kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Továbbra is nagy a munkaerőhiány, kellenek a külföldiek

Noha az elszabaduló energiaárak miatti brutális rezsiköltségek és az évtizedek óta nem tapasztalt infláció miatt prognosztizált gazdasági visszaesés, egyes szektorokban esetleges csődhullám és elbocsátások miatt már több szakértő kongatja a vészharangot, a munkaerőpiacon egyelőre még nem tapasztalhatók a közelgő válság baljós jelei. Épp ellenkezőleg: a WHC HR-szolgáltató tapasztalatai alapján a vállalatoknak továbbra is nagy számban és sürgősen van új munkaerőre szüksége.

WHC Munkaerő-hiány, külföldi toborzás-

A magyar gazdaság egyik legégetőbb problémája hosszú évek óta a munkaerő- és szakemberhiány, ami egyre nagyobb kihívást jelent a magyarországi cégeknek. A KSH legfrissebb adatai szerint 2022 júliusában a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 714 ezer fő volt. A munkaerőhiány nem csak az üres pozíciók betöltését lehetetleníti el, hanem a vállalatok biztos, stabil működését is veszélyezteti.

Baljós gazdasági várakozások – a munkaerőpiac egyelőre még nem érintett

Az elmúlt időszakban azonban újabb és újabb kihívásokkal szembesül a magyar gazdaság, köszönhetően az elszabaduló energiaárak miatti brutális rezsiköltségeknek, a folyamatosan növekvő üzemanyagáraknak és az évtizedek óta nem tapasztalt inflációnak. Egyre érkeznek a hírek a baljós várakozásokról: év végén, a jövő év elején tetőzhet az energiaválság, a cégeknek 5-10-szeres gázáremelkedéssel kell megküzdeniük, elkerülhetetlennek tűnik a recesszió, a csődhullám és az ezzel együtt járó elbocsátások. Az ipari termelő cégek szakértői várakozások szerint az elsők között érzik majd meg a problémákat, de a turizmus-vendéglátás, valamint a kereskedelmi szektor is nehéz helyzet elé néz.

A munkaerő iránti kereslet azonban jelenleg mindezek ellenére továbbra is rekordszinten van: a WHC HR-szolgáltató cég tapasztalatai alapján a vállalatoknak továbbra is sürgősen és nagy számban van munkaerőre szüksége, a munkaerőhiányra megoldást pedig a külföldi munkaerő alkalmazása jelenthet.

Egyszerűsített feltételekkel jöhetnek külföldiek a hiányszakmákba

Manapság a vállalatok létszámbővítésének egyik legegyszerűbb módja, ha HR-szolgáltató partneren keresztül kölcsönzötti státuszban foglalkoztat kollégákat – akár külföldi, távoli országból érkező munkavállalókat is.

Magyarországon a minősített HR-szolgáltatói státuszt megszerző HR-vállalatok azok, amelyek távoli, nem EU-tagországból (harmadik országból) érkező munkavállalókat foglalkoztathatnak az országban, illetve kölcsönözhetnek hazai partnereik számára a meghatározott hiányszakmákban speciális, egyszerűsített feltételekkel.

A szomszédos Szerbia és Ukrajna mellett 2021. szeptember 1-től a Belarusz Köztársaságból, Bosznia-Hercegovinából, az Észak-macedón Köztársaságból, a Fülöp-szigetekről, az Indonéz Köztársaságból, a Kazah Köztársaságból, Mongóliából, a Montenegrói Köztársaságból, illetve a Vietnámi Szocialista Köztársaságból érkezhetnek munkavállalók hazánkba könnyített feltételekkel. Idén július végétől pedig a kormány további hattal bővítette ezeknek az országoknak a körét: a Brazil Szövetségi Köztársasággal, Grúzával, a Kirgiz Köztársasággal, a Kolumbiai Köztársasággal, az Oroszországi Föderációval, valamint a Venezuelai Bolivári Köztársasággal.

A WHC Csoport már 2014 óta kölcsönöz partnereinek Ukrajnából származó kollégákat, 2021 őszén pedig hazánkban elsőként szerezte meg a minősített foglalkoztatói státuszt. A vállalat mind a 6, újonnan listára került távoli országgal felvette már a kapcsolatot, az együttműködési folyamat első fázisában jár.

A cég saját tapasztalatai alapján is azt látja, hogy az elmúlt évek során a hazai vállalatok egyre nyitottabbá váltak a külföldi munkaerő foglalkoztatására. „Míg 2015-ben kölcsönzött munkavállalóink csupán 2%-a származott külföldről, ez az arány azóta meredeken emelkedett, és idénre már megközelítette a 60%-ot” – hívta fel a figyelmet Berta Péter, a HR szolgáltató vállalat ügyvezetője.

Miért éri meg harmadik országból érkező munkavállalókat foglalkoztatni?

A távoli, harmadik országbeli munkavállalók alkalmazása nem csak a vállalat munkaerőhiányát orvosolhatja, de a cég magyar kollégái számára is előnyös lehet:

    • A külföldi kollégák lelkiismeretesen, motiváltan végzik a munkájukat
    • Körükben alacsonyabb a fluktuáció
    • Segítségükkel biztosítható a termelés és a kapacitások tervezhetősége
    • Szükség van rájuk a vevői igények stabil kiszolgálása érdekében
    • Hozzájárulnak a magyar munkahelyek megtartásához
    • Mentesítik a magyar kollégákat a nagyfokú terhelés és a túlóraigény alól

Az átfogó toborzás és adminisztrációs szolgáltatás könnyebbséget jelent a foglalkoztató cégnek

A munkaerőt kereső vállalatoknak nagy segítséget nyújthat egy külsős szakértő partner, amely a toborzással és adminisztrációval járó feladatokat leveszi a cég válláról.

Amennyiben egy vállalat távoli országból származó munkavállalók alkalmazásában gondolkodik, fontos, hogy tisztában legyen a folyamattal és azokkal a szükséges teendőkkel, melyek elengedhetetlenek a külföldi kollégák hatékony alkalmazásához és integrálásához.

    • Érdemes figyelembe venni, hogy a munkaerő-igény megrendelésétől számítva a teljes toborzási folyamat, amíg egy harmadik országbeli munkavállaló egy hazai cégnél munkába állhat,akár 10-13 hetet is igénybe vehet.
    • Fontos, hogy a vállalat pontosan átgondolja és felmérje,milyen jellegű pozíciókba milyen típusú munkaerőt keres. Az alapos felkészülés ugyanis nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a HR-szolgáltató toborzó szakértői a vállalat számára a lehető legmegfelelőbb jelölteket kutathassa fel.
    • Szükséges a külföldi munkavállalók érkezésének időben történő, gondos előkészítése – legyen szó a nyelvi akadályok leküzdéséről, a magyar kollégák érzékenyítéséről, vagy akár a relokáció megszervezéséről. Ezekben a HR-szolgáltató partner is segítség lehet, például idegen nyelvű dokumentációk készítésében vagy a külföldi kollégák számára tájékoztató anyagok összeállításával, esetleg a szállásoltatás menedzselésével.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek