kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 14 éve

Elhagyják a cégeket a tehetségek

Az európai cégek menedzsmentjei és tehetségei válságban érzik magukat a munkahelyeken annak ellenére, hogy egyre pozitívabbak a gazdasági kilátások - derül ki egy friss felmérésből. Hiába történtek személyi változások a vezetésben, a cégek nem tudják szállítani az üzleti célokat.

Az európai vállalatok a válságban a személyi változásokra és a strukturális átszervezésekre koncentráltak annak érdekében, hogy magasabb teljesítményt érjenek el, ugyanakkor ez azzal járt, hogy kevésbé fordítottak figyelmet a kulcsemberek fejlesztésére és nehézségekkel néztek szembe a tehetségek toborzását illetően is - idézi az Online Recruitment karrierportál a Corporate Executive Board nemzetközi tanácsadó cég felmérését.
Hogy a szervezeti változások nem feltétlenül jelentik a hatékonyság növelését, az kiderül a felmérés adataiból is, hiszen a megkérdezett szervezetek közül csak hatból egy (16 százalék) közölte, hogy sikeresen hajtott végre a szenior szinten személyi változásokat úgy, hogy felülmúlta a kulcs teljesítmény céljait 2009-ben. Ezzel szemben azon cégek közül, melyek nem hajtottak végre személyi változásokat a vezető csapatban, 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy felülmúlták céljaikat.

A kutatás feltárja azt is, hogy a vállalatok nagyjából 40 százaléka gondolja, hogy a menedzsment hatékonyságának korlátozottsága összefüggésben van a munkahelyi környezet hiányosságaival, és általában csak kismértékben akadályozzák azt a személyek vezetői képességei.

A kutatási eredmények szerint az emberi erőforrást, amelyekkel a cégek rendelkeznek és azt a szándékot, hogy fejlesszék a jövő üzleti vezetőit, aláaknázza az az eléggé általános hiba, hogy a jelenlegi vezetőknek próbálják biztosítani a megfelelő eszközöket a gazdasági piactéren való működéshez.

Mivel elsősorban a tréningekre koncentrálnak, nem figyelnek eléggé az utódlás kérdésére, ezért az ígért terveket nem sikerült végrehajtani. A megjelölt utódok közül ötből majdnem négyen (84 százalék) nem készek arra, hogy betöltsék azt a vezetői szerepet, amit ajánlanak neki.

Ugyanakkor az európai cégeknek az a törekvése, hogy a tehetségekre alapozzanak, ingoványos talajon áll. Míg ezek a személyek 21 százalékkal jobban teljesítenek, mint az általános teljesítményűek, 10 százalékkal többen közölték most, mint egy évvel ezelőtt, hogy ott szeretnék hagyni a szervezetet, míg négyből egy konkrétan azt mondta, hogy a következő egy évben tervez felmondást.

A felmérés szerint a fényesebb gazdasági kilátások ellenére a szenior döntéshozók közül ötből több mint négyen (82 százalék) nem számítanak arra, hogy felülmúlja a kulcsteljesítmény célokat 2010 első félévében.

- Az európai vállalatok nem megfelelően végzik a menedzsment és a tehetségek tréningezését, és mindez nem is fog működni addig, amíg nem nevezik meg a jelenlegi vezetők hiányosságait - nyilatkozta Christoffer Ellehuus a lapnak. Az elmúlt évtizedben számos cég fektetett be nagy arányban a magas szinten tevékenykedő munkavállalók képzésébe, de sokszor ez nem jelentett többet, mint a "felperzselt föld taktikájának" követését.


Gond van a munkavállalók lojalitásával is



Egy másik felmérés szerint a válság megtépázta a munkavállalók lojalitását is. A PricewaterhouseCoopers LLP (PwC) kutatása szerint három brit munkavállaló közül egy (33 százalék) azt mondja, hogy nem ismerték el a munkájukat a recesszió alatt és otthagyná a munkahelyét, ha tehetné. A 950 megkérdezett közül azok a dolgozók, akiket elismerésben részesítettek a válságban, 41 százalék nem tervezi, hogy felmond, és csupán 23 százalék venné fontolóra, hogy másik munka után nézzen.

Az új évtized kezdetével sokan tesznek fogadalmakat, a munkavállalók elgondolkodnak, milyen döntéseket hozzanak karrierjük érdekében. A szervezeteknek ezért résen kell lenniük, hogy megfeleljenek a munkavállalók elvárásainak és szükségleteinek, mert e nélkül azt kockáztatják, hogy elveszítik őket és a versenytársak elszipkázzák a tehetségeket, amikor a munkaerőpiac felfut.

A cégek kezdik érezni, hogy az emberi menedzsment döntéseiknek hosszú távú hatásaik vannak, hiszen egyre inkább kiderül, kik a kulcsemberekért folytatott harc vesztesei és győztesei. Azok, akik a munkavállalóknak a válságban is új lehetőségeket kínáltak, és akik befektettek az emberekbe, most versenyelőnyben vannak - véli Michael Rendell, a PwC partnere és vezetője.

Az egyesült királyságbeli szupermarketek közül néhány nagyszerű példa arra, hogy a bátor emberi menedzsment döntések kifizetődnek, hiszen ez segített nekik biztosítani a vezetőség következő generációját és felvenni csúcs teljesítményű munkavállalókat különböző iparágakból. Más cégek viszont úgy tűnik, hogy pánikba estek, és a döntéseiket a rövid távú nyereség érdekében hozták meg - ezeknek viszont hosszú távon hatásai lesznek a humánerőforrás szintjén és a jövő kilátásait illetően.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Női oktató kapta idén a Gács-András díjat

Csomós Petra, az ELTE TTK Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszékének docensének személyében másodszor nyerte el női oktató az... Teljes cikk

Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

Az év eleje a felmondások ideje?

Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk