Megjelent: 2 éve

Vegyes a fogadtatása a nyugdíjas szövetkezeteknek

Egyre nagyobb igény lenne a nyugdíjas munkavállalókra a munkaerőhiány miatt. Főleg a kereskedelemben, a vendéglátóiparban és a fizikai munkák elvégzésénél érezhető a hiány, de egyelőre a munkáltatók csak néhány nyugdíjast alkalmaznak - írja a hirado.hu oldal.

images

images

Általában 200 nyugdíjas megy el azokra a rendezvényekre, amit a Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezek Országos Érdekképviseleti Szövetsége, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége tart a nyugdíjas szövetkezetekről - írják.

"Világtendencia, hogy megnőtt az igény a nyugdíjasok részéről, hogy foglalkoztassák őket" - mondta Bak Klára, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az államkincstár adatai szerint Magyarországon 164 ezer nyugdíjas dolgozik. Az aktivitási ráta a 64 éven felüliek között 2,4 százalék, míg Németországban 11 százalék. A fórumokon a nyugdíjasok elmondják, hogy nem csak a plusz kereset miatt vállalnának munkát, hanem a közösségi élmény miatt is.

„A nyugdíjasok szövetkezeten keresztüli foglalkoztatása még nem indult be teljes gőzzel, a vállalkozók egy-egy idős embert vesznek fel” - mondta Török György, a Szegedi Gyufagyár vezetője. Szerinte meg kell vizsgálni, hogy képzettségük, fizikai állapotuk alapján milyen munkakör szabható rájuk.

Turi Dénes, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke szerint vegyesen fogadják a nyugdíjasok ezt az új foglalkoztatási formát, de idővel, ha jobban megismerik, többen állnak majd munkába ilyen módon.

hirado.hu
  • 2019.10.18Office Fvck Up Day Az iroda költözés vagy átalakítás során elkövetett bakikról nem szoktunk beszélni, pedig ezekből a történetekből igazán sokat lehet tanulni. Éppen ezért 15 olyan előadót hívunk a nagyszínpadra, akik őszintén mesélnek az elbaltázott projektekről. Részletek Jegyek
  • 2019.11.14Munkajog a HR gyakorlatában Munkajogi ismeretek érthetően, rendszerezve, remek oktató tolmácsolásában! A jogszabályi naprakész tudás mellett a saját kérdéseire is választ kap. Képzésünk munkáltatói és munkavállalói oldalról is hasznos ismereteket nyújt. Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter