kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

Újabb program indul a kirúgott közszolgáknak

A közszférából elbocsátottakat újból munkához segítő, eddig hazai forrásokból futó projekteket egészíti ki mostantól az uniós támogatással induló "Új pálya" program. A kedvezményezettek köre kiszélesedett: az eddigi főként minisztériumi és önkormányzati leépítési hullámok áldozatai mellett ősztől már a kirúgott egészségügyiek és a pedagógusok is segítséget kaphatnak. Kérdés: mennyire lesz képes felcsigázni őket az eddigiekhez képest sem többet, sem jobbat nem nyújtó program.

A kétmilliárd forint költségvetésű, foglalkoztatást elősegítő "Új pálya" programba mostantól már nem csak az eddig utcára került közszférában dolgozókat várják, hanem azokat az egészségügyi és pedagógus végzettségű munkavállalókat is, akik várhatóan ősszel kapják meg felmondólevelüket, mondta Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára.

Több tízezer érintett

Az érintettek pontos számát egyelőre nem lehet megbecsülni, de a szakállamtitkár szerint eddig mintegy 6-7 ezer fős csoportos elbocsátást jelentettek be az egészségügyben. Az oktatásban leépítésre kerülő pedagógusok számáról szintén nem lehet semmi pontosat tudni, de a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint egy éven belül tízezer pedagógus veszítheti el állását.

A Central European Management Intelligence (CEMI) 2006-os tanulmánya két éven belül 30 ezer pedagógus elbocsátásában látná a megoldást a képzési rendszer hatékonyabbá tétele érdekében, de óvatosabb becslések szerint is több tízezer pedagógus elküldése lenne indokolt.

Hozzájuk jönnek azok a regisztrált munkanélküli pedagógusok, akik nem tudnak elhelyezkedni az oktatásban. Székely Judit szerint már évek óta túlképzés folyt a szakmában, amit az is jelez, hogy a több ezer regisztrált tartósan munkanélküli között sok a tanár és tanító is.

A passzivitás az egyik legfőbb probléma

Kérdés azonban, mivel tudják ezt a több tízezres tömeget felrázni az érdektelenségből, mivel túlnyomó részük a már hónap óta elérhető lehetőségekkel sem él.

A szakállamtitkár szerint a mostani "Új pálya" programban a konkrét munkaadók konkrét álláslehetőségeire fókuszálnak majd. Igaz, ebből eddig sem volt hiány, sőt.

Hiába ajánlott fel eddig is több cég - köztük a Suzuki és a Spar is - számtalan munkalehetőséget célzottan a közigazgatásból elbocsátottaknak, az érdeklődés minimális volt. Ez annál is inkább elgondolkodtató, mivel az elmúlt időszakban mintegy harmincezer főt küldtek el a közigazgatásból.

A mostani uniós program során képzési és átképzési lehetőséget is igénybe vehetnek azok, akiknek ez szükséges az újbóli munkához jutáshoz. Ez azonban eddig is adott volt: a kormány 350 ezer forintig állja a legfeljebb egyéves oktatás költségeit a közszférából elbocsátottaknak.

Az átképzési támogatást igénylők száma azonban eddig is csupán harminc körül mozgott, pedig ennél valószínűleg jóval több embernek lenne rá szüksége az elhelyezkedéshez. Kérdés: mitől fognak most kedvet kapni a tanuláshoz?

Az egészségügyieket segítő Mobilitás programra egy hónappal ezelőttig mindössze tízen pályáztak. Ez esetben érthető a sikertelenség: a támogatás nagyságrendje eleve nem vetekszik a külföldi kereseti lehetőségekkel, a feltételek viszont erősen korlátozzák a munkavállalást. Az esélytelenül állást keresők emellett teljesen kiszorulnak a rendszerből, mivel a program csak azokra koncentrál, akiknek amúgy is van esélyük elhelyezkedni.

A szaktárca szerint az Új pálya program során az érdeklődők a különböző képzési lehetőségek közül választva kitanulhatják a vállalkozáshoz szükséges ismereteket is. A leépített közszolgák által már tavaly november óta elérhető kedvező feltételű pályamódosító hitel iránt azonban szintén minimális az érdeklődés. A Magyar Fejlesztési Bank Rt. múlt havi tájékoztatása szerint eddig összesen tizenegy szerződést kötöttek.

Több mint kétezer új állás

Ami valóban érdeklődést csiholhat az érintettekben a közeljövőben, az a mintegy kétezer-egyszáz új munkahely meghirdetése, amely többek között az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, a Vám és Pénzügyőrség, valamint az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőség bővítése miatt keletkezik. Átképzésre azonban nagy valószínűséggel ebben az esetben is szükség lesz.

hirdetés
Az álláskereső pedagógusoknak még arra is lehetőségük nyílik, hogy a felnőttképzésben kapjanak munkát. Az uniós program finanszírozná az ehhez szükséges gyorsított átképzést.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által 2007. augusztus 21-én útnak indított 35 milliárd forintos foglalkoztatási és képzési csomagból egyébként az Új pálya program a legkisebb költségvetésű, mindössze 1,95 milliárdból gazdálkodhat - két évre.

A legtöbben várhatóan most is a Prémium Évek Program mellett teszik le voksukat: aki megfelel a jogosultsági feltételeknek, annak fel kell ajánlani a fokozatos kivonulás lehetőségét a munkaerőpiacról.

Körte Ildikó
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Európában nagyon nehéz lett egy családot eltartani egy jövedelemmel" - avagy miért dolgozik több európai nő mint amerikai?

Gazdasági és társadalmi tényezők állnak a hátterében annak a ténynek, hogy több nő keres állást Európában mint Észak-Amerikában. Szerepet... Teljes cikk

Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek