kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Generációs konfliktusokat okozhat a fiatalok szja-mentessége

Nem hagyhatják szó nélkül a munkahelyi vezetők, ha bevezetik a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét, a lépés ugyanis hiába külső hatás, konfliktusokat okozhat a kollégák között. Ráadásul a 26 évüket betöltöttek megtartására is új stratégiákat kell majd kialakítani.

Legkésőbb 2022. január 1-től személyijövedelemadó-mentességet kaphatnak a 25 év alatti fiatalok - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök január elején.

Mint arról korábbi cikkünkben írtunk, a lépés a diákmunka-piac szereplőinek első reakciói szerint kétféle hatással lehet erre a szegmensre: a vállalkozások számára olcsóbbá válik a diákmunka, a fiatalok pedig ugyanolyan költségszint mellett magasabb nettó bért kaphatnak.

Kíváncsiak voltunk azonban arra is, hogy a munkahelyeken milyen potenciális konfliktusokat okozhat a bevezetendő szja-mentesség. A lépés ugyanis csaknem 290 ezer fiatalt érint majd a PwC becslése szerint. A munkaügyi statisztikák tanúsága szerint ugyanis jelenleg mintegy harmincezren dolgoznak a 15-19 éves korosztályban, és 258 ezer 20-24 év közötti alkalmazottat tartanak nyilván.

A 25 évnél fiatalabbak bruttó átlagfizetése háromszázezer forint körül alakul kereseti adatok szerint, azaz az szja-mentesség átlagosan havi 45 ezer forint pluszt jelenthetne havonta az érintetteknek.

Mindez elsősorban ott és akkor okozhat konfliktust, ahol publikusak a bérek - egy multinál például jellemzően nem azok. Sok munkahelyen azonban igen, ott akkor jelentkezhetnek a problémák szervezeten belül, ha a fiatal munkavállalók nettó bére nagyságrendekkel meghaladja az idősebbek - akár a jóval nagyobb szakmai tapasztalattal rendelkező kollégák - bérét is” - véli Steigervald Krisztián generációkutató.

Potenciális konfliktusforrás


Ez bizonyos helyeken akár már tíz százaléknyi különbség esetén is valódi konfliktusforrás lehet” - teszi hozzá a szakember.

Persze a különbség korántsem csak az adótól függ, hanem a bérsávoktól is, így erre a munkaadóknak fokozottan oda kell majd figyelniük a jövőben.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, de ebben az esetben is nagyon fontos lesz a kommunikáció. Tisztán és érthetően el kell magyarázni a munkatársaknak a helyzetet. Nem lesz elegendő egy tájékoztató email. Azoknak a vezetőknek, akinek a csapatában dolgozik 25 év alatti fiatal, kutya kötelessége lesz személyesen és egyértelműen felvázolni a szituációt. Főként azt fontos hangsúlyozni, hogy a nettó bérek között kialakult különbség nem a fiatal és a régebbi kollégák szakmai kvalitásairól szól, és pláne nem a fiatal munkatársak „hibája”. Ez az állami szabályozás következménye, ami minden 25 év alattira vonatkozik, és amelynek célja a pályakezdők helyzetének megkönnyítése” - véli Steigervald Krisztián.

Érdemes lehet említést tenni arról is, hogy munkavállalói tekintetben a koronavírus-járvány legnagyobb vesztesei közé tartoznak a fiatalok, körükben nőtt leginkább a munkanélküliség” - teszi hozzá.

Szerinte praktikus megoldás lehet az is, hogy az épp mostanság esedékes éves értékelések során nyitottan és őszintén válaszoljanak a vezetők az ezzel kapcsolatos kérdésekre. A témát azonban érdemes inkább face-to-face megbeszélések során felvetni, mint csoportosan.

Külső hatás, belső nyomás


Fontos, hogy az idősebb munkavállalók érezzék, fontosak a cégüknek, és legyen lehetőségük az érzéseiket, gondolataikat, kérdéseiket vezetőjükkel megbeszélni. Ezt a helyzetet egy külső körülmény, egy kormányzati döntés hozza létre, a hatás viszont a mindennapokban a munkahelyeken fog lecsapódni, ezért is jó, ha a vezetők felkészülten, átgondolt érvrendszerrel felszerelkezve várják az ezzel kapcsolatos kérdéseket” - mondja Steigervald Krisztián.

Ő eddig nem tapasztalta, hogy a korábbi kormányzat által kiemelt csoportok - például a sokgyermekes édesanyák - adókedvezménye bárhol is konfliktus forrása lett volna. Ennek ellenére lokális, egyedi esetek biztosan előfordulnak, de ezeket helyi szinten kell kezelni.

Őszintén szólva úgy gondolom, a fiatalok szja-mentessége kapcsán is ez lesz a helyzet. Ez annyira kívülről jövő döntés, hogy mindenki tudomásul veszi majd. Az idősebbek nem örülnek, de elfogadják, mivel mást nem nagyon tudnak tenni.

Vízválasztó lesz a 26 éves kor


A legrelevánsabb probléma inkább az lesz, hogy egy 25 éves munkavállaló fizetése 26 éves korától gyakorlatilag csökkenni fog, ami előmeneteli és motivációs szempontból is kihívások elé állítja majd a szervezeteket és a munkavállalókat.

Ha szigorúan csak azt nézzük, hogy mennyi pénzt kap kézbe a kolléga, akkor azonos bruttó bér mellett 26 éves korától biztosan kevesebbet fog. Nem kérdés, hogy ez senkit sem motiválna túlzottan. Ha a cégek nem kezelik ezt a helyzetet, nagy valószínűséggel jelentős vándorlás fog történni ebben az életkorban. Ezt persze meg lehet úgy oldani, hogy a munkaadó kvázi a nettó bérre szerződik majd, és így beépíti a tervezésbe a bruttó bér emelkedését 26 éves kortól. Ezáltal mindenki számára transzparens, mégis pozitív lehet a változás” - véli a generációkutató.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy míg az idősebb generációk az adott munkahelyen eltöltött időarányos fizetés-emeléshez vannak leginkább szokva, a fiatalok számára egy munkahelycsere könnyen megy, sőt sokszor karriercél is a gyakori váltás. Ezért a munkaadóknak a 25-26 éves korú munkavállalók esetében érdemes lesz nagyon tudatosnak lenni, és odafigyelni arra, ki az, akit mindenképpen meg szeretnének tartani és milyen előnyöket tudnak számára biztosítani ebben a helyzetben.

A kormányfő szerint a 25 év alatitik szja-elengedése éves szinten 130-150 milliárd forintjába kerül majd a központi költségvetésnek. Radnai Károly, az Andersen Adótanácsadó Zrt. vezérigazgatója a Trend FM-nek a minap azt mondta, bár nyilvánvaló, hogy a 25 év alatti munkavállalók nettó fizetése emelkedni fog, ami nagyobb mozgásteret ad a munkáltatóknak, hogy vonzóbb bércsomagot kínáljanak számukra, önmagában ez az intézkedés nem csökkenti a munkaviszonyhoz kapcsolódó költségeiket, és nem teszi őket motiválttá abban, hogy például a fekete foglalkoztatási viszonyokat átalakítsák vagy kifehérítsék.

Bár a vonatkozó jogszabály még nem jelent meg, a szakértő szerint az valószínűsíthető, hogy a kedvezmény csak a munkaviszonyból származó jövedelemre fog vonatkozni. Szakmailag szerinte visszalépésnek tekinthető, hogy így az eddig egykulcsos szja-rendszer gyakorlatilag kétkulcsossá válik. Pozitívum viszont, hogy a fizetések emelkedése olyan fiatalokat tarthat itthon, akik egyébként külföldi munkavállalásban gondolkodtak volna.


Nyitókép: Steigervald Krisztián
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk

Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk