kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

Mi lenne velünk munkaerő-kölcsönzés nélkül?

Magyarországon több száz vállalat tevékenysége szűnne meg, vagy akadozna kisebb-nagyobb mértékben, ha tevékenységét nem segítenék a munkaerő-kölcsönző cégek. Hazánkban a munkanélküliség ellenére gyakran nehéz alkalmas munkaerőt találni, ezért cégek külföldről toboroznak szakmunkásokat.

A magyar piacon napjainkban mintegy 700 munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég működik, ezek közül azonban csak húsz-harminc vállalkozás rendelkezik komoly szakmai hátérrel, érdemi referenciával. Ezek a társaságok teszik lehetővé, hogy a velük kapcsolatban álló vállalatok folyamatosan termelhessenek, kiszolgálják ügyfeleiket, miközben a törvényeket és előírásokat betartják. Ez nem mondható el minden munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaságról.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy több városban és térségben - Székesfehérvár, Tatabánya, Győr, Komárom - nincs elegendő képzett munkaerő, így a szükséges létszámot csak távolabbi vidékekről, a hagyományostól eltérő toborzási módszerekkel lehet feltölteni. Ebben segítnek a munkaerő-kölcsönző cégek, hiszen egy hagyományos HR-részleg ezt nem tudja megoldani. Egyrészt szervezeti okok miatt nem alkalmas rá, illetve csak nagyarányú létszámbővítéssel, így az állandó költségek nagymértékű növelésével lenne képes a feladat megoldására. Újabb problémát jelent, hogy a munkaerő-igények tömegesen, de ciklikusan jelentkeznek, így sokszor nagyon rövid idő alatt kell több száz embert munkába állítani.

A kölcsönző cégek a jelentős munkanélküliségtől szenvedő területekről toborozza a dolgozókat , szállítja őket a munkahelyre, és megfelelő ellátásában is részesítik őket.

A Pro-Humán Kft. például több száz olyan embert alkalmaz Székesfehérváron és környékén, akik a hátrányos helyzetű alföldi területeken laknak, s munkalehetőségük a lakóhelyük környékén egyáltalán nincs.

- Azért szoktunk munkaerő-kölcsönző céghez fordulni, mert Call Centerünk naponta változó munkaerő-igényét gyorsan és hatékonyan ki tudják elégíteni. A Pro-Humán professzionális adatbázisának és képzett munkatársainak köszönhetően minden esetben a lehető leggyorsabban reagált az igényeinkre– fejtette ki Szőke Károly, a Fővárosi Vízművek Zrt. ügyfélszolgálati vezetője.

Az állományban lévő, illetve a kölcsönzött munkaerő között több szabály is különbséget tesz. Így például más előírások vonatkoznak a felmondási időre. Ezek a különbségek azonban kisebbek, mint az az előny, ami a munkaerő-kölcsönzésből származik. Egyrészt a vállalatoknak elegendő képzett munkaerő áll rendelkezésükre, másrészt az emberek munkába állhatnak.

Napjainkban több eseten is felvetődött, hogy a kölcsönzött munkavállaló nem teljesen egyenlő jogait tekintve az alkalmazásban állóval. Ez valóban így van, de ezért a különbségért nem a szabályosan, az előírásokat betartó kölcsönző cégek a felelősek, hanem a jogszabályok. A korrekt munkaerő-kölcsönző cégek maguk is küzdenek azért, hogy ezek a különbségek minél kisebbek legyenek, illetve eltűnjenek.

A munkaerő-kölcsönzésre valóságos igény van a vállalatok részéről: egyebek mellett az idényjellegű munkák miatt, illetve az olyan kisebb cégek részéről, amelyek nem tudnak megfizetni egy munkaügyi szakembert.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Minden váltáson gondolkodó munkavállaló potenciális jelölt

Kutatások szerint a munkavállalók közel egyharmada megfontolná a munkahelyváltást egy jó ajánlat miatt. Többszázezer betöltetlen pozíció jelzi,... Teljes cikk

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Teljes cikk

2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek