Megjelent: 3 éve

Visszamenőlegesen miért nem kapok nyugdíjemelést?

Miért nem kaphattam meg a 2005 év március 01-től május 15-ig megbízással végzett, illetve 2007-től 2014-ig alkalmi munka után a 0.5 %-os nyugdíjemelést visszamenőleg? 2015 március 4-én öregségi nyugdíjas lettem, azóta 2016-ban a 2015. évit és most november 03-án a 2016. évi emelést megkaptam. Érdeklődésemre azt a választ kaptam csak azután jár miután öregségi nyugdíjas lettem, visszamenőleg nem. Valóban így van? Ugyanaz volt az első naptól a munkaadóm mint most, mert még most is dolgozom alkalmanként. 1996-tól rokkant nyugdíjas voltam. Az öregségi nyugdíjazásomig 2015-ig. Időközben többször is érdeklődtem, azt mondták a százalék 365 ledolgozott nap után jár. Érdeklődnék ha jogosult vagyok rá hova fordulhatok, milyen nyomtatványt kell kitöltenem?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A rokkantsági nyugdíj mellett végzett munkával szerzett, nyugdíjjárulék alaját képező kereset után jár a “félszázalékos” nyugdíjnövelés, de csak a 2007. április 1. után végzett munka tekintetében (előtte az ilyen keresetet nem terhelte nyugdíjjárulék fizetési kötelezettség).
Ha a rokkantsági nyugdíj jogintézményének a megszűnését - 2011. december 31. - követően Ön rokkantsági ellátásban részesült, akkor az ellátása mellett végzett munkával nem szerezhetett nyugdíjnövelésre jogosultságot (viszont szerezhetett plusz szolgálati időt e munkavégzéssel, amit az öregségi nyugdíja számítása során figyelembe kellett venni).
Ha 2015. március 14-étől öregségi nyugdíjas, és e nyugdíja mellett dolgozott (dolgozik), akkor ennek révén jogosult a nyugdíjnövelésre.
Összefoglalva:
- ha a rokkantsági nyugdíja mellett dolgozott, akkor a 2007. április 1. - 2011. december 31. közötti időszakban végzett munkával szerzett, nyugdíjjárulék alapját képező keresete után jogosult a nyugdíjnövelésre (az éves kereset 1/2400-ad részével kell emelni az öregségi nyugdíjat)
- ha 2012. január 1. és 2015. március 13. között rokkantsági ellátás mellett dolgozott, akkor nem szerzett jogosultságot nyugdíjnövelésre, de szerzett szolgálati időt,
- ha 2015. március 14. óta végez az öregségi nyugdíja mellett munkát, akkor az így szerzett keresete révén jogosult a nyugdíjnövelésre.

Aki válaszol:

Nyugdíjszakértő - Dr. Farkas András

Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Dr.Farkas András, a NyugdíjGuru News alapító-főszerkesztője válaszolja meg. A budapesti ELTE jogi karán summa cum laude végzett jogász. Az elmúlt 22 évben több nagy biztosítótársaság és közvetítő cég felsővezetésének tagja, az élet- és nyugdíjbiztosítások szakértője. 2013 óta a Facebook NyugdíjGuruja több, mint 60 ezer követővel, 2015 óta a NyugdíjGuru News alapítója és szerzője.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mennyi szabadság jár, ha nyugdíj mellett dolgozom?

Nyugdíj mellett dolgozom napi 2 órát. Mennyi szabadság jár 1 évben? Mennyi felmondási időt kell ledolgoznom? Teljes cikk

A távolléti díj nyugdíjalapot képez-e?

Pedagógus vagyok, 2020. szeptembertől 2021. februárig a munkáltatói jogkör gyakorlója mentesít a munkavégzés alól. Ez nem egyenlő a felmentési... Teljes cikk

Heti hány órát dolgozhatok július 01 után, hogy megmaradjon a nyugdíjam?

Részmunkaidőben heti hány órát dolgozhatok közalkalmazottként úgy, hogy a nyugdíjamat megtarthatom a 2020.07.01. utáni rendelkezések szerint? Teljes cikk