kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 7 hónapja

A 10 leggyorsabban növekvő HR toborzási szolgáltató - MP Solutions Kft.

A HR Portál és az OPTEN céginformációs szolgáltató első alkalommal állította össze a leggyorsabban növekvő HR toborzási szolgáltatók listáját. 924,8 százalékos növekedési mutatójával az MP Solutions Kft. végzett az első helyen. Az MP a két tulajdonos és ügyvezető (Majer Balázs és Pelle Dávid) vezetéknevének első betűjét jelöli. A cég 2022-ben majdnem megháromszorozta éves árbevételét, az 1 milliárd forintot közelítette, nyeresége pedig robbant, több mint nyolcszorosára nőtt. Az RPO (Recruitment Process Outsourcing) azaz a kiszervezett toborzási szolgáltatások hozták számukra a legtöbb eredményt. Interjú Pelle Dáviddal.

Pelle Dávid, MP Solutions-
images

Pelle Dávid az MP Solutions Kft. (MPS) társalapítója és ügyvezetője. Diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Államigazgatási Karán szerezte. HR és azon belül is elsődlegesen toborzás,- kiválasztási területen több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik kiemelten az infokommunikációs parágban, valamint a banki,- pénzintézeti és a BSC szektorokban. Jelenleg a cég üzletfejlesztési feladataiért és komplex tanácsadói ügyfélprojektek koordinálásáért felel.
Alapítótársával gyerekkori barátjával, Majer Balázzsal a semmiből álmodták meg az MPS-t, amely immár több mint két évtizedes múltra tekint vissza. Néhány év kezdeti informatikai tanácsadó tevékenység után a cég sokkal inkább egy helyi, 100%-ban magyar tulajdonú toborzó és outsourcing “butikügynökséggé” alakult át.

Minek köszönhető a 2022-es növekedés?

A COVID utáni „visszapattanás” csúcsa volt a 2022-es év, amire már 2020-ban az első „sokk” után tudatosan készültünk aktív üzletfejlesztéssel, szolgáltatásiportfólió-tisztítással, termékfejlesztéssel valamint aktív talent pool építéssel, ami a tavalyi évben ért be. Egyértelműen az RPO (Recruitment Process Outsourcing) azaz kiszervezett toborzási szolgáltatásaink hozták a legtöbb eredményt és sikert, itthon sikerült közel 15 nagy volumenű RPO projekttel a legnagyobb magyar tulajdonban lévő outsource ügynökséggé válnunk. A toborzás a megváltozott munkaerőpiaci helyzet, a külső geopolitikai és hazai gazdasági helyzet miatt is megváltozott, ahol a hagyományos toborzási módszerek önmagukban már nem garantálják a hatékonyságot. Egy adatorientált világban többek között ezért is került az RPO kivételes helyzetbe.

Van-e valamilyen tanácsa a többi szolgáltatónak? Mi az, ami Önnek segített?

Azt gondolom, hogy első és legfontosabb az elköteleződés, a szakma szeretete, feltétel nélküli szakmai alázat, a kitartás és az optimizmus, hogy egy-egy nehezebb piaci időszakban is viszonylag gyorsan meg tudjon újulni egy cég, egy vezető és tudjon mielőbb a jövőre koncentrálni. Mindez persze megfelelő stratégiaalkotás mentén, az adott cég erősségeire, plusz hozzáadott értékeire támaszkodva, felismerve azokat a piaci réseket, ahol válságosabb időben is képes jó teljesítményt elérni.

Természetesen ehhez kell egy csapat, hiszen a kollégák,-kollégáink nélkül mindez nem valósulhat meg. Fel kell ismerni és fejleszteni az egyéni kompetenciákat, meg kell adni a felhatalmazást és a bizalmat a munkavállalóknak, hogy minél agilisabban tudjon működni az adott cég.

A technológiai fejlődés, az AI térnyerése mellett továbbra is a vállalkozások jelentős része people business, ahol az emberi tényező a siker egyik legjelentősebb faktora, ami komoly felelősség és extra figyelmet kíván a cégvezetőktől.

Nem lehet nem megemlíteni a diverzitást, ami amellett, hogy divatos szlogen napjainkban, mégis egy nagyon erős kulcs a hatékonyság, a siker eléréséhez. Különböző látásmódok,- megközelítések valóban komplex megoldásokat, eredményeket hoznak, ami abszolút előre viszi a cégeket.

Hogyan tudják ezt folytatni? Milyen az eddigi év?

A 2023-as év már magán hordozta a recesszió jeleit, belassultak a folyamatok, óvatosabbak lettek a vállalatok, több helyen nagyobb leépítesek is megtörténtek az érvénybe lépő headcount freeze-ek mellett.

A terveinket kisebb változtatásokkal hozzuk eddig, de tény, hogy ez több befektetett energiát, plusz munkát igényel és nagyon fókuszáltan kell építeni valamint kezelni a projekt- és ügyfélportfóliónkat. Nem titok, hogy több nemzetközi projektünk fut, ami szintén segít diverzifikálni a jelenlétünket, bevételeinket, a végeredmény tekintetében pedig ebben az extrán nehéz üzleti környezetben kimagasló, 15-20%-os növekedést várunk idénre.

Van-e olyan részterület, aminek felfutására számít?

Átalakulóban van a piac, jelenleg azt látjuk, hogy a korábban leginkább népszerű iparágak robbanásszerű növekedése lelassult. Elmondható, hogy a szolgáltató központok (SSC/BSC szektor) a jelenlegi helyzet győztesei, valamint a gyártási terület, ahol folyamatosan jelentik be az újabbnál újabb beruházásokat, amik komolyabb munkaerőigényekkel és ezekhez kapcsolódó aktuális kihívásokkal párosulnak.

Az MP Solutions Kft. eredményei számokban

Növekedési mutató: 924,8 százalék (az árbevétel és az adózott eredmény százalékos növekedésének összege)
Alapítás éve: 2008.
Ügyvezető: Majer Balázs, Pelle Dávid
Létszám: 53 fő (2023. július)
Árbevétel 2021-ben: 334,2 millió forint
Árbevétel 2022-ben: 946,1 millió forint
Árbevétel-növekedés: 183,0 százalék
Adózott eredmény 2021-ben: 34,5 millió forint
Adózott eredmény 2022-ben: 290,7 millió forint
Adózott eredmény növekedése: 741,8 százalék

Nyitóképen Pelle Dávid

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Németország kinyitotta álláspiacát a szakképzettek előtt

Tavaly novemberben lépett hatályba - egyes rendelkezései idén fognak - az új német szakképzett bevándorlásról szóló törvény, amely jelentősen... Teljes cikk

"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk