kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

A legjobb álláskereső oldalak

Hol lehet 2024-ben állást keresni az interneten Magyarországon? Korábbi gyűjtésünket frissítettük. Kiderül, hogy álláskeresőként milyen típusú oldalakon, milyen állásokat találsz, kik a jelentős szereplők, és mire figyelj, ha pályázol. És azt is, hogy mennyit kérnek az állásportálok a munkaadóktól a hirdetésekért.

Álláskereső oldalak legjobbak Magyarország-
images

images

Állásportálok

Ha álláskeresésre gondolunk, akkor először az állásportálok ugranak be a legtöbbeknek. Itt a munkavállalók állásokra pályázhatnak, feltölthetik önéletrajzokat a portál CV adatbázisába és egy sor szolgáltatást használhatna: például önéletrajzi sablonokat tölthetnek le, értesítést kaphatnak emailben a legfrissebb állásokról, karriertanácsokat olvashatnak, van már CV készítő szoftver is, a CV Online-on pedig videós önéletrajzot is összeállíthat bárki pár kattintással. Álláskeresőknek a portálok szolgáltatásai ingyenesek. A munkaadók állásokat hirdetnek, kereshetnek a CV adatbázisban és toborzási kampányokat indíthatnak különféle megjelenésekkel. Nekik viszont már fizetniük kell a szolgáltatásokért.

Melyek 2022-ben a meghatározó állásportálok? Az egyértelmű piacvezető árbevételben nagyjából 80 százalékos részaránnyal a Profession.hu. A piac második helyezettje a CVOnline.hu, a harmadik helyen pedig a Jobline.hu áll. Bár nem klasszikusan állásportál, kékgalléros munkákban jelentős szereplő a Jófogás apróhirdetési portál állás szekciója. Szellemi pozíciókban megemlítendő még a munkaadói márkaépítésben is utazó Dreamjobs.hu. Izgalmas európai projekt az EURES, amely gyakorlatilag az EU állásportálja. Jellemzően a nemzeti munkaügyi kirendeltségekre bejelentett állások jelennek meg a kínálatban.

Mennyi állásajánlat is van ezeken az oldalakon? Itt már szűkül az olló a szereplők között. 2024. április 2-án a Profession-ön 15 904, a CVOnline-on 6179, a Jófogáson 3373, a Jobline-on 1805, nyitott pozíciót hirdettek. Az EURES teljes európai kínálatában 4,2 millió állás szerepelt, ebből 9968 magyarországi. A Dreamjobs-on nem találtunk ilyen adatot. Igaz, e portál nem a mennyiségre, hanem inkább a minőségre fókuszál: arra sarkallja a megbízókat, hogy több energiát és infót tegyenek bele a netes álláshirdetési megjelenésbe, divatos szóval "kézműves" szolgáltató.

Egy kis állásportál-történelem

A magyar weben az első állásportálok 1998-ban indultak, a Multijob.hu és a Karrier.hu voltak (utóbbi már nem létezik) az "első fecskék". 1999-2000-ben több külföldi szereplő is megjelent a piacon: a német hátterű Jobpilot.hu, az észt alapítású CVOnline.hu és két magyar portál is: a HVG által életre hívott Jobline.hu és a Job4smarts.hu. Ezek közül már csak a CV Online és a Jobline működik. 2002-2005 között a Jobpilot volt a piacvezető, aztán a Profession vette át a primátust. Közben folyamatosan léptek, lépnek be újabb szereplők. 2006-ban jelent meg a szlovákiai hátterű Workania.hu, 2009-ben a világ legnagyobb állásportál-hálózata, a Monster magyar oldala (Monster.hu), amely a Jobpilot felvásárlásával próbált piacot szerezni. Néhány évvel ezelőtt mindkét oldal eltűnt. Rövid életű próbálkozás volt a kockázati tőkéből, nagy marketingkampánnyal elindított Allas.hu oldal, a Profession dominanciáját ez sem tudta megtörni. A 2002-ben indult Profession.hu magyar alapítású, a Jobmonitor.hu állásgyűjtő oldalból nőtte ki magát, majd a Sanoma Budapest kiadóvállalat (később Centrál Médiacsoport), aztán 2015-ben Ringier Axel Springer tulajdonába került.

Profession.hu
Cvonline.hu
Jobline.hu
Jofogas.hu (allas.jofogas.hu)
EURES
Dreamjobs.hu

 

Tematikus állásoldalak

Ezek olyan állásoldalak, amelyek egy-egy speciális téma köré szerveződnek. Kisebb a látogatottságuk, mint az állásportáloknak, ám egy-egy szakterület képviselőit jól elérik. A Közigállás a közszféra állásportálja. A Frissdiplomás egyetemi állásbörzékből nőtte ki magát, és a Zynternt is az Y és Z generációs álláskeresőknek hívták életre. Aki kreatív területeken keres állást, az a Kreatív.hu szakportál Állás szekciójában talál ajánlatok. A turizmusban működő cégek előszeretettel hirdetnek a turizmus.com "Állások" szekciójában. Mennyi állást hirdetnek ezek az oldalak? A Frissdiplomáson 52 üres pozíciót találtunk, a Zynternen 168-at, a KözSzolgÁlláson 2904-et.
 
Frissdiplomas.hu
Zyntern.com
Kozszolgallas
Kreativ.hu/allas/allas-kereses
Turizmus.com Állás szekció

Mennyibe kerül az álláshirdetés feladása és a CV az állásportálokon?

A Professionnél fizikai és szakmunkára 46 000 forintnál kezdődik a hirdetés ára. Fehérgalléros pozícióra minimum 133 000 forintot kell fizetni. A CV Online-nál az egyszerűbben betölthető pozíciók tarifája 34 900 forint. A mások két opció 69 900 illetve 109 900 forint. A Jobline-nál a szakmunkás hirdetés 19 900 forint, a normál pedig 55 000 forint. A Dreamjobsnál a tarifák 29 900 forintnál kezdődnek és 157 900 forintig tart a skála. A tematikus oldalak között a Zynternnél van ingyenes próbalehetőség, ott a gyakornoki álláshirdetésért 50 000 forintot kell fizetni, a pályakezdő, tapasztaltabb junior tarifája 100 000 forint. A Közigállásnál nem találtunk hirdetésfeladási árat, vélhetően a regisztrációra jogosult állami szervezeteknek ingyenes. A Kreatív oldalán 75 900 forintba kerül egy 30 napig online álláshirdetés publikálása.

A CV adatbázishoz való hozzáférés: A Professionnél (750 248 aktív CV) 69 000 forinttól 5,2 millió forintig terjed a skála attól függően, hogy mennyi jelölttel szeretné a cég felvenni a kapcsolatot, milyen időtávban kér hozzáférést és hány szakterületre. Példa: 1 hónap, egy szakterület, 1000 jelölttel kapcsolatfelvételi lehetőség: 350 000 forint. A CV Online-nál (250 000 aktív CV) a havi korlátlan hozzáférés 209 900 forint. A Jobline-nál (adatbázis nagysága: 280 000 CV) 145 000 - 1,7 millió forint között mozog skála .

 

Állásgyűjtő oldalak

Ezek olyan oldalak, amelyek nem saját hirdetésekre építik az álláskínálatot, hanem más állásoldalakat szemléznek, rendszereznek, könnyen kereshetővé tesznek. Aki a hirdetésre kattint, nem marad az állásoldalon belül, hanem az álláshirdetés eredeti helyére kerül, és onnan pályázhat. Éveken át ebben a Profession mögött álló Jobmonitor volt a vezető szereplő, ám az oldal már nem létezik, a Professionbe integrálták. Most meghatározó a Jooble, a HR Portál által működtetett Allasportal.hu, az Indeed és a Jobinfo. Akadnak szolgáltatók, amelyek pénz kérnek állásportáloktól vagy személyzeti szolgáltatóktól a szemlézésért (Jooble, Jobinfo), mások (például az Állásportál.hu) nem. Az állásgyűjtők persze építenek saját álláshirdetésekre is, azaz a munkaadó feladhatnak itt is direktben ajánlatokat, ám a gyűjtőoldalaknak nem ez a fő profilja. Mennyi állást látni az egyes oldalakon? Az Állásportál 33 089, a Jooble 14 449, a Jobinfo 13 556 állást szemlézett cikkünk írásának pillanatában, a Jobswype-ra nem találtunk adatot.

Allasportal.hu
Jooble.hu
Indeed.com
Jobinfo.hu
Jobswype.hu

 

Közösségi média oldalak (Facebook, Linkedin)

A szakmai kapcsolatépítési fókuszú Linkedin gyakorlatilag már állásportálnak is tekinthető. Nagyon erőssé vált a szellemi toborzásban és fejvadászok, személyzeti tanácsadó cégek fontos forrása. A Facebook év elején megszüntette a Jobs funkcióját, itt a különféle csoportokban lehet állásokat találni, hirdetni. A Facebookon nézzük azt egy-egy oldalon/csoportban, hogy mennyi a követője/tagja, naponta mennyi állást posztolnak és milyen az aktivitás az oldalon (like-ok, kommentek száma). Érdemes kellő fenntartással kezelni azokat az ajánlatokat, amelyeket nem hivatalos portálokról linkelnek be, hanem csak posztban, még a feladó sem informálható (utóbbi különösen külföldi munkáknál fontos).

Néhány jelentősebb/érdekesebb csoport / oldal a Facebookon:
Szárnyas fejvadász (231 000 követő)
Állás hirdetés (179 000 tag)
Állások a médiában (71 000 követő)
Álláskeresők és állásajánlatok (93 300 tag)
Sofőr munkák (74 000 tag)
Ausztriai állások gyűjteménye (103 000 tag)

Ezk közül az utóbbi másfél évben az ausztriai állások gyűjteménye nőtt a legnagyobbat, közel megduplázódott a követőszám.

Ausztrián kívül persze más országok álláskínálata köré szerveződő oldalak/csoportok (például Németország) is léteznek.

 

Munkaerő-közvetítő és kölcsönző cégek oldalai

A munkaerő-közvetítők megbízóik munkaerőigényeit elégítik ki: azaz jelölteket keresnek és mutatnak be a velük szerződésben álló munkaadóknak. A sikeres közvetítés után pedig jutalékot kapnak. A kölcsönzők is a megbízóknak dolgoznak, ám ők saját állományba veszik a kölcsönzötteket. Mindkét típusú személyzeti szolgáltató azonban felteszi keresései egy részét a saját weboldalára is, így a nagyobb szolgáltatók oldalain sok álláshirdetés található. Elméletileg az állásportálok piacára is veszélyesek lehetnének, ám a gyakorlat inkább azt mutatja, hogy a HR szolgáltatók hirdetnek állásportálokon. Így ugyanaz az állás több helyen is megjelenik.

Hays
Randstad
Prohuman
Whc
Trenkwalder
Work Force
 

Céges karrieroldalak

A HR Portál havonta lehozza a legnagyobb hazai munkaadók listáját az aktuális létszámadatokkal. A legnagyobb cégeknél mindig vannak ajánlatok és az önéletrajzokat is el lehet helyezni náluk. Érdemes végigböngészni a cégneveket, megkeresni a cégek karrieroldalait. Ott olyan állásokra is lehet akadni, amelyeket (még) állásportálokon nem hirdettek meg. Néhány példa: Bosch, MOL, OTP, Aldi, Tesco, Richter Gedeon, Lidl, Audi, dm.

A szerző 2001-2017 között dolgozott a Jobpilot és a Monster állásportáloknak tartalomfejlesztőként.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
33 ezer állás vár betöltésre: több lett a hirdetés márciusban

Februárról márciusra 31 665-ről 33 089-re nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez közel 1424-gyel-gyel több az előző... Teljes cikk

Mit tud Debrecen?

Egyre nagyobb a verseny a tehetségekért, a minőségi munkaerőért. Különösen igaz ez Debrecenre és térségére, amely beruházások tekintetében az... Teljes cikk

Munka kisgyermek mellett: miért előnyös a kismama-szövetkezet?

A gyesen, gyeden levők számára létrehozott szövetkezeti foglalkoztatási forma 2021 második felétől létezik. Akkor négy-öt szövetkezet indult el,... Teljes cikk