Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 1 éve

Cégautó mint juttatás - mire figyeljünk, hogy igazán motiváló legyen?

Nagyon jó motivációs eszköz lehet a céges autó, pláne, ha a munkahely egy kicsit nehezebben megközelíthető helyen van. Ez a juttatás azért is előnyös, mert a cégautó magánhasználata is adómentes. Persze, mint a cafeteria csomag minden más eleménél, itt sem árt tisztában lenni, mennyire van szüksége erre a munkavállalónak, és milyen autóban érezné jól magát.

images

Minél magasabb szinten van egy munkavállaló a vállalati hierarchiában annál gyakrabban biztosít számára céges autót a munkahelye. Az ügyvezetők 93 százaléka, a vezető beosztású munkavállalók fele, míg a szakirányú végzettségű munkavállalók 22 százaléka részesül ebben a jutatásban a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Kienbaum 2019/20-as magyarországi bérezési tanulmánya szerint.

Igaz ez a House Salad Hungary Kft. esetében is, ahol a felelős pozícióban lévő vezetők kapják ezt a juttatást. A cégnek összesen hat céges autója van, amelyet három éve bérelnek tartós bérleti konstrukcióban flottakezelő cégtől. A cég Szigetszentmiklóson, az ipari parkban található, így a tömegközlekedés nem a legegyszerűbb, mondta el Mosdóczy Viktória, a cég gazdasági vezetője. Aki jelezte, hogy az ügyvezető már régen tervezte egy ilyen juttatás bevezetését, ráadásul a munkavállalóktól is azt a visszajelzést kapták, hogy értékelnék ezt a lehetőséget. A gazdasági vezető szerint az is döntő tényező, hogy nehéz hosszú távra, jó, megbízható munkaerőt találni, így ezen cafeteriaelem bevezetésével az is volt a cél, hogy megbecsülésüket fejezzék ki vezető tisztségviselőik irányában, amivel pedig a lojalitásuk tovább növelhető.

Ezeket gondoljuk végig


Fata László, juttatási szakértő szerint nagyon fontos tisztában lenni a cafeteriakeret minden pillérével, amikor egy vállalat az adott juttatás mellett dönt:
- mik a munkáltatói célok,
- mik a munkavállalói igények
- mennyire rugalmas a vállalati policy, amikor a pozíciókhoz járó juttatásokról van szó - vagyis, ha valakinek járna, de nem kéri, akkor ezt tudják-e rugalmasan kezelni
- fontos tisztában lenni az adminisztráció kérdéseivel
- a jogszabályi környezettel
- és a szolgáltatói kapcsolatokkal, mely sokat könnyíthet a működtetésen.

Ezt a megoldást választotta a House Salad is, akiknek így a flottakezelő bonyolítja a szervizelést, gumicserét, meghibásodás esetén az autócserét, az adminisztrációt és a gépjárműadót is. A munkavállalók a kényelmi szolgáltatásokkal számos nyűgtől és kiadástól is megszabadulnak, valamint a saját autójuk is kevésbé amortizálódik. Mosdóczy Viktória szerint a kollégák fele-fele arányban használják az autókat munkára és magáncélra.
A House Salad egyik céges autójaA House Salad egyik céges autója

Fata László elmondta, hogy a munkavállalók általában pozitívan fogadják ezt a juttatási formát, különösen, ha magánhasználatra is igénybe vehetik a céges autót. Természetesen el kell választani egymástól azt az esetet, amikor kifejezetten munkaeszköz az autó, amit a munkáltató a munkavégzéshez biztosít és azt, amikor az gépkocsi presztízsjuttatás. Vannak bizonyos pozíciók, ahol elvárás a juttatási csomagban a gépjármű biztosítása - így van ez az idézett kutatás szerint is- például a legfelső vezetési szinteken. A juttatási szakértő kiemelte, hogy a cégautó magánhasználata a cégautóadó megfizetésén kívül adómentes juttatás, az pedig megbeszélés kérdése, hogy az üzemanyagot a munkáltató vagy a munkavállaló fizeti. (Érdekes adalék, hogy egy kerékpár vagy roller ellenben jövedelemként adózik.) A régen az adminisztrációt megbonyolító útvonalnyilvántartásokat sem kell már mindig vezetni, csak bizonyos konstrukciókban kell tudnia a munkáltatónak, az áfa visszaigénylése miatt, hogy mennyi volt a magánhasználat és mennyi a munkavégzés. Ugyanis előbbi után nem lehet visszaigényelni az áfát.

Kulcsos autó, pool car


Fata László hangsúlyozta, hogy a céges autó akkor is értékes lehet juttatási szempontból, ha időszakosan, bizonyos helyzetekre kaphatnak járművet a munkavállalók. Ha akár egy-két autó áll egy cégnél rendelkezésre, amit szükség esetén igénybe lehet venni, „kulcsos autó” vagy akár egy céges furgon, amit mondjuk költözködésre lehet használni. A használat „díját” pedig a cafeteria keretből vonják le.

Ezt megerősítette Mosdóczy Viktória is, akiknél szintén van egy ilyen pool car, amit előjegyzés alapján tudnak igénybe venni a középvezetők. Akár hosszabb távra, például egy hétre is le lehet foglalni, ha mondjuk valakinek az autója szervízben van. Ezt a lehetőséget szeretik és ki is használják a kollégák.

További motiváló tényező, hogy a kollégák az adott költségkereten és a kiválasztott márkán belül részt vehettek az autók illetve a felszereltség kiválasztásában, például volt, aki családosként inkább kombit szeretett volna, és volt, akinek az automata váltó volt fontos. A gazdasági vezető szerint így a munkavállalók jobban kötődnek az autókhoz, jobban is vigyáznak rájuk. Ez annál is inkább fontos, mert a tartós bérlet lejárta, vagyis négy év után az autók megvásárolhatók. Mint mondta, úgy érzik, motivációs szempontból náluk egyértelműen bevált ez az eszköz.

A nyitóképen Fata László juttatási szakértő

Sorozatunk korábbi cikke:
Miért inkább tartós bérlet? - így válasszon céges autót
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook