Bor- és pezsgőgyártó technikus

Az élelmiszeripar ágazat 5 éves, érettségit és technikus szintű szakképzettséget adó képzése. A bor- és pezsgőgyártó technikus közreműködik a szőlőtermesztés, a borkészítés, a pezsgőgyártás folyamataiban mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozásokban a termelés irányításában, szervezésében, a termékek menedzselésében. Csoportvezetői, pincemesteri, üzemi technológusi feladatokat lát el. Képes önálló vállalkozás indítására és működtetésére. A borturizmushoz kapcsolódóan önálló vendéglátási feladatokat is képes ellátni.
Azoknak a jó áttekintőképességgel, irányító képességgel rendelkező fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt és elkötelezettek a magyar borok jó hírének fenntartása és emelése iránt.
Általános információk
Kategória | Élelmiszeripar |
Szakmajegyzék szám | 507210501 |
Képzési idő | 5 év |
Szakmai irányok
-
Kompetencia elvárás
Kifinomult ízérzékelés, színlátás, önbizalom, megbízhatóság, állóképesség, csapatszellem.
Végzettség
- elvégzi és ellenőrzi a szőlőtermesztés év közben esedékes munkáit;
- megtervezi és irányítja a szüretet;
- elvégzi és ellenőrzi a szőlő átvételét, feldolgozását, a must kezelését, tartósítását;
- mustot erjeszt, fehér-, rozé- és vörösbort valamint pezsgőt készít
- bort tárol, kezel;
- borkülönlegességeket, szénsavas borokat készít;
- bort palackoz;
- bort minősít érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatokkal;
- gyártási és hatósági dokumentációkat vezet;
- bormarketing, borturizmus feladatait tervezi, ellátja.