kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Csúcson az álláshirdetések száma

Már biztosan túljutott az álláspiac a koronasokkon. Egy hónap alatt 4000-rel több hirdetéssel - közel 37 ezerre – nőtt a nagy állásportálokon elérhető állások száma, ami meghaladta a koronavírus-járvány előtti 32 500-as szintet – derül ki a HR Portál által működtetett Állásportál.hu statisztikájából.

Álláspiac júniusban-
images

Idén június 3-án 36 881 hirdetést listázott az Állásportál.hu állásgyűjtő oldal, ami 4052-vel több mint a májusi, közel duplája a tavaly júniusinak (20 267), amikor a Covid első hulláma után a mélybe zuhant az álláspiac. Az idei júniusi számok már a Covid előtti szintet is meghaladják: 2020 januárjában ugyanis 32 594 darab állást gyűjtött be az oldal a nagy állásportálokról. Csupán egy összevetésben van még lemaradás. 2019 júniusában 39 795 állásra lehetett pályázni.

Biztató, hogy a 26 szakterületből már csak 8-ban alacsonyabb az álláshirdetés-szám a koronavírus megjelenése előtti időszakhoz képest, májusról júniusra pedig csak három területen volt csökkenés, 23-ban emelkedés.

Melyek a nagy nyertesek?

 A június eleji számok szerint atechnikusi, műszaki munkák (59%),a minőségbiztosítás, az oktatás/k+f 40 százalék felett bővültek az utóbbi másfél évben.

Ha a legnagyobb hirdetési számú területeket nézzük, akkor logisztikában, gyártás-karbantartásban 18-18, informatikában 20, értékesítés-kereskedelemben 12, mérnöki területen 33, a szakmunkás pozíciókban 17%-os növekedés történt.

Ahol még nem érte el a hirdetésszám a Covid előtti szintet, ilyen a nagyobb szakmai területek közül az adminisztratív munka (mínusz 10%), a pénzügy (mínusz 26%), az ügyfélszolgálat (mínusz 29%) és a gyakornoki munkák.

Még nagyobb a kontraszt, ha az adatokat a tavaly júniusi, első hullám végi hirdetésekkel vetjük össze. Gyakornokoknál 382%-os, projekt-, diákmunkánál 271, a vendéglátásban 209, HR-ben 166%-os az emelkedés. Ezek a számok azt is mutatják, hogy e területek érezték meg leginkább a Covid hatását. HR-ben például tavaly január és június között 657-ről 253-ra zuhant be a hirdetésszám és innen jött vissza 674-re.

Álláshirdetés-számok szakterületenként az Állásportál.hu gyűjtőoldalon (A jobb oldali három hasáb azt jelenti, hogy a 2021. júniusi adat hogyan viszonyul az adott időpont hirdetésszámához. Ha mínusz, akkor most kevesebb a hirdetés, mint akkor, ha plusz, akkor több)

Hasonlóan pozitív a kép, ha a júniusi adatokat a májusiakkal vetjük össze, azaz nincs törés a trendben. 26-ból csak háromban mértek csökkenést, minden máshol több a megpályázható pozíciók száma. A cégek több mint 700-zal több hirdetésben kerestek szakmunkást, 500-zal többen gyártási, karbantartási szakembert. 400-zal több pozíciót hirdettek mega kereskedelemben, 350-nel többet a logisztikában-beszerzésben. A vendéglátást megcélzóknak 300-zal több szül, közel 200-zal több pozíció közül válogathattak az adminisztratív munkákat keresők.

Top állások pozíciók szerint

A legnagyobb hirdetési számú szakterületek közül gyártás-karbantartásban a leggyakrabban meghirdetett pozíciók: gépkezelő, operátor, karbantartó, villanyszerelő, szervizes, technikus, betanított munkás, csomagoló.

Értékesítés-kereskedelemben: Értékesítési munkatárs, eladó, pénztáros, üzleti partner, területi értékesítési képviselő, boltvezető, ügyfélmenedzser.

Adminisztratív területen: referens, asszisztens, adminisztrátor, recepciós, irodavezető.
Informatikában: programozó, Java fejlesztő, rendszeradminisztrátor, DevOps mérnök, support specialist, front-end developer.

Mérnöki területen: minőségbiztosítási mérnök, folyamatmérnök, villamosmérnök, minőségügyi mérnök, épületgépész, gyártástámogató mérnök.

A szakmunkák közül: raktáros, targoncás, eladó, szakács, felszolgáló, gépjárművezető.

Nyitókép: Unsplash Mateus Campos Felipe

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk