kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 3 éve

Céges autó: adózás

Korábbi cikkeinkben számos szempontot megvizsgáltunk már a céges autók kiválasztása, a pénzügyi konstrukciók közötti döntés illetve a juttatási rendszerben betöltött szerepéről. Most pedig jöjjön az adózás kérdése, amiben szakértő segítséggel szeretnénk néhány alapvető kérdést megválaszolni.

images

Cégautóadó - gépjármű adó


Alapvető, hogy a gépkocsik után gépjárműadót kell fizetni, magánszemélyként és nem magánszemélyként is, amit korábban az önkormányzatnak fizettünk be évi két részletben. Azonban éppen 2021. január 1-től az adót a NAV veti ki, és neki is fizetjük be, március 15-ig és szeptember 15-ig (kivéve most április 15ig), ahogy ezt előzőleg is megszokhattuk. A gépjárműadót az fizeti, akinek a tulajdonában van a gépkocsi az adott év január 1-én.

Cégautóadót a nem magánszemély tulajdonában lévő olyan személygépkocsi után kell megfizetni, amelyet belföldön hatósági nyilvántartásba vettek. A cégautóadót a KW-ban meghatározott teljesítmény és a környezetvédelmi besorolás alapján fizetjük a NAV-nak, negyedévet követő hó 20-ig, foglalja össze az alapinformációkat Darázs Andrea, a Soft Consulting Hungary Zrt. gazdasági igazgatóhelyettese.

A cégautóadóból (amennyiben a tulajdonos és az üzembentartó azonos) a már befizetett gépjárműadó arányos része levonható. Zöld rendszámos autó esetén nem kell cégautó adót fizetni.

Magánszemélyre csak abban az esetben hárul cégautóadó fizetési kötelezettség, ha arra a magánszemély költséget számol el. Pl.: üzemanyag, szerviz költség stb.

Ki fizeti a cégautó adóját?


Amennyiben a tulajdonos és az üzembentartó azonos, akkor ő fizeti a cégautóadót. A cégautóadóban pedig érvényesíthető a már befizetett gépjárműadó.

Ha azonban a tulajdonos (bérbeadó) és az üzemeltető nem ugyanaz, akkor a bérbeadó fizeti a cégautóadót, a bérbevevő pedig a gépjármű adót, ekkor azonban a bérbeadó nem vonhatja le a bérlő által megfizetett gépjárműadót.

Zárt és nyílt végű lízing esetén is a lízingbe vevő fizeti a cégautóadót. Zárt végű lízing esetén a cég tulajdonába kerül az autó, míg nyílt végű lízing esetén a havi lízingdíjakat számolja el költségként a cég.

Bevallás


Több autó üzemeltetése esetén, mindegyik személyautóra ki kell számolni a negyedéves cégautó adót, és azt összesítve a teljesítmény és a környezetvédelmi besorolás által meghatározott kategóriákba, havi bontásban kell bevallani. A már befizetett gépjárműadó arányos része levonható az adott negyedéves fizetendő cégautóadóból.

Cafeteria


Arról már korábbi cikkünkben írtunk, hogy a céges autó használat népszerű juttatási elem, sok esetben presztízs juttatás, fontos szerepe lehet a munkavállalók elkötelezésében, lojalitásuk biztosításában. A céges autó a cégautóadó megfizetésén túl adómentes juttatásként adható a munkavállalóknak.

Általánosságban a személygépkocsik üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatások áfája 50%-ban levonható (kivéve amiket tételesen tilt az áfa törvény). Amennyiben 50%-nál nagyobb mértékben szeretnénk áfát levonni, akkor igazolni kell az üzleti célú használatot, amit részletes útnyilvántartás vezetésével tudunk megtenni. Vagyis ha az 50%-os átalányt meghaladja az üzleti célú használat, akkor mindenképpen szükséges útnyilvántartást vezetni, mert csak így lehetséges az áfa visszaigénylése. (Magánhasználat után, érthető módon nem lehetséges áfá-t visszaigényelni.)

Az útnyilvántartással kapcsolatban a Társasági adó is felvet kérdéseket.

Az adószakértő a juttatási lehetőség kapcsán azt is kiemelte, hogy a munkavállalók számára kétféle lehetőség áll rendelkezésre. Az egyik lehetőség, hogy céges autót igénylenek, a másik lehetőség a céges autó hozzájárulás. Egy hónapon belül nem lehet mindkét formát választani, egyik kizárja a másikat. Amennyiben céges autó mellett döntenek a munkavállalók, úgy a lízingdíjon kívül még havi parkolási díjat és üzemanyagot is fedezhetnek a cafeteria keretből.

1. Lízingdíj

A céges autó igénylés mellett döntő munkavállalók esetében az elkölthető cafetéria keret a lízing díj összegével csökken, ami tartalmazza az éves autópálya matrica díját (ennek áfája nem vonható le) is. Igényelhetnek benzin hozzájárulást, valamint az irodához biztosított parkolóhelyet is választhatnak a cafetéria keret terhére. A benzin hozzájárulást választó munkavállalók esetében a választott összeg az autóhoz tartozó benzinkártyára kerül. Jogviszony megszűnésekor a benzinkártya egyenlege készpénzben kerül elszámolásra.

2. Céges autó hozzájárulás

Azok a munkavállalók igényelhetik, akik munkaköri besorolásuk alapján jogosultak céges autóra, de úgy döntenek, hogy mégsem tartanak rá igényt. Ez egy, a cafeteria szabályzatban meghatározott maximum havi összeg, ami az átlagos lízingdíj kategóriára vonatkozó díjjal egyezik meg. Ebből munkavállalói adók és járulékok a havi számfejtés során kerülnek levonásra.

Értékcsökkenés elszámolása


Az értékcsökkenést az előző cikkünkben „beszerzett” autó példáján mutatja be Darázs Andrea.

Vásárlás módjaiKÉSZPÉNZES VÁSÁRLÁSZÁRT VÉGŰ PÉNZÜGYI LÍZINGNYÍLT VÉGŰ PÉNZÜGYI LÍZINGTARTÓS BÉRLET
Bruttó vételár8 291 232 Ft8 291 232 Ft8 291 232 Ft8 291 232 Ft
Tételezzük fel, hogy a cég 20%-os maradványértéket (ezt azonban csak a számviteli törvény szerinti értékcsökkenés esetében alkalmazhatja) és 20%-os értékcsökkenést alkalmaz járművek esetén.
Maradvány érték1 658 246 Ft1 658 246 FtNincs értékcsökkenés, mert a futamidő alatt a lízingdíjakat a Cég költségként számolja el, a futamidő végén, ha megveszi az atuót akkor az akkori bekerülési érték után fogja elszámolni az értékcsökkenéstNincs értékcsökkenés, mert az autót csak bérli a Cég, a bérleti díjakat elszámolja költségként havonta
Számviteli törvény szerinti értékcsökkenés elszámolás alapja6 632 986 Ft6 632 986 Ft
1. évben elszámolt écs1 326 597 Ft1 326 597 Ft
2. évben elszámolt écs1 326 597 Ft1 326 597 Ft
3. évben elszámolt écs1 326 597 Ft1 326 597 Ft
4. évben elszámolt écs1 326 597 Ft1 326 597 Ft
5. év végén az eszköz könyv szerinti érték1 658 246 Ft1 658 246 Ft


Szintén korábban írtunk a nyílt végű pénzügyi lízinggel való beszerzés lehetőségéről. Ilyenkor a lízingcég nettó áron vásárolja meg az autót, viszont a jármű a futamidő végén nem kerül automatikusan céges tulajdonba. Sőt, jelentkezik egy maradványérték, amiért az autót meg lehet vásárolni. Arról kérdeztük a Soft Consulting Hungary Zrt. gazdasági igazgatóhelyettesét, hogy mivel ebben az esetben az áfát levonják a beszerzéskor, ezt később meg kell-e fizetni?

A lízing futamideje alatt a havi részleteknél az áfát az üzleti használat arányában (útnyilvántartás alapján), vagy az 50%-os átalány alapján levonhatja. A futamidő végén egy tárgyi eszköz beszerzés lesz, aminek az áfáját, nem vonhatom le, ha az autót a cég használja tovább, ha rögtön értékesíti használat nélkül, akkor levonhatom a beszerzés áfáját. Értékesítéskor, ha nem vontam le áfát, akkor áfa mentesen tudom értékesíteni, ha levontam az áfát, akkor áfásan tudom értékesíteni.” - vezeti le Darázs Andrea.

Fontos tehát, hogy a cégautó adózása összetett feladat, ahol számos tényezőre oda kell figyelni a beszerzés vagy bérlés illetve a juttatás adminisztrációja szempontjából is.

Nyitókép: Obi Onyeador on Unsplash
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek