Megjelent: 1 éve

A legjobb álláskereső oldalak

Hol lehet 2022-ben állást keresni az interneten Magyarországon? Összegyűjtöttük, hogy álláskeresőként milyen lehetőségeid vannak: milyen típusú oldalakon, milyen állásokat találsz, kik a jelentős szereplők, és mire figyelj, ha pályázol. És azt is, hogy mennyit kérnek az állásportálok a munkaadóktól a hirdetésekért.

Álláskereső oldalak legjobbak Magyarország-
images

images

Állásportálok

Ha álláskeresésre gondolunk, akkor először az állásportálok ugranak be a legtöbbeknek. Itt a munkavállalók állásokra pályázhatnak, feltölthetik önéletrajzokat a portál CV adatbázisába és egy sor szolgáltatást használhatna: például önéletrajzi sablonokat tölthetnek le, értesítést kaphatnak emailben a legfrissebb állásokról, karriertanácsokat olvashatnak, van már CV készítő szoftver is, a CV Online-on pedig videós önéletrajzot is összeállíthat bárki pár kattintással. Álláskeresőknek a portálok szolgáltatásai ingyenesek. A munkaadók állásokat hirdetnek, kereshetnek a CV adatbázisban és toborzási kampányokat indíthatnak különféle megjelenésekkel. Nekik viszont már fizetniük kell a szolgáltatásokért.

Melyek 2022-ben a meghatározó állásportálok? Az egyértelmű piacvezető árbevételben nagyjából 80 százalékos részaránnyal a Profession.hu. A piac második helyezettje a CVOnline.hu, a harmadik helyen pedig a Jobline.hu áll. Bár nem klasszikusan állásportál, kékgalléros munkákban jelentős szereplő a Jófogás apróhirdetési portál állás szekciója. Szellemi pozíciókban megemlítendő még a munkaadói márkaépítésben is utazó Dreamjobs.hu. Izgalmas európai projekt az EURES, amely gyakorlatilag az EU állásportálja. Jellemzően a nemzeti munkaügyi kirendeltségekre bejelentett állások jelennek meg a kínálatban.

Mennyi állásajánlat is van ezeken az oldalakon? Itt már szűkül az olló a szereplők között. Október 9-én a Profession-ön 18 249, a CVOnline-on 7357, a Jófogáson 5693, a Jobline-on 4368, nyitott pozíciót hirdettek. Az EURES teljes európai kínálatában 4 millió állás szerepelt, ebből 4766 magyarországi. A Dreamjobs-on nem találtunk ilyen adatot. Igaz, e portál nem a mennyiségre, hanem inkább a minőségre fókuszál: arra sarkallja a megbízókat, hogy több energiát és infót tegyenek bele a netes álláshirdetési megjelenésbe, divatos szóval "kézműves" szolgáltató.

Egy kis állásportál-történelem

A magyar weben az első állásportálok 1998-ban indultak, a Multijob.hu és a Karrier.hu voltak (utóbbi már nem létezik) az "első fecskék". 1999-2000-ben több külföldi szereplő is megjelent a piacon: a német hátterű Jobpilot.hu, az észt alapítású CVOnline.hu és két magyar portál is: a HVG által életre hívott Jobline.hu és a Job4smarts.hu. Ezek közül már csak a CV Online és a Jobline működik. 2002-2005 között a Jobpilot volt a piacvezető, aztán a Profession vette át a primátust. Közben folyamatosan léptek, lépnek be újabb szereplők. 2006-ban jelent meg a szlovákiai hátterű Workania.hu, 2009-ben a világ legnagyobb állásportál-hálózata, a Monster magyar oldala (Monster.hu), amely a Jobpilot felvásárlásával próbált piacot szerezni. Néhány évvel ezelőtt mindkét oldal eltűnt. Rövid életű próbálkozás volt a kockázati tőkéből, nagy marketingkampánnyal elindított Allas.hu oldal, a Profession dominanciáját ez sem tudta megtörni. A 2002-ben indult Profession.hu magyar alapítású, a Jobmonitor.hu állásgyűjtő oldalból nőtte ki magát, majd a Sanoma Budapest kiadóvállalat (később Centrál Médiacsoport), aztán 2015-ben Ringier Axel Springer tulajdonába került.

Profession.hu
Cvonline.hu
Jobline.hu
Jofogas.hu (allas.jofogas.hu)
EURES
Dreamjobs.hu

 

Tematikus állásoldalak

Ezek olyan állásoldalak, amelyek egy-egy speciális téma köré szerveződnek. Kisebb a látogatottságuk, mint az állásportáloknak, ám egy-egy szakterület képviselőit jól elérik. A Közigállás a közszféra állásportálja. A Frissdiplomás egyetemi állásbörzékből nőtte ki magát, és a Zynternt is az Y és Z generációs álláskeresőknek hívták életre. Aki kreatív területeken keres állást, az a Kreatív.hu szakportál Állás szekciójában talál ajánlatok. A turizmusban működő cégek előszeretettel hirdetnek a turizmus.com "Állások" szekciójában. Mennyi állást hirdetnek ezek az oldalak? A Frissdiplomáson 421 üres pozíciót találtunk, a Zynternen 273-at, a Közigálláson 2717-et.
 
Frissdiplomas.hu
Zyntern.com
Kozigallas.gov.hu
Kreativ.hu/allas/allas-kereses
Turizmus.com Állás szekció

Mennyibe kerül az álláshirdetés feladása és a CV az állásportálokon?

A Professionnél fizikai és szakmunkára 29 000 forintnál kezdődik a hirdetés ára. Fehérgalléros pozícióra minimum 95 000 forintot kell fizetni. A CV Online-nál egy fizikai pozíció tarifája 29 900 forint. A szellemi, speciális tudáshoz kötődő pozíciók 94 900 forinttól elérhetők. A Jobline-nál a szakmunkás hirdetés 14 900 forint, a normál pedig 49 500 forint. A Jófogáson a hirdetési árak nettó 15 990-19 990 Ft között mozognak, ha valaki az adott megyében szeretné feladni a hirdetést. Ha azt szeretné, hogy országosan jelenjen meg a hirdetés, akkor az további nettó maximum  26 450 Ft. A Dreamjobsnál a pályakezdő, diák, gyakornoki munkák hirdetési tarifája 32 900 forint, a medior office állások 65 900 forint, a senioroké 137 900 forint. A tematikus oldalak között a Frissdiplomásnál 34 900 forint az alapcsomag. A Zynternnél van ingyenes próbalehetőség, ott a standard álláshirdetésért 40 000 forintot kell fizetni. A Közigállásnál nem találtunk hirdetésfeladási árat, vélhetően a regisztrációra jogosult állami szervezeteknek ingyenes. A Kreatív oldalán 65 900 forintba kerül egy 30 napig online álláshirdetés publikálása.

A CV adatbázishoz való hozzáférés: A Professionnél (643 800 aktív CV) 60 000 forinttól 4,2 millió forintig terjed a skála attól függően, hogy mennyi jelölttel szeretné a cég felvenni a kapcsolatot, milyen időtávban kér hozzáférést és hány szakterületre. Példa: 1 hónap, egy szakterület, 1000 jelölttel kapcsolatfelvételi lehetőség: 300 000 forint. A CV Online-nál (255 000 aktív CV) a havi korlátlan hozzáférés 179 900 forint. A Jobline-nál (adatbázis nagysága: 150 000 CV) ugyanez a kategória 125 000 forint.

 

Állásgyűjtő oldalak

Ezek olyan oldalak, amelyek nem saját hirdetésekre építik az álláskínálatot, hanem más állásoldalakat szemléznek, rendszereznek, könnyen kereshetővé tesznek. Aki a hirdetésre kattint, nem marad az állásoldalon belül, hanem az álláshirdetés eredeti helyére kerül, és onnan pályázhat. Éveken át ebben a Profession mögött álló Jobmonitor volt a vezető szereplő, ám az oldal már nem létezik, a Professionbe integrálták. Most meghatározó a Jooble, a HR Portál által működtetett Allasportal.hu, az Indeed és a Jobinfo. Akadnak szolgáltatók, amelyek pénz kérnek állásportáloktól vagy személyzeti szolgáltatóktól a szemlézésért (Jooble, Jobinfo), mások (például az Állásportál.hu) nem. Az állásgyűjtők persze építenek saját álláshirdetésekre is, azaz a munkaadó feladhatnak itt is direktben ajánlatokat, ám a gyűjtőoldalaknak nem ez a fő profilja. Mennyi állást látni az egyes oldalakon? Az Állásportál 47 418, a Jooble 27 704, a Jobinfo 28 051 állást szemlézett cikkünk írásának pillanatában, a Jobswype-ra nem találtunk adatot.

Allasportal.hu
Jooble.hu
Indeed.com
Jobinfo.hu
Jobswype.hu

 

Közösségi média oldalak (Facebook, Linkedin)

A szakmai kapcsolatépítési fókuszú Linkedin gyakorlatilag már állásportálnak is tekinthető. Nagyon erőssé vált a szellemi toborzásban és fejvadászok, személyzeti tanácsadó cégek fontos forrása. A Facebook év elején megszüntette a Jobs funkcióját, itt a különféle csoportokban lehet állásokat találni, hirdetni. A Facebookon nézzük azt egy-egy oldalon/csoportban, hogy mennyi a követője/tagja, naponta mennyi állást posztolnak és milyen az aktivitás az oldalon (like-ok, kommentek száma). Érdemes kellő fenntartással kezelni azokat az ajánlatokat, amelyeket nem hivatalos portálokról linkelnek be, hanem csak posztban, még a feladó sem informálható (utóbbi különösen külföldi munkáknál fontos).

Néhány jelentősebb/érdekesebb csoport / oldal a Facebookon:
Szárnyas fejvadász (212 000 követő)
Állás hirdetés (156 000 tag)
Állások a médiában (70 000 követő)
Álláskeresők és állásajánlatok (60 000 tag)
Sofőr munkák (32 800 tag)
Ausztriai állások gyűjteménye (56 000 tag)

Ausztrián kívül persze más országok álláskínálata köré szerveződő oldalak/csoportok(például Németország) is léteznek.

 

Munkaerő-közvetítő és kölcsönző cégek oldalai

A munkaerő-közvetítők megbízóik munkaerőigényeit elégítik ki: azaz jelölteket keresnek és mutatnak be a velük szerződésben álló munkaadóknak. A sikeres közvetítés után pedig jutalékot kapnak. A kölcsönzők is a megbízóknak dolgoznak, ám ők saját állományba veszik a kölcsönzötteket. Mindkét típusú személyzeti szolgáltató azonban felteszi keresései egy részét a saját weboldalára is, így a nagyobb szolgáltatók oldalain sok álláshirdetés található. Elméletileg az állásportálok piacára is veszélyesek lehetnének, ám a gyakorlat inkább azt mutatja, hogy a HR szolgáltatók hirdetnek állásportálokon. Így ugyanaz az állás több helyen is megjelenik.

Külön kategóriát képvisel a munkaerő-közvetítők között a Talentuno, ahol megtalálhatóak személyzeti tanácsadókra és állásportálokra is illő elemek. Az álláskeresők jelentkezhetnek állásokra vagy ajánlhatják ismerősüket egy pozícióra, feltölthetik ismerősük CV-jét jutalomért cserébe. Tehát részben a crowd toboroz. Közel száz állásra lehet itt jelentkezni.

Randstad.hu
Hays.hu
Prohuman.hu
Whc.hu
Trenkwalder.hu
Talentuno.com

 

Céges karrieroldalak

A HR Portál havonta lehozza a legnagyobb hazai munkaadók listáját az aktuális létszámadatokkal. A legnagyobb cégeknél mindig vannak ajánlatok és az önéletrajzokat is el lehet helyezni náluk. Érdemes végigböngészni a cégneveket, megkeresni a cégek karrieroldalait. Ott olyan állásokra is lehet akadni, amelyeket (még) állásportálokon nem hirdettek meg. Néhány példa: a Boschnál 832, a MOL-nál 394, az OTP-nél 221, az Aldinál 222, a Tescónál 198, a Richter Gedeonnál 129, a Lidlnél 119, az Audinál 66, a dm-nél 36 állás elérhető.

A szerző 2001-2017 között dolgozott a Jobpilot és a Monster állásportáloknak tartalomfejlesztőként.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Melyek a legnagyobb munkaerő-közvetítő cégek? Itt a lista

Továbbra is két multinacionális cég dominálja a magyarországi munkaerő-közvetítést: vezet a Hays, második szorosan mögötte a Randstad, míg... Teljes cikk

Sofőrből konyhai kisegítő: thai karriertörténet Magyarországon

Amikor a világ másik feléről veszünk fel munkavállalókat, és hónapokat várunk rá, biztosítékokat keresünk. Ez természetes, és ezért is... Teljes cikk

Megtaláltam az utódomat: toborzási esettanulmány

Lévai Balázs a magyar diákokat a külföldi felsőoktatásra felkészítő Engame Akadémia alapítója fél évvel ezelőtt elhatározta, hogy átadja a... Teljes cikk