Élelmiszeripari gépkezelő
Az élelmiszeripar ágazat 3 éves, szakképzettséget adó képzése. Az élelmiszeripar ma már elképzelhetetlen modern, korszerű, automat gépek, gépsorok nélkül. A gépek váltják ki vagy könnyítik meg az élelmiszerek előállításánál a nehéz, fizikai munkát. A jól beállított, megfelelően karbantartott gépek, gépsorok gyorsítják a termelést, csökkentik az emberi hibákat. A gépek megfelelő beállítása és gondos karbantartása elengedhetetlen megbízható működésükhöz. Az élelmiszeripari gépkezelő nem csak a gépek beállításához és karbantartásához ért, de tanulmányai során megismeri az élelmiszeripari szakágazatokat, technológiákat. Ezáltal tudásával az élelmiszeripar összes szakágazatában keresett és megbecsült szakemberré válhat.
Ajánlott minden műszaki érdeklődésű fiatal számára, aki szeret gépekkel foglalkozni és kíváncsi az élelmiszerek előállítására.
Általános információk
Kategória | Élelmiszeripar |
Szakmajegyzék szám | 407210505 |
Képzési idő | 3 év |
Szakmai irányok
-
Kompetencia elvárás
Műszaki érzék, kézügyesség, jó kommunikációs képesség, kíváncsiság, logikus gondolkodás.
Végzettség
- ismeri a jellemző élelmiszeripari műveleteket és azok gépeit;
- ellenőrzi a gépegységek működését;
- elvégzi a gépek és berendezések karbantartását;
- együttműködik a gépek vagy berendezések szakszervizeivel;
- felméri, megrendeli a javításhoz szükséges alkatrészeket, anyagokat;
- szét- és összeszereli a gépet, berendezést;
- ismeri az élelmiszeriparban alkalmazott vezérlési és szabályozási körök működését;
- használja a gépészeti szabványokat;
- pneumatikai és hidraulikai berendezéseket kezel és üzemszerűen működtet.