Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 3 éve

Veszélyzónák a munkahelyen

A sok ülés és a mozgáshiány egyre nagyobb egészségügyi problémát okoz. Egyrészt a napjainkban járványszerűen terjedő elhízáshoz, másrészt a helytelen testtartás miatt mozgásszervi megbetegedésekhez vezet. A Fellowes cég 4 zónát jelöl meg, ahol már apróbb változtatásokkal is sokat tehetünk azért, hogy az irodai munka okozta kockázatokat csökkentsük.

A mozgásszervi problémák nem csak az életminőséget befolyásolják negatívan, de a kereső- és munkaképtelenség okai között a második helyen állnak a betegségtípusok között. A panaszokat a sok ülés mellett – friss európai felmérések szerint kb. egy órával többet ülünk naponta, mint tíz évvel ezelőtt – gyakran a nem megfelelő munkakörülmények és a rosszul kialakított környezetben végzett munka, tanulás vagy számítógépezés okozza.

Európában a felnőtt népesség 20-30%-a huzamosabb ideig tartó mozgásszervi fájdalomtól szenved(1) és az egészségügyi kiadások negyedét is ez a betegségcsoport teszi ki. Bár a mozgásszervi megbetegedések főként a középkorúak körében alakulnak ki, sajnos ez az a betegségtípus, amely már gyermekeket és a kamaszokat is egyre jobban érinti, hiszen manapság gyakran a szabadidős tevékenységek is a számítógéphez vagy a mobiltelefonhoz kötik őket.A fájdalom és a kényelmetlenség-érzet megnehezíti a koncentrációt, rontja a teljesítményt, legyen szó munkáról vagy tanulásról, és végső soron az életminőség romlásához vezet.

A változást ott kell kezdeni, ahol a legtöbb káros hatás éri az embert!

Az ülés okozta bajokon sokat segít a rendszeres testmozgás, vagy ha óránként szünetet iktatunk be, amikor átmozgatjuk magunkat. Sajnos azonban a heti 1-2 óra edzőtermi sportolás nem tudja semlegesíteni a helytelen testtartásban eltöltött napi 8-10 óra következményeit.

Érdemes tehát a változtatást a probléma forrásánál kezdeni, ott, ahol a legtöbb időt töltjük, tehát a munkahelyünkön!

Csak negyedóra naponta!

Ennyi tudatos figyelem már elegendő ahhoz, hogy a helyes testtartás érzete kialakuljon bennünk. Ha naponta 15 percet figyelünk erre, izmainkat hozzá szoktatjuk a megfelelő pozícióhoz, és a testünk előbb-utóbb ösztönösen jelezni fog, ha ismét visszagörnyednénk. Ha a negyedórát napi egy órára sikerül feltornázni, már elmondhatjuk magunkról, hogy a helyes testtartás a szokásunkká vált, amit jó eséllyel meg is tudunk majd tartani.

A négy zóna koncepció

Amíg azonban nem rögzül be a helyes testtartás, érdemes ergonómiai eszközöket használni. A Fellowes cég 4 zónára osztotta a problémás területeket, ezek mindegyikére kínálva megoldást.

A hátfájás megelőzéséhez megfelelő szék, hát- és lábtámasz szükséges. A második veszélyzóna az állandó klaviatúrahasználattól igénybe vett csukló, a harmadik pedig a hát-, de főleg a nyaki rész, amelynek fájdalmát az okozza, hogy nem a megfelelő szemmagasságban és távolságban nézzük a monitort. Végül a negyedik terület a megfelelő mentális állapot és teljesítőképesség, amit a rendezett és ergonomikusan kialakított irodai környezet biztosít.Minden zónára van olyan eszköz, ami a munkahelyi ártalmakat jelentősen csökkenti. Érdemes ezeket használni, hogy a későbbiekben jelentős kiadástól és egészségkárosodástól óvjuk meg magunkat.

Az eszközök

A háttámasz az egyik legkedveltebb Fellowes termék, hiszen jelentős mértékben csökkenti a hát- és derékfájdalmat, azáltal, hogy beállítja a megfelelő üléspozíciót. A három részből álló eszköz teljes mértékben idomul a hát görbületéhez és bármilyen széken alkalmazhatjuk, hiszen könnyedén, akár 1 perc alatt felszerelhető. További előnye, hogy autóban is tökéletesen használható, különösen azok számára nyújt megoldást, akik sok időt töltenek a kocsiban. A "Tri-Tachment" technológiának köszönhetően állandó és optimális alátámasztásra számíthatunk, a háttámaszt nyugodt szívvel használhatjuk, hiszen megkapta a FIRA – a bútorokat és ergonómiai eszközöket bevizsgáló független szervezet – tanúsítványát is.

Ha a nyaki izmok terhelését szeretnénk csökkenteni, akkor mindenképpen alkalmazzunk monitor vagy laptop állványt, amelynek segítségével beállíthatjuk az ideális távolságot. Mindemellett szemmagasságba hozza a kijelzőt, így tehermentesíti a nyaki izmokat és megszünteti az ezzel kapcsolatos fájdalmakat.A tenyértámasz jelentős segítséget nyújt abban, hogy az egér és a billentyű használat során megterhelt csuklót a megfelelő helyen támassza alá, ezáltal szünteti meg a jellemző kellemetlen, szorító érzést. Ergonómiailag helyes, megfelelő tartást nyújt egész napra. Könnyedén használhatjuk, hiszen a tányéralátét együtt mozog az egérrel.A Fellowes-nál lehetőség nyílik arra is, hogy ezeket az ergonómiai eszközöket ingyenesen kipróbálhassuk, jelentkezni a info@fellowes.hu e-mail címen vagy a 061/5500-177 telefonszámon lehet.

A Fellowes

A Fellowes cég irodai és otthoni munkavégzést segítő termékek széles választékát gyártja és forgalmazza világszerte, többek között iratmegsemmisítőket, lamináló és spirálozó gépeket, archiváló konténereket, valamint irodai ergonómiai eszközöket.
Az 1917-ben Harry Fellowes által alapított és itascai székhelyű (USA – Illinois) Fellowes Inc. a világ 15 országában van jelen saját leányvállalattal, világszinten több mint 1200 alkalmazottat foglalkoztat, termékei pedig a világ több mint 100 országában elérhetőek.

Bővebb információért látogasson el a www.fellowes.hu weboldalra!

(1) Fellowes nemzetközi adatok: Dynamic Markets Research 2012
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Generációváltás finisben. Sok sikeres példa van előttünk. De a kudarc még több.

A cégek generációváltásának problémája mára tömeges méretűvé vált. A rendszerváltás után a magánszektor szereplőinek száma rohamosan... Teljes cikk

Egy férfi éveken keresztül vett fel jogosulatlanul családi pótlékot

Vádat emelt az ügyészség Szegeden egy szerb férfi ellen, aki három Szerbiában lakó gyermeke után több mint öt éven keresztül vett föl... Teljes cikk

Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a NAV

Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a házkutatások során több gépfegyvert és pisztolyt is... Teljes cikk

Brexit - Elutasították a kilépés feltételeiről szóló megállapodást

A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit)... Teljes cikk

Mennyire hatékonyak a vezetők?

Mennyire hatékonyak cégedben a vezetők? Vajon tudják ezek a vezetők, hogyan lehetnének jobbak? Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár