kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

"Azt az életet élem-e, amit szeretnék?" - sok kiégett dolgozó teszi fel ezt a kérdést

Nagy változásokat hozott a válság a változásmenedzsment piacán - mondja Szabó Zsófia, a Personal Hungary Emberierőforrás Szakkiállítás szakértője a HR Blogon megjelent interjúban. A szolgáltatói oldalon felaprózódott a piac. A dolgozók sok helyen túlterheltek, a kiégés jeleit mutatják, elegük van, de stabil a munkahely, jó a fizetés, nehéz a váltás.

images

Céges oldalról nőtt az igény a tehetségekkel való kiemelt foglalkozásra és az elköteleződés erősítésére. Megjelentek az egyéni megrendelők is, akik életükön, karrierjükön szeretnének változtatni és ezért hajlandóak fizetni.

- Kik foglalkoznak változásmenedzsmenttel Magyarországon?

Két nagyobb csoportot lehet megkülönböztetni. A gazdasági tanácsadó cégek tartalmilag dolgozzák ki a teljes változást: például a stratégiát, a működési struktúrát, a vele együttjáró létszámváltozást, a pénzügyi kereteket, majd a tervet prezentálják és átadják megbízóiknak. Őket a szervezetfejlesztők követik - ezek vagyunk mi - akik ismerik a változás dinamikáját, akik csoport és egyéni szinten viszik végig a folyamatot: definiálják, megtervezik és támogatják a végrehajtást. Egy változási projekt három hónaptól másfél évig is eltarthat.

- Mennyiben változtatta meg a szervezetfejlesztés piaci viszonyait a válság?

Jelentősen. A kétezres évek elején a megbízói kört nagyvállalatok alkották, a szolgáltatók pedig nagy, szervezetfejlesztő cégek voltak. Az utóbbi hat-hét évben megjelentek megbízóként a tőkeerős középvállalatok is. A nagy szervezetfejlesztők mellett pedig egyre több kisvállalkozás, egyéni tanácsadó, coach, tréner, szupervízor, mediátor, mentor lép be a piacra, ami fokozza az árversenyt. Sokan a nagy szervezetfejlesztő cégekből váltak ki és önállósodtak mások a vállalati HR-t hagyták ott, és saját céget alapítottak. Akadnak olyanok is, akik a kisvállalati szektorra specializálódnak - például a startup világra. Ők sok esetben nem megbízási díjat, hanem tulajdonrészt kérnek a szervezetfejlesztési munkáért.

- Mennyiben változtak a céges megbízások az utóbbi években?

A cégek sokkal gyorsabban szeretnék a változási folyamatot végigvinni. Ennek oka, hogy a technológiai fejlődéssel nagyobb lett a konkurenciaharc, rövidült a termékek életciklusa, egyre inkább a globális piacon kell felvenni a versenyt.

Ez pedig a területünkön olyan megbízásokban csapódik le, mint "Hogyan tudok ütőképes csapatot építeni, ami képes a változó igényekre reagálni, elébe menni?", "Hogyan tudom a szervezeti kultúrát az innováció irányában elmozdítani?" "Hogyan tudom a tehetséget megtartani?" "Hogyan tudom elősegíteni a munkatársi elköteleződést?".

- Önök milyen céges igényekkel szembesülnek?

Mi főleg csoportfejlesztéssel kapcsolatos megbízásokat kapunk. Akadnak cégek, amelyek újragondolják működésüket, új irányt jelölnek ki és erre akarják elkötelezni a munkatársakat. Egy másik népszerű terület a "crossfunkcionalitás" megteremtése, vagy ahogy mi hívjuk a "silótlanítás": tehát az egyes területek dolgozói működjenek együtt, ne csak saját feladatkörük keretein belül gondolkodjanak: tudja minden értékesítő, hogy mi a marketinges igénye és viszont. Értse meg az informatikai terület, hogy mivel támogathatja a cég többi szakmai területét és azt a szolgáltatást nyújtsa, olyan szinten, amire másiknak szükséges van.

Erősödő trend a tehetségekkel való kiemelt foglalkozás is. Szintén jellemző, hogy a cégek leépítések után ráeszmélnek, hogy a maradók elégedettségére jobban oda kellene figyelni.

- Mennyi idő alatt érhető el változás?

Az a változás mélységétől függ. Sose tudod megmondani, hogy mi az a pillanat, mi az az impulzus, ami egy változást elindít. Volt olyan vállalati program, ahol egy 4 órás képzés adott annyit, hogy vezetői szinten elindult egy jelentős változás, de egy-egy nagy szervezeti átalakítás, majd változás eltarthat több évig is.

- Milyen hatása volt a válságnak a munkahelyeken?


Egyéni szinten mindenképp nőtt a bizonytalanság, az állás elvesztésétől való félelem. Céges oldalról azt látjuk, hogy a racionalizálás égisze alatt legjellemzőbb irány a központosítás, a funkciók összevonása lett. Ez sok helyen azt eredményezte, hogy a maradó dolgozók még több feladattal szembesültek, nőtt a nyomás. Nem ritka, hogy a munkavállalóknak komoly stressztüneteik vannak, igen sok kiégéssel találkoztunk az elmúlt években. Ennek a "túlnyomásnak" és az egyre inkább terjedő önsegítő, önismereti irányoknak köszönhetően ma már sokan felteszik maguknak a kérdést: "Azt az életet élem-e, amit szeretnék?" „Hogyan lehetnék boldog, elégedett a munkában és a magánéletben?” és hogy megtalálják válaszukat, egyre többen hajlandóak ezért szakértőhöz fordulni.

- Tud gyakori egyéni dilemmát említeni?

A konkrét probléma élethelyzettől, életkortól, személytől függ. Tipikus helyzet a negyvenes éveikben járó, multi cégeknél dolgozó, onnan elvágyódó, de mégis maradó vezető. Többen a kiégés jeleit mutatják, elegük van, de stabil a munkahely, jó a fizetés, nehéz a váltás. Sajátos és sokszor megjelenő elakadás az is, hogy a változások kapcsán átalakuló munkakörök, terhelés, a sokszor 2-4 embernyi munkamennyiség egy pozícióban ötvözve hogyan vállalható. Miről lehet/kell lemondani, mennyire vállalható fel a nem tökéletes munkavégzés, mi az új, vállalható minőség.

HR Blog
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ezek az új szakmák és szakterületek ígérnek magas jövedelmet a közeljövőben

A jövőbe nem látunk, de azt már tudjuk, hogy a jövőben milyen új állások és iparágak jelennek meg, hiszen közülük több már ma is létező és... Teljes cikk

Elrendelhet a munkáltató kötelező túlórát?

Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a... Teljes cikk

Szabadság gyerekkel

A családosok körüli kimondott vagy kimondatlan konfliktus - több a szabadságuk, gyakrabban hiányoznak a gyerek betegsége miatt - vezetői kihívás is a... Teljes cikk