kapubanner for mobile

Bor- és pezsgőgyártó technikus

Az élelmiszeripar ágazat 5 éves, érettségit és  technikus szintű szakképzettséget adó képzése. A bor- és pezsgőgyártó technikus közreműködik a szőlőtermesztés, a borkészítés, a pezsgőgyártás folyamataiban mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozásokban a termelés irányításában, szervezésében, a termékek menedzselésében. Csoportvezetői, pincemesteri, üzemi technológusi feladatokat lát el. Képes önálló vállalkozás indítására és működtetésére. A borturizmushoz kapcsolódóan önálló vendéglátási feladatokat is képes ellátni.

Azoknak a jó áttekintőképességgel, irányító képességgel rendelkező fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt és elkötelezettek a magyar borok jó hírének fenntartása és emelése iránt.

Általános információk

  
KategóriaÉlelmiszeripar
Szakmajegyzék szám507210501
Képzési idő5 év

Szakmai irányok

-

Kompetencia elvárás

Kifinomult ízérzékelés, színlátás, önbizalom, megbízhatóság, állóképesség, csapatszellem.

Végzettség

  • elvégzi és ellenőrzi a szőlőtermesztés év közben esedékes munkáit;
  • megtervezi és irányítja a szüretet;
  • elvégzi és ellenőrzi a szőlő átvételét, feldolgozását, a must kezelését, tartósítását;
  • mustot erjeszt, fehér-, rozé- és vörösbort valamint pezsgőt készít
  • bort tárol, kezel;
  • borkülönlegességeket, szénsavas borokat készít;
  • bort palackoz;
  • bort minősít érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatokkal;
  • gyártási és hatósági dokumentációkat vezet;
  • bormarketing, borturizmus feladatait tervezi, ellátja.