Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 hete

USA: Romlott a munkaerőpiaci helyzet, de még mindig kiváló

Lassult a foglalkoztatottság növekedése a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban decemberben az előző hónaphoz képest, de így is meghaladta a várakozásokat, miközben a munkanélküliségi ráta a novemberi 3,6 százalékról 3,5 százalékra csökkent.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA) legfrissebb adatai szerint a teljes, mezőgazdasági ágazaton kívül foglalkoztatottak száma 223 ezerrel nőtt, amely 40 ezerrel kevesebb, mint egy hónapja, de meghaladta az elemzői várakozások átlagában szereplő 200 ezret.

A koronavírus-járványt követő gazdasági felpattanás hatására a 2021-es rekordszámú 6,7 millió után 2022-ben 4,6 millió új álláshely létesült az Egyesült Államokban.

A 2022 decemberi munkanélküliségi ráta közel 53 éves mélypontra, 3,5 százalékra csökkent az előző havi 3,6 százalékról. A novemberi adatot 3,5 százalékról 0,1 százalékponttal megemelték. A foglalkoztatottsági ráta 62,3 százalékra emelkedett a novemberi 62,2 százalékról. Az év egészét tekintve azonban szűk sávban, 62,1-62,4 százalék között mozgott a mutató.

Az átlagos órabér 4,6 százalékkal haladta meg a tavaly decemberit az előző havi 4,8 százalék után. Az elemzői várakozások 5 százalékos növekedésről szóltak. Az órabérek éves növekedési üteme márciusban 5,6 százalékon tetőzött 2022-ben.

Az adatok azt jelzik, hogy az amerikai munkaerőpiac továbbra is erős annak ellenére, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tavaly márciusban négy évtized óta leggyorsabb ütemű kamatemelési ciklusát kezdte meg. A Fed hétszer emelte az irányadó kamatot, amely az év végére 4,25-4,50 százalékra kúszott fel. A Fed decemberi közlése szerint idén további 75 bázispontos szigorítás várható.

  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek