Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Túlélte a botrányt az orvoskamara elnöke

Megerősítette tisztségében Éger Istvánt, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökét a köztestület szombati küldöttközgyűlése, ugyanakkor az őt felelőtlen gazdálkodással vádoló felügyelőbizottságnak mennie kellett.

A Magyar Orvosi Kamara szombati küldöttközgyűlésének napirendjén nem szerepelt a MOK felügyelőbizottságának (fb) beszámolója, ezért mondott le közgyűlésen az fb – mondta Bánki Magdolna, az fb elnöke újságíróknak, egyúttal azt is közölte, hogy büntetőfeljelentést tettek. Az ülésen egyébként szavaztak volna az fb visszahívásáról.

A zárt ülés után tartott sajtótájékoztatón Éger István, a MOK elnöke elmondta: a küldöttek nagy többséggel tartották meg posztján őt és az elnökséget.

A MOK elnöke szerint nagy kárt okozott a kamarának az, hogy a köztestület működésével kapcsolatban a felügyelőbizottság a nyilvánossághoz fordult. „Az fb nem a tényeken alapuló és idejekorán megszellőztetett jelentése, amely számos valótlanságot állított, rossz színben tüntette fel a kamarát” – fogalmazott, hozzátéve a kamara jó hírnevének maradéktalan visszaállítása hosszú időt vesz majd igénybe.

A szombati küldöttközgyűlés több hónapja húzódó előzménye, hogy a MOK felügyelőbizottságának ellenőrzései azt állapították meg, több ponton is sérült a kamara jogszerű működése, az elnök és az elnökség nem tisztázta a gazdálkodás ellenőrzése során felmerült visszásságokat, és folyamatosan ellehetetlenítették a fb munkáját.

Az fb által készített jelentés több ponton elmarasztalta a MOK vezetését, egyebek mellett úgy szedtek emelt tagdíjakat az orvosoktól, hogy az emelés tényét nem a küldöttgyűlés szavazta meg. Továbbá az adóhatósághoz és az adatvédelmi hivatalhoz fordultak, utóbbihoz azért, mert véleményük szerint a kamara úgy kötött az orvosokra csoportos életbiztosítást, hogy adataik átadásához nem kérte beleegyezésüket. A tagdíjat egyébkét a szombati közgyűlés is megemelte.

Éger István kérdésre úgy fogalmazott, örömmel áll mindenfajta vizsgálat elé, mert minden forinttal el tudnak számolni, és minden szabályosan történt a kamarai tagok érdekében.

Arra a kérdésre, hogy Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos elmarasztalta a kamarát, mert orvosok adatait továbbította biztosítás megkötéséért, Éger István azt válaszolta: az ombudsman „egy bizonyos helyzet feltételezése mentén és arra alapozva egy intézkedési tervet kért a kamarától”.

Mint mondta, azokat a személyes adatokat, amelyekről a vita folyik, soha nem adta ki a kamara a biztosítónak, csak olyan adatokat továbbítottak, amelyek mindenki számára elérhetők. Azonban úgy látják helyesnek, hogy a biztosító felé egy ötjegyű számmal azonosítják a tagokat.

Úgy fogalmazott, ha és amennyiben akaratukon kívül is hibát követtek el, ez jóhiszeműen történt. Ez nem mentené a hibát, de olyan nem történt, amivel vádolnak – jelentette ki az elnök.
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Mi az, és miért éri meg a munkavállalói résztulajdonosi program?

A munkavállalói résztulajdonosi program (MRP), egy több, mint 20 éve létező eszköz, amellyel munkavállalóinkat motiválni, és ösztönözni lehet. A... Teljes cikk

Vezetőként a világ egyik legdrágább országában: jó fizetésért a szakértelemből is könnyebb válogatni

Egy éve dolgozik vezetőként és fejleszt jövőálló szervezetet Popovics László, informatikai szakember a Bahamákon. A cég, ahol dolgozik az elmúlt... Teljes cikk

Mi várható a HR-ben a következő 3 évben? Kihívások és válaszok

Tehetségpiacok létrehozása, belső információáramlás, súrlódásmentes digitalizáció – három lehetőség a HR területek számára, hogy... Teljes cikk