Szerző: Berta László
Megjelent: 4 éve

Apám, anyám ebbe rokkant bele, köszönöm, nem kérem - zavarba ejtő Z generáció

Egész ágazatok működését ingathatja meg a közeljövőben a Z generáció, ha nem lesz megfelelő számára a munkakörnyezet. Tömeges munkába lépésükkel soha nem látott változások jönnek pár éven belül. Érdemes jobban megismerkedni velük, okosan toborozni őket, 21. századi környezetet biztosítani számukra. Steigervald Krisztián generációkutató, tréner segített nekünk eligazodni rajtuk.

images

Hogyan határozzuk meg a Z generációt? Mindegyik generációkutatók másként szokta, de legalább nem válnak merevvé a gondolati keretek. Van, aki történelmi eseményekhez köti, ki tartozik ide, és nem kizárólag az életkorhoz. „Én az 1995 és 2009 között születetteket tekintem Z generációsnak. Előbbi az internet megjelenése, a másik az okos eszközökhöz köthető és az akkor pár hónapja magyarra ültetett Facebookhoz” - mondta Steigervald Krisztián generációkutató, tréner.

A Z-re jellemzőnek mondott tulajdonságokat más generációk is hordozzák, persze másképp. Steigervald szerint ezek a trendek, élmények, nem kizárólag a Z-sekre igazak, hanem a társadalomra, ahogy például a Facebookot az Y generáció is használja meg a nyugdíjasok is.

Most az Y generáció van tömegével a munkaerőpiacon, a Z csak kezd belépni, és talán jobban járnak, ha nem sietnek, olyannyira keveset tudnak róluk a munkáltatók. Steigervald Krisztián a munka alapélményben látja a meg nem értés kulcsát.

Nem értik őket



A X generáció a bizonytalan, maximalista alapélménnyel rendelkezik, mert amikor ők voltak fiatalok, illetve már kevésbé fiatalok, kevés volt a munka, és meg kellett próbálni helytállniuk ott is, ahol nem volt az ínyükre való, miközben megalázó helyzetekbe kerültek.

Az Y generáció alapélménye a 2008-as válság, amikor azt látták, hogy a szüleik generációját kirúgták, hiába volt lojális, és ebből azt a következtetést vonták le, hogy akkor ők miért lennének azok.
Ebből következik, hogy az X és az Y is úgy látja, hogy a Z generáció sorra olyan döntéseket hoz, amiket ők nem értenek meg, például olyan munkahelyek mellett döntenek, mintha direkt keresnék, mi az, ami nem megfelelő a számukra.

Leáldozott a régi hívószavaknak



Ebből is következik, hogy nem tudják megszólítani őket, ami egy állásra toborzás során félreértésekhez vezet. A régi hívószavak elég fura hatással vannak rájuk. „A rugalmas állás egy Z generációsnak annyit jelent, hogy 0-24 órában kell dolgoznia. Apám, anyám ebbe rokkant bele, köszönöm, nem kérem. A versenyképes jövedelem se túl vonzó, mert mihez képest versenyképes? Új fogalmak kellenek ahelyett, hogy a régi eszközöket próbálják leporolni a munkáltatók” - mondta Steigervald Krisztián generációkutató.

A félreértés következményei



Amikor egy jó toborzó film hatására lelkesen elindul az interjúra a Z generációs pályázó, gyakran az arcára fagy a mosoly, amikor a rendesen old school helyen megkérdezi tőle a HR-es: „Hogyan bírja a monotonitást?, mire a válasza: „Sehogy” és továbbáll. Általában nem fogja megadni az alap tiszteletet sem.

„Minden szinten bizonyítani kell, hogy 21. századiak vagyunk. Különben leküzdhetetlen lesz hosszú távon a 40, 50, 60%-os fluktuáció olyan területeken, mint a kereskedelem, vendéglátás, logisztika” - mondta Steigervald Krisztián.

Több, mint 100 munkaügyi iratminta és szabályzat a HR Portaltól. Előfizetőinknek küldjük a munkajogász által rendszeresen frissített módosításokat is.


A generációkutató szerint ezek a fiatalok lesznek a változás motorja. Egész ágazatok működését ingathatja meg a közeljövőben a Z generáció, pontosabban az, ha nem lesz megfelelő számára a munkakörnyezet. Európában létszámát tekintve kisebb a megelőző generációknál, így a fellépő munkaerőhiány erőteljesebben fogja serkenteni a technológiai újítások bevezetését. Tehát a Z generáció tömeges munkába lépésével pár éven belül soha nem látott változások jönnek, ezért érdemes jobban megismerkedni velük, okosan toborozni őket, 21. századi környezetet biztosítani számukra.

Fotó: Pixabay.com
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Melyek a legnépszerűbb diákmunkák és mennyit lehet keresni?

60 ezer látogatóval minden rekordot megdöntött a januári Educatio oktatási kiállításon résztvevők száma. A vágyott diploma azonban rengetegbe... Teljes cikk

Felmérés: minden második fiatal külföldre menne dolgozni 10 év múlva

Négyből három 16 és 24 év közötti magyar fiatal gondolja úgy, hogy pályakezdőként nem könnyű manapság elhelyezkedni – derül ki az OTP Fáy... Teljes cikk

Milyen a tökéletes munkahely a Z-generáció szerint?

A Z-generáció az első olyan nemzedék, amelyik nem ismeri az internet előtti világot. A korszakváltó korosztály világlátása, és életcéljai is sok... Teljes cikk