Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 8 éve

Veszélyes vagy hasznos a Facebook?

Jelenünk

Egy előadáson ülök. Unom. Előveszem az új telefonomat, rákapcsolódok az internetre, megnézem jöttek-e céges leveleim. A főnököm írt, hogy nem voltam elérhető tegnap éjfélkor. A szorongásom leküzdése végett belépek a facebookra, ahol megtudom, hogy a volt osztálytársamnak kisfia született, megnézem a videót. Irigylem. Hiába van ezer ismerősöm, nincs kivel elmennem nyaralni. De hát mikor ismerkedjen az ember és tartsa a kapcsolatot a szeretteivel? Aki kapcsolatba akar velem lépni, jöjjön fel a facebookra, ott megtalál. Hirtelen ötlettől vezérelve megnézem, ki ez az unalmas tréner. Megosztom ismerőseimmel tapasztalataimat és azt, hiba volt eljönnöm erre az előadásra, melyet sem lájkolni, sem követni nem érdemes. Közben írok kollégáimnak, hogy nyugodtan kezdjék el nélkülem a megbeszéléssel összekötött ebédet, majd a koordinátáik alapján megtalálom őket.

Ez a felvázolt szituáció valós eseményeken alapul, amely munkaközpontú életünket és az okostelefon nyomán átalakuló életformánkat mutatja be.

Kreatívan rombol a digitális forradalom

Az okostelefon elsősorban kommunikációra használható, de túrázás, sportolás, tanulás, bevásárlás, főzés vagy bármilyen más tevékenység közben is remek segédeszköz lehet, csupán a megfelelő alkalmazásokat kell telepíteni. Mit is jelent ez?Elsősorban azt, hogy könnyebbé válik kommunikációnk és életünk, még inkább felerősödik a közösségi média szerepe és vele az állandó elérhetőség jelensége. Az élet biztos kapaszkodói, úgyis mondhatnánk, korlátai pedig megszűnnek, minden azonnal újratervezhető. Mindent irányítani tudunk majd, a világ még inkább kitárul és összezsugorodik, a mobilunk lesz a legjobb barátunk, ami mindent tud rólunk. Rajtunk múlik, mennyire engedünk neki teret. Egyesek szerint nem lesz más választásunk. Aki ugyanis nem vesz részt ebben a közösségi játékban, az lemarad, kimarad és vége - ahogy Bauer Béla ifjúságszociológus is fogalmazott.
Okostelefonnak hívjuk a Symbianos vagy androidos készüléket, Blackberry-t, iPhon-t, amelyek valójában számítógépek, amelyekkel telefonálni is lehet. Ezek egyéb tárgyainkat helyettesíthetik: a mobilunkat, a noteszünket, a határidőnaplónkat, az MP3 lejátszónkat, a fényképezőgépünket, a GPS-ünket vagy akár a laptopunkat, netbookunkat.


A telekommunikációs cégek tapasztalatai szerint a magyarok egyébként még nem "okostelefonfüggők", mert akinek van is internet a mobilján, nem használja és az okostelefonok vásárlása sem ugrott meg. Bár a szakemberek 2011-re már kommunikációs forradalmat jósolnak, és állítólag alapjaiban változik meg az élet, a fogyasztás és a szolgáltatás. Ez egy akkora léptékű kommunikáció-technológiai életmódbeli változást idéz elő - mondta egy kerekasztal-beszélgetésen Dr. Nyíri Kristóf filozófus -, mint amikor megjelent az írás vagy az óra vagy ahogy Gary Becker Nobel-díjas közgazdász fogalmazott, amikor a lovaskocsit felváltotta az autó. Fel vagyunk-e erre készülve? Nem tudni.

Munkamániássá tesz az okostelefon?

Korábbi cikkünkben megírtuk, az elidegenedésben, az emberi kapcsolatok kiüresedésében a fogyasztásközpontú versenytársadalom által diktált, modern technológiára épült munkaközpontú életünknek nagy szerepe van, s mindennek bizony a magánéletünk és a testi-lelki egészségünk látja kárát, erről Dr. Utasi Ágnes szociológus beszélt lapunknak.

Társadalmunk minden munkatárstól tulajdonosi szemléletet, állandó elérhetőséget, fokozott felelősséget követel meg, ez pedig beszűkíti az ember terét, idejét. Pontosan ez válik még inkább lehetővé és követendővé az internet, a közösségi média és az okostelefonok megjelenésével. Egy amerikai munkajoggal foglalkozó cég hatszáz alkalmazott vizsgálata alapján megállapította, hogy munkamániássá tehet a Blackberry (mobiltelefonos iroda), ugyanis ezt és a hasonló készülékeket használó munkatársak körülbelül 15 órával dolgoznak többet, mivel általa e-mailek fogadására, küldésére, továbbá online munkára is lehetőség nyílik.
Bombaként robbant a hír, hogy a GPS-szel felszerelt okostelefonok rögzítik és tárolják, merre jár a felhasználó, amely sérti a készüléktulajdonosok személyiségi jogait. A helyfüggő termék- és szolgáltatás ajánlók nagy hasznot húznak ebből. Az Apple cáfol, de az aggódók megnyugtatása végett szoftverfrissítéssel is orvosolják majd az iOS operációs rendszerek érintett részeit.


Veszélyes-e lelki egészségünkre, szocializációnkra, biztonságunkra?

Az internet, az okostelefon és a közösségi média hármasának előnye a gyorsaság, hátránya a megbízhatatlanság. Előnye a gyors információcserélés, hátránya a szelekció és kontroll nélküli információáradat. Előnye az emberi hálózatok kialakulása, a folyamatos kapcsolattartás, hátránya, hogy ezek minden alap és érték nélkül szerveződnek és csak felszínes kapcsolattartást tesznek lehetővé, mert személyes találkozást nem igényelnek. Előny, hogy a fizikai gátok, korlátok megszűnésével még inkább előtérbe kerül a rugalmas munkavégzés, amely által szabadabbá válunk, de a hátrány is pontosan ebben leledzik. A rugalmassággal, a folyamatos elérhetőséggel sok munkáltató visszaél, így azonban még inkább elhalványul a munka és a magánélet közötti határ. Munkaidőben facebookozunk és otthon is munkahelyi emailekre válaszolgatunk.

A szakemberek egyik tábora szerint félő, hogy ennek elszigetelő hatása lesz/van és magányhoz, majd depresszióhoz vezet, illetve kapcsolataink fellazulnak, sekélyessé válnak, hiszen a bizalmas kapcsolatok ápolásához, azok kialakulásához személyes érintkezés szükséges, amely itt nem valósul meg, sőt azt helyettesíti. Szociológusok, pszichológusok arra is figyelmeztetnek, hogy a virtuális tér egyfajta második, torz valóság, ahol semmi sem az, aminek látszik, amely veszélyes lehet a labilis vagy kialakulatlan személyiségre, tinédzserre. És ha csak ebben a második valóságban létezünk, ahol elegendő a csökkentett kommunikáció, nem kell bonyolult emberi szituációkban részt venni, akkor hol fogunk szocializálódni - kérdezi Bauer Béla ifjúságszociológus.

Nem a közösségi média felel a társadalmi problémákért

Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológus is úgy fogalmazott, ha a magánéletünkben nem kapjuk meg a pótolhatatlanság érzését, mert nincs módunk, időnk arra, hogy az örömforrásainkat megtaláljuk családunk, szeretteink körében, akkor pótszerek után nyúlunk (...). Szirmay Ágnes klinikai szakpszichológus, munkapszichológus is ezt emelte ki. Ilyen pótló lehet az alkohol, a kábítószer, a munka vagy akár a közösségi média is. - Az okostelefon és a rajta keresztül elérhető közösségi média azonban csupán felerősítheti ezeket a problémákat, de nem okozza azokat. A függőség egy tünete az érzelmi hiánynak.

- A reális, élő emberi kapcsolatok problémái, vagy hiánya vezethet oda, hogy valaki inkább a virtuális valósággal áll szorosabb kapcsolatban. Ez azonban nem ok, hanem okozat - húzza alá Szirmay Ágnes. - Hiszen attól, hogy van televízióm, számítógépen, kocsim, az nem azt jelenti, hogy folyamatosan használom őket. Ezek a mindennapi életünk részei, ahhoz szükséges eszközei, de a gépek nem fognak eluralkodni az életünkön, csak ha a teljes érzelmi hiányból, vagy problémából ebbe a virtuális világba menekülünk - magyarázza a pszichológus.

Szirmay azon amerikai kollégái véleményét osztja, akik szerint nem az vezet depresszióhoz, ha tagjai vagyunk egy közösségi médiának, hanem csak ha eleve hajlamosak vagyunk arra és nincs egy biztos háttér mögöttünk. Ha viszont ez utóbbi a helyzet, akkor valóban elmélyítheti a lelki betegséget. Szirmay Ágnes szerint tehát minden infokommunikációs eszköz és a közösségi média hatalmas lehetőség egy kiegyensúlyozott ember számára, de tudni kell a megfelelő módon és mennyiségben használni, és meghúzni azt a bizonyos határvonalat a munka és a magánélet között.
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Gyászkommunikáció a szervezetekben

Mindenszentekkor aktulitása van minden elmúlással, veszteséggel és gyásszal foglalkozó témának, mellyel sokféle szerepben találkozhatunk az élet... Teljes cikk

10 irritáló embertípus az irodában

A munkahelyen a legkülönfélébb módon bosszanthatnak minket a kollégáink - és te magadra ismersz? Az Eureka Games blog gyűjtése a HR Blogon. Teljes cikk

Hogyan (ne) tálaljuk a visszajelzést?

Hamburger, naked burger avagy milyen menüvel kritizáljuk a másikat? Teszi fel a kissé szokatlan kérdést az Eureka Games blogja. Érdemes a "menüt" végigenni. Teljes cikk