kapubanner for mobile
Szerző: Vámos Éva
Megjelent: 13 éve

Az olimpiára tréningeztetik a szolgáltatásban dolgozókat

Idei első lapszemlénkből kiderül, hogy a németek nem tudnak lazítani és úgy vélik, a fekete gazdaság ellen nem munkapolitikai intézkedésekkel kell küzdeni, Nagy-Britanniában speciális tréningen készítik fel a szolgáltató szektor dolgozóit az olimpiára érkezők megfelelő kiszolgálására. Olvashatnak arról is, mi borzolja a kedélyeket Ausztráliában, és miért nehéz Kínában jó vezetőt találni.

images

Az alkalmazottak fele karácsony és szilveszter között is elérhető volt Németországban, hiába voltak szabadságon - állítja a BITKOM tanulmánya a www.bildungspiegel.de portálon megjelent cikkben. Minden második alkalmazott válaszolt a telefonhívásokra, és reagált minden negyedik az e-mailjeire. Minden hatodik a két ünnep között sem ment szabadságra, és ugyanúgy dolgozott, mint máskor. Mindössze 29 százalék volt azok aránya, akiket sem telefonon, sem interneten nem lehetett elérni. "Évről évre emelkedik azoknak a száma, akik még ilyenkor sem lazítanak. Ez arra utal, hogy teljesen azonosulnak a munkájukal, pedig nem jó, ha ennyire összefonódik a munka és a magánélet. Néha muszáj kikapcsolódni" - mondta a BITKOM elnöke. Azok aránya, akik mindig elérhetőek, a vállalkozók és a szabadfoglalkozásúak között a legmagasabb: 60 százalékos.

Ez veszélyes lehet, hiszen a BAuA legújabb, több mint 50 ezer kérdőív kiértékelésével készült tanulmánya bebizonyította, amit eddig is lehetett sejteni: közvetlen összefüggés van a hosszú munkaidő és bizonyos egészségügyi károsodások, például az alvászavar, a hátfájdalom és a szívbetegségek között. A több műszakos munka, a nem állandó időbeosztás és a rosszul tervezhető munkaidő csak ront a helyzeten. A fizikai hatásokhoz ráadásul az abból fakadó szorongás is hozzáadódik, hogy az érintett munkavállaló a családjával sem tud elég időt eltölteni, és a szabadidős aktivitásokkal sem tudja feldobni magát. Ez az állapot a hatékonyság csökkenéséhez, rosszabb esetben pedig a betegségek miatt kifizetett magasabb bérköltségekhez vezethet - írja a www.bildungsspiegel.de.

A német VGB biztosító ugyanezen a portálon azzal kapcsolatban ad tanácsot, hogyan próbáljuk csökkenteni a munkahelyi stresszt. Eszerint érdemes a munkába rövid szüneteket beiktatni, amikor valami egészen mást csinálunk, mint addig. Amit muszáj, azt azonnal el kell intézni, az apróságokat nem szabad halogatni, a szükségtelen dolgokat viszont könyörtelenül a papírkosárba dobni! Hatékonyan kell telefonálni, ami azt jelenti, hogy előre át kell gondolni a beszélgetés célját és időtartamát. Azoknak, akik szellemi munkát végeznek, sok mozgásra van szükségük, és az elv fordítva is igaz: nehéz testi munka után például az elmélyült olvasás vezeti le a stresszt.

Kell-e küzdeni a feketegazdaság ellen?

A feketegazdaság elleni harcot drágának és hatástalannak minősítette a www.bildungsspiegel.de portálon megjelent egyik cikk. Azzal érvel, hogy a fekete gazdaság aránya sokkal kisebb - egyes vélemények szerint csak 3 százalékos - Németországban, mint ahogy azt korábban gondolták. A német pénzügyminisztérium viszont kitart a korábbi álláspont mellett: legfrissebb állásfoglalásában a fekete gazdaság okozta károkat évi 70 millió euróra becsülte, ami a GDP 15 százalékának felel meg.

A jelenség megszüntetésére évi 500 millió eurót fordítanak, de ez nem foglalja magába a jogi eljárások költségeit és az egyéb kedvezőtlen hatások okozta károkat. Ezt a summát arra hivatkozva csökkentenék, hogy a tapasztalatok szerint a fekete gazdaság elleni harcban a szociális faktoroknak sokkal nagyobb szerepük van, mint a munkapolitikai intézkedéseknek. Az OECD ország tanulmányok ugyanis azt mutatják, hogy minél elégedettebbek az emberek az életszínvonalukkal, és minél jobban bíznak munkahelyi főnökeikben és a politikusokban, annál inkább kisebb a korrupció és a fekete gazdaság aránya.

Németországban a dolgozó kockázata, beér-e a téli hóban, fagyban is a munkahelyére. Erre az időszakra legfeljebb abban az esetben kaphat fizetést, ha az erről szóló megállapodást rögzítik a munkaszerződésében. A munkáltatók általában úgy oldják meg ezt a problémát, hogy a kieső napokra szabadságot adnak, a késés miatt elmulasztott órákat pedig le lehet csúsztatni. Más a helyzet, ha az alkalmazott például egy vihar okozta áramkimaradás vagy nyersanyaghiány miatt nem tud dolgozni: ebben ez esetben jár neki a fizetés.

Még egy érdekes jelenség Németországból: a statisztikai hivatal nemrég publikált adatai szerint 2009-ben a nők 36 százaléka és a férfiak 49 százaléka olyan szakmában dolgozott, ahol a saját nemének aránya meghaladja a 80 százalékot. Érdekes, hogy ez az arány 2000 óta alig változott: akkor a nők 34 százalékára és a férfiak 52 százalékára volt igaz ez a megállapítás. Tipikusan női foglalkozásnak számít a kozmetikus, az óvónő és az idősgondozó. Szinte kizárólag férfiak a kőművesek, a villanyszerelők és a nehézgép-kezelők. Viszonylag kevés olyan szegmens van, ahol kiegyenlített a nemek aránya, mint például a biztosítási és bankszakmában. Még a fiatalabb korosztályban is csak azokban a foglalkozásokban emelkedik a nők száma - például az orvosok, ügyvédek vagy közgazdászok - között, amelyekhez egyetemi végzettség szükséges.

Nagy örömre nincs ok

Nagy-Britanniában az önkormányzatokhoz tartozó munkavállalók tízezreit fenyegeti a munkanélküliség réme, mert az intézmények komoly deficitjük miatt igyekeznek leépíteni a nélkülözhető embereket - áll a www.personneltoday.com portálon megjelent cikkben. A GMB szakszervezet szerint több, mint 87 ezer ember állása került veszélybe az egész országban. "Nem azokat fogják elküldeni, akik a bajt okozták, hanem a szociális munkásokat, a konyhás néniket, az otthoni ápolókat, az ételkiszállítókat és a fiatalokkal foglalkozókat" - mondta a szakszervezet egyik vezetője, aki azt is hozzátette, hogy ezeknek az embereknek nincs sok reményük új munkát találni. A TUC nemrég arról számolt be, hogy Nagy-Britanniában már most 250 ezer olyan ember van, akinek több mint egy éve nincs állása, és arra is figyelmeztetett, hogy a kormánynak nincs értékelhető terve a probléma megoldására.

Spanyolországban javul a helyzet, de lehetne jobb is: 20,1 százalékról 19,8 százalékra esett a munkanélküliség 2010 harmadik negyedévében - derül ki a www.expatica.com cikkéből. A dolog jelentőségét az is mutatja, hogy a munkanélküliség csökkenésére 2007 második féléve óta nem volt példa. Spanyolországban a munkanélküliségi ráta kétszerese az Európa Unió átlagának. Elképzelhető, hogy a teljes év adatai rosszabbak lesznek, ha eltávolítják belőle a szezonálisan alkalmazottak adatait.

Hollandiában sem túl rózsás a helyzet, ahol az idén átlagban 10 százalékkal emelkedik az alap egészségbiztosítási díj, a kiegészítő biztosítás díja pedig 9 százalékkal lesz magasabb, mint volt. Ez családonként átlagban 250 eurós pluszkiadást jelent. A CZ nevű egészségbiztosító például nemrég jelentette be, hogy 2011-ben havi díját 10,75 euróval 104,5 euróra emeli.

Oroszországban a szakmunkáshiány okoz problémát. Az orosz Duma előtt lévő törvénytervezet megkönnyítené a szakmunkások számára, hogy munkát vállaljanak az országban. Az egyéni munkavállalók számára is lehetővé teszi például, hogy munkavégzésre is jogosító vízumot kapjanak úgy, hogy még nincsen munkahelyük: bekerülnek egy adatbázisba, ahol megtalálhatják őket a munkaadók. Azoknak a cégeknek, amelyek magasan képzett külföldi munkásokat alkalmaznak, nem kell a bevándorlási kvótákkal törődniük, és még a munkások házastársai is megkaphatják a munkavállalásra jogosító vízumot.

A határokat feszegetik a fiatal londoniak

Nagy-Britanniában nem elégedettek azzal, ahogyan a vendégekkel bánnak a szolgáltatók, ezért a brit turisztikai szervezet, a Visit England kampányt indított, amelynek keretében felkészítenének mintegy 200 ezer a vendéglátásban és a turizmusban dolgozó személyt a megfelelő viselkedésre a 2012-es londoni olimpia és paralimpia alatt - írja a www.hrmagazine.co.uk. A program azon a rendszeren alapul, amelyet a vancouver-i téli olimpia bonyolítását végzők kiképzése során dolgoztak ki. Többek között olyan cégek vették ezt be a saját fejlesztési programjukba, mint a McDonald's, a Flybe fapados légitársaság, valamint a London Eye és a Brit Open golftorna személyzete.

Idővel a többi szektor - kereskedelem, utasszállítás, sport és fitnesz - képviselőire is kiterjesztik a programot. "A 2012-es olimpiával és a paralimpiával kapcsolatos infrastruktúra fejlesztése központi kérdés, de kevésbé figyelnek arra, megvannak-e a személyzetnek azok a képességei, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a vendégek jól érezzék magukat Nagy-Britanniában" - mondta az egyik szakértő. A Visit London becslése szerint várhatóan 2 milliárd fontnyi bevételt generálnak majd az olimpiára Londonba érkező látogatók.

Az egyik londoni night club, a Swisticming felmérést készített weblapján arról, hogyan dolgoznak vendégei, miután elhagyták a bárt, amit aztán a www.hrmagazine.co.uk portálon publikáltak. A 21-26 éves munkavállalók körében végzett felmérésből az derül ki, hogy mintegy 20 százalékuk úgy jelent meg másnap a munkahelyén, hogy még nem volt józan. Huszonöt százalékuk azt mondta, hogy munka előtt csak négy órát aludt, 8 százalék pedig egy percet sem. "Az sokunkkal előfordul, hogy kicsit spiccesen megyünk dolgozni és napközben nem nyújtjuk a legjobb teljesítményt, de úgy tűnik, sokan ennél is tovább mennek, és úgy mennek dolgozni, hogy majdnem teljesen használhatatlanok - mondta Veli Aghdiran, a Swisticming vezetője.

Idejétmúlt munkabiztonsági előírások az USA-ban

A világ eddigi legambíciózusabb és legdrágább - 65 millió dollárból készülő - musicale, a Spider-Mann: Turn Off the Drak brodway-i musical próbáján bekövetkezett baleset, amelynek híre az egész világsajtót bejárta, rámutatott az amerikai munkabiztonsági előírások hiányosságaira - írja a www.workforce.com. Sok szakértő szigorúbb szabályozást követel a színházi előadásokkal kapcsolatban, míg mások azt mondják, hogy nehéz keretszabályozást kialakítani olyan produkciókra, mint a Pókember, amelyben 38 légi manőver van, és amelyben színészek kötélen lógva, a levegőben verekednek. A most hatályban lévő szabályozást 1953-ban alkották, úgyhogy valószínűleg több produkciónál előjön majd ez a probléma.

Több szakértő azon a véleményen van, hogy a színházakban eddig is gyakoriak voltak a balesetek, és most csak azért volt nagyobb a visszhang, mert a produkció eleve ki van téve az állandó médiafigyelemnek. A happy end remélhetőleg nem marad el: a főhőst játszó Christopher Tierney, aki azon a bizonyos próbán 20 lábnyit zuhant, gyógyul, a Pókember próbáin megszigorították a biztonsági előírásokat, és a musicalnek is jót tett a hírverés: a februári bemutatóra és a következő előadásokra elkapkodták a jegyeket, úgyhogy a produkció már most 250 ezer dolláros jegybevételnél tart.

Tavaly a diszkrimináció miatt indított perekben ítélték meg a legtöbb pénzt az USA-ban a munkaügyi perek közül - írja a www.workforce.com. A tíz legnagyobb ügyben összesen 346,4 millió dollárról volt szó, ami több, mint négyszerese a 2009-ben mért 84,4 millió dolláros értéknek. Összesen 848 pert indítottak tavaly diszkrimináció miatt, közülük a legnagyobb - 175 millió dolláros - a Velez és társai kontra Novartis ügy, amelyben azzal vádolták a svájci székhelyű gyógyszergyárat, hogy a fizetést és az előléptetést illetően is hátrányosan különböztette meg 5600 jelenlegi és korábbi női értékesítőjét. 2009-ben a fizetéssel és munkaidővel kapcsolatos - általában csoportos - perek száma döntött rekordot. Ezeknek a pereknek a száma tavaly 7,4 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Az ezekben az ügyekben megítélt összeg 336,5 millió dollár volt.

A munkaadóknak is stresszes az állásinterjú

A lassan a világ vezető hatalmának számító kínai gazdaság az olcsó bérű munkások gyűjtőhelyéből egy szolgáltatásközpontú gazdasággá alakul át, méghozzá hipersebességgel - írja a www.hreonline.com. Ez hatalmas változás, ami a HR-t és a szárnyaikat bontogató vezetőket is új kihívások elé állítja, akár helyiek, akár külföldiek. Egy Los Angeles-i fejvadász cég azt állítja, nagyon kevesen vannak, akik tudják, mi kell a sikerhez ebben a helyzetben. A helyi vezetők legnagyobb hiányosságait többek között abban látja, hogy nyugati kollégáikhoz képest kevésbé tudják motiválni és fejleszteni a beosztottjaikat, nem jól kezelik a konfliktusokat, nem elég kreatívak, nem gondolkoznak stratégiákban és nem tudják kezelni a paradoxonokat.

A külföldi vezetők ezekben jobbak lehetnek, de drágák: a fizetésük háromszor vagy ötször akkora, mint a helyieké. Emellett nekik is vannak problémáik, az egyik legnagyobb, hogy nem beszélik a nyelvet, így a szervezet alsóbb szintjeivel gyakorlatilag nem tudnak kommunikálni. Még nagyobb a probléma, ha regionális feladataik is vannak, és különböző kultúrákat kell összeegyeztetniük. A külföldi igazgatók kinevezése azért is veszélyes lehet, mert elveszi a helyiek kedvét a fejlődéstől, hiszen azt gondolják, úgyse juthatnak a legfelső pozícióba. Különös hangsúlyt kell fektetni a tréningre, de ez nem egyszerű: a tanácsadó cég szerint összesen hat év kell a szükséges képességek elsajátításához, ami azért is gond, mert az ázsiai HR sincs pillanatnyilag a topon. A szakértők úgy gondolják, érdemesebb a helyi vezetők fejlesztésébe fektetni.

Ausztráliában nemrég az borzolta a kedélyeket, hogy a munkaadók oda nem illő kérdéseket tettek fel a jelölteknek az állásinterjúk során - derül ki az EOC (Egyenlő Lehetőségek Bizottsága) jelentéséből, amit a szervezet azzal magyarázott, hogy a meghallgatások a munkaadók számára is stresszesek - írja a www.hrtopics.com. Az egyik pályázót például a családjáról kérdezték, és mivel azt mondta, hogy nehezen tudná átköltöztetni családtagjait egy másik városba, nem kapta meg az állást. Az EOC azonban megalapozottnak találta a panaszát, és a 6140 dolláros kártérítéshez mégiscsak hozzájutott. Egy másik jelölt arra panaszkodott, hogy rákérdeztek a rokkantságára - a vállalat később bocsánatot kért, és 1500 dolláros kártérítést fizetett neki. Az EOC szakembere azt javasolja a cégeknek, állítsanak össze egy listát azokról a kérdésekről, amelyeket fel lehet tenni az interjú során. Ezek nem vonatkozhatnak többek között arra, hogy a pályázó mikor született, vagy van-e gyereke.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk