kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Zöldebb home office-t mindenkinek!

Ha home office-ban dolgozunk, ki tudja meddig, fontos, hogy tudatosan kialakítsunk otthon egy teret magunknak, ami segít abban, hogy ugyanolyan produktívak legyünk, mint a valódi irodában. A legújabb otthoni irodai trendeknél már a növények is alapvető résztvevők, hiszen a dísznövények szerepe jóval túlmutat a dekoráción. Tippeket adunk, hogy mit érdemes választani.

Lehetőségek térelválasztásra, szobanövénnyel



Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni, muszáj egy kis sarkot (kuckót) kialakítani. Itt el tudunk különülni a család többi tagjától, nyugodtan elmerülhetünk saját gondolatainkban, feladatainkban. Jót teszünk magunkkal, ha legalább az asztalra teszünk egy kis élő növényt, aminek üde látványa önmagában frissítően hat. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy csökkentik a stresszt, a szorongást, jó hatással vannak a koncentrációra és a motivációra.

A növények alkalmasak arra, hogy tagolják a tereket, segítségükkel egy természetes lakóteret (vagy munkaállomást) tudunk varázsolni, anyagilag a lehető legkíméletesebben. Akár több nagyobb szoliter növényt is tehetünk magunk köré, amik egy kis intimitást biztosítanak és még a levegő tisztításáról is gondoskodnak. Jó választás lehet egy terebélyesebb fikusz (pl. Ficus lyrata, vagy Ficus benjamina), ami mögé jól elrejtőzhetünk.

Kreatívabb növénykedvelők vertikális növényfalat is létre tudnak hozni nagyon egyszerűen. Egy polcra teszünk néhány gyorsan terjeszkedő futónövényt (pl. Scindapsust), és hagyjuk szépen lelógni. Vagy akár el is rendezgethetjük a lecsüngő szárait, hogy ott takarjon jobban, ahol éppen szükség van rá.

Minden bizonnyal a legdizájnosabb kategória győztesei leszünk, ha a teret egy sor plafonról, vagy ha van, gerendáról belógatott dús, csüngő növénnyel választjuk le. Mostanában például újra hódít a makramé virágtartó, amit akár házilag is el lehet készíteni.

növényekSedum morganianum, Ceropegia woodii, Scindapsus aureus


Itt is ajánlatos gyorsan növő futónövényekből válogatni (Scindapsus, Philodendron), bennük biztos nem csalódunk. Lehet azonban kicsit különlegesebb fajtákkal is próbálkozni, amik virággal is megajándékozhatnak. Igazán gyönyörű a zöldesszürke, szív alakú leveivel elegánsan csüngő gyertyavirág (Ceropegia woodii). Aki a bozontosabb, teltebb alakra vágyik, a csüngő varjúháj (Sedum morganianum ) lesz nyerő. Húsos kis tömzsi levelei sűrűn futnak végig a száron és akár egy méterre is lelóghatnak. Olyan bohókás, akár egy paróka.

Zöldítsünk!


2020-ban a nemzetközi piacon minden eddigi rekord megdőlt növényvásárlás terén. A karanténban sokan megtalálták a kertészkedés és a beltéri növények adta örömöt. Ma már rendkívül széles kínálattal találkozunk a magyar kertészetekben, áruházakban is és a legtöbb helyről már online is rendelhetünk, akár kiszállítással. Érdemes tisztában lenni a lakásunk adottságaival (tájolás, fényviszonyok) és máris zöldesíthetünk. Legyünk kicsit merészek, hiszen egy jól megválasztott növény a szoba dísze lehet és rögtön odavonzza a tekintetet.

Mivel több időt töltünk otthon, a levegő minősége is kulcsfontosságú. Erre figyelhetünk a rendszeres szellőztetéssel, de a téli hidegek közeledtével a szellőztetési kedvünk is csökkenni szokott. A friss oxigén utánpótlásában elengedhetetlen a szobanövények segítsége.

Azt se felejtsük el, hogy az otthoni munkavégzés során, - gondolok itt a konferenciahívásokra - idegeneket engedünk betekinteni a lakásunkba. A kamera által mutatott hátterünk a rólunk kialakított képet is nagyban befolyásolhatja. Amennyiben nem szeretnénk, hogy az egész szoba látszódjon, csak tegyünk oda egy dekoratív szobanövényt és máris tökéletes hátterünk lesz.

munkakörnyezet


Ideális növények az íróasztalra


A pozsgásokat mérhetetlenül szeretjük az íróasztalainkon, mert változatos színekben és formában pompáznak. Olyan tökéletesnek néznek ki, hogy sokszor nehéz megállapítani, igaziak-e? Kezdő növénykedvelőknek jó választás lehet egy pozsgás- más néven szukkulens- amelyek húsos törzsükben, vagy levelikben tárolják a nedvességet, így sokáig elvannak öntözés nélkül.

Egyik nagy kedvenc például a fehér pöttyös, vagy csíkos levelű szemölcsliliom fajták (Haworthia). Méretük is pont ideális, mert nem nőnek gyorsan és nagyra sem. Kövirózsából (Echeveria elegans) is számos különleges beltéri cserepes fajta létezik. Ezek a mini cukiságok örömmel viselik, ha üveg kaspóban, vagy valami különlegesebb tartóban helyezzük el őket, sőt egy egyedi, növény összeültetésben is főszereplővé válhatnak az asztalunkon.



Megkérdeztem három ismerősömet, hogy milyen módon változott a kapcsolatuk a szobanövényekkel, mióta otthonról dolgoznak?
Gábor március óta home office-ban van. Azt mesélte, hogy tavasszal kiköltözött az árnyékos teraszra, ami a hátsó kertre néz és ez valami olyan nyugalommal töltötte el, amit eddig nem érzett. A nyugalom mellett pedig energiát és új ötleteket kapott. Most, hogy visszaköltözött a lakásba, hiányzik az állandó zöld látványa, de vásárolt néhány új cserepes növényt és maga köré rendezte őket.

Hajninak a munkahelye megmaradt, de az irodája megszűnt. Ő az egyetlen ismerősöm, akinek többet nem kell bemennie a munkahelyére, hanem örök home office-ban maradhat. Ez -valljuk be- nagyon magányosan hangzik. Hajni nagyon szereti a növényeit, mindegyikhez érzelmi szálak kötik, így hamar megtalálta a gondoskodás örömét. Azt mesélte, hogy a növények „bogarászása” a ”flow” élményhez juttatja, teljesen el tud merülni benne. Elkezdte maga szaporítani az egyszerűbb futónövényeit, ami gyors sikerélménnyel párosult. Mostanra már komolyabb saját szaporulat gyűjteménye van, amivel a szintén növénykedvelő ismerőseit ajándékozza meg. Hiányzik neki az állandó munkahely, főleg a társaság, mégis szerencsésnek tartja magát, hogy egy új hobbyt talált.

Olivérnek volt a legnehezebb otthonról dolgozni. Három kisgyereke van, akik a hangzavar mellett állandó figyelmet igényelnek. Így Olivér úgy tett, mintha minden reggel dolgozni menne. Szépen felöltözött és átsétált a dolgozó szobájába (kész szerencse, hogy korábban kialakítottak egy kis dolgozókuckót). Otthonosan berendezte, beszerzett egy kényelmes széket, az íróasztalon csak a munkájához köthető tárgyak lehettek. Olivér negyvenes informatikus és nem igazán fontosak számára a növények. Nem ismerte őket, és gondozásukkal sem akart bajlódni. Egy dolognak viszont nagyon örült: hogy a dolgozószoba ablakából egy hatalmas zöld fára látott rá. Azt mondta, ha ránézett, mindig kellemes megnyugvással töltötte el.

Szerencsések vagyunk, ha a lakásunk ablakai zöld területre néznek, ha mégsem akkor nagyobb hangsúlyt fektessünk a beltéri zöldesítésre.

A növények által, kevés ráfordítással látványos eredményeket érhetünk el, könnyedén megváltoztathatjuk beltéri helyiségeink atmoszféráját. Élettel töltik meg az üres tereket és lehetővé teszik, hogy lelkileg ellazuljunk mind az esztétika, mind a gondozásuk során.

Most, hogy nem csak a szabadidőnk nagy részét, de a munkaidőnket is a lakásunkban töltjük, kicsit változtatnunk kell, hogy könnyebben elviseljük ezt a helyzetet. A külön munkahely kialakítása mellett, mozgassuk úgy a szobanövényeinket, hogy hasznunkra legyenek. A takarás és térelválasztás mellett, megnyugtató hátteret nyújtanak a munkához és a relaxációhoz. Annyira egyszerű, éljünk vele!

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kihirdették Az Év Irodája verseny győzteseit - mutatjuk a legtrendibb munkatereket

Folyamatos az innováció az irodapiacon, amely az elmúlt évek változásaira új megoldásokat és alternatívákat kínál. A legfontosabb trendek... Teljes cikk

Honnan tudhatjuk, hogy már nem egészséges az, amennyit dolgozunk?

"Ha elfelejtjük, hogy kell feltöltődni. Elfelejtjük, hogy az este nem arra való, hogy hazavigyük a munkát és otthon folytassuk, hanem arra, hogy... Teljes cikk

Hogyan támogassuk a stresszel küzdő kollégát? - Ezt tanácsolja a mentálhigiénés szakértő

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyság tízből kilenc dolgozó érzett magas vagy extrém mértékű nyomást és stresszt az elmúlt egy... Teljes cikk