi kis- és középvállalkozások, egyelőre öt kereskedelmi bank részvételével. Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint ez a kedvezményes csomag része annak a mintegy 560 milliárd forintos, a vállalkozások számára közvetlenül elérhető forrásnak, amelyet még tavaly ősszel indított el a kormány. A tervek szerint még a héten három új kereskedelmi bank csatlakozik a hitelnyújtáshoz, és az első hiteleket legkésőbb február végén, március elején vehetik fel a vállalkozások. A konstrukció kamata 11 százalékos, egy vállalkozás legfeljebb 200 millió forint hitelt kaphat.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága is az egyoldalú banki szerződésmódosítások gyakorlatának szigorítását javasolja. A versenyhatóság szerint a pénzintézetek versenyének fokozása érdekében az egyoldalú szerződésmódosítások szigorú újraszabályozására mellett szükség van a "végtörlesztési díjak" maximálására, továbbá összehasonlítható árinformációkra, és az állami támogatások hordozhatóságára.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk