kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 15 éve

Nyílt kommunikációval a manipuláció ellen

A visszajelzésnek alapvető szerepe van az önértékelés alakulásában, általa válik világossá cselekedeteinknek súlya, következménye, és ebből érzékeljük azt is, hogy a többiek miként viszonyulnak hozzánk. Visszajelzések nélkül viszont könnyen félrecsúszhat a kommunikáció, hiszen kénytelenek vagyunk képzelőerőnkre hagyatkozni - mondta el lapunknak Dr. Szirmay Ágnes. A munkapszichológus úgy tapasztalja, a vezetők szeretnek elzárkózni a visszajelzéstől, amely mintha azt feltételezné, hogy csak az ő véleményük számít.

A számunkra fontos személyek ránk adott reakcióiból következtetéseket tudunk levonni magunkról, a világban elfoglalt helyünkről, a munkahelyen pedig teljesítményünkről - világosít fel Dr. Szirmay Ágnes, munkapszichológus. Szükségünk van visszajelzésekre, mivel a világ folyamatosan változik. Ha nem kapunk visszajelzéseket, akkor legfeljebb elképzeljük, mit gondolnak mások, ami gyakran nem egyezik a valós reakcióval.

Meghatározza a kommunikációs stílust a szervezeti kultúra

Munkahelyünkön rengeteg jelzést adunk egymásnak, egyrészt az együttélés szokásairól, másrészt a munkáról. Itt is interakcióról van szó: az egyik embernek a másik viselkedésre adott reakciójáról, amire azután ez a második személy viszont valamilyen módon reagál. Lényeges, hogy ez az úgynevezett interakció-mozzanat egy láncolat része, hiszen nagyon nehezen értelmezhető egy adott jelzés anélkül, hogy a viselkedést kiváltó jelzéseket ne értsük. Mivel az együttműködés a közös munka alapja, ezért a munkahelyen is alapvető fontosságú, hogy érdemben reagáljunk egymásra, valamint egymás munkájára. "Fontos megérteniük a vezetőknek, hogy a beosztottakkal való együttműködésben is nélkülözhetetlen a kölcsönös visszajelzés. A menedzserek sokszor nem figyelnek oda, hogy mondandójuk eljutott-e a többiekhez, megértették-e azt. Adottnak veszi azt, amit ő válaszreakcióként feltételez. Ha ez a kölcsönös kommunikációs láncolat elakad, akkor hátráltatja a teljesítményt." - figyelmeztet Szirmay Ágnes.

Tudattalan a metakommunikácó

Egy közlés lehet nyílt, direkt, vagy indirekt, illetve ráutaló. Egy nem szóbeli jelzés, utalás lehet például egy grimasz, egy nem tetsző arckifejezés és a konkrét szavakon túl sok minden függ a hangsúlytól is. Ezek az úgynevezett metakommunikatív jelzések. Szintén visszajelzésként fogható fel mások érzelmi kisugárzása, hangulati változása, mint ránk adott reakció, csak ezek rejtettebb jelzések. A metakommunikáció a legősibb jelzés, amely mindig hat a befogadóra, még akkor is, ha nem tud róla. Ha egy dolgozó bejelenti, hogy elhagyja a munkahelyét, amire a főnökének rándul a szája, kitágul vagy éppen összeszűkül a pupillája, akkor ezeket az árnyalt, nem szóbeli jelzéseket is veszi az illető. A nem szóbeli gesztusaink nagy része önkéntelen és a tudattalan közléseink is azok. "Tudattalan közlésnek minősül például az, amikor nem észleljük, hogy milyen elutasítóan nézünk valakire, illetve amikor az érzelmi állapotunk kihat a környezetünkre." - definiálja Szirmay.

Hitelesnek mondjuk a viselkedést, amennyiben a szóbeli és nem szóbeli viselkedés fedi egymást, párhuzamban van. Ekkor ezek egymást erősítik, hitelesítik. Amikor a szóbeli megnyilvánulás ellentmond a gesztusainknak, egyéb kifejezéseinknek, akkor a szavaink hiteltelenné válnak. Az érzelmi megnyilvánulásaink mindig hitelesebbek - mondja a munkapszichológus.

Mitől függ, hogy magunkra veszünk-e egy megjegyzést?

Az, hogy a jelzést mennyire vonatkoztatjuk magunkra, függ az önbecsülésünktől, mennyire ismerjük a másik személyt, milyen a viszonyunk vele és a másik fél mennyire kommunikál egyértelműen. Az már egy másik problémakör, hogy a kapott jelzést miként fordítjuk le magunknak: egyesek ugyanis akár egy megjegyzésen is hetekig rágódnak, mások csak legyintenek rá. Szirmay Ágnes kihangsúlyozta: a munkakultúrán és a bizalom meglétén is múlik, hogyan reagálunk egy visszajelzésre. Egy konstruktív légkörben senki sem fogja zokon venni az építő jellegű kritikát, mivel csak a segítő szándékot látják benne. "Ha egy szervezetben nincs meg ez a bizalom, és az illetőnek amúgy sincs igénye arra, hogy a saját személyiségével mélyebben foglakozzon, akkor támadásnak fogja venni a visszajelzést, attól függetlenül, hogy a kijelentés valóban támadó volt-e." - magyarázza a szakember.

A visszajelzés hiányának következményei

Egy embernek azzal teszünk jót, ha a saját viselkedését korrekt módon visszajelezzük. Csak így tudja ugyanis megtanulni cselekedeteinek súlyát, következményeit és ebből érzékeli, hogy a többiek hogyan viszonyulnak hozzá. Visszajelzések nélkül nem boldogulunk: információk hiányában könnyen félrecsúszhat a kommunikáció, hiszen kénytelenek vagyunk képzelőerőnkre hagyatkozni. "Ha nem adunk visszajelzést munkatársainknak, akkor csorbul, torzul az önismeretük." - nyomatékosítja a pszichológus, hozzátéve: a visszajelzés teljes megtagadása egyébként azt jelenti, hogy az illető kényelmes pozíciójából nem kíván előbújni és kerüli a felelősségvállalást. Hiszen könnyebb teljes bizonytalanságban hagyni valakit, mint nyíltan vállalni az esetleges konfrontációt, konfliktust és annak következményeit.

Szirmay Ágnes elmondta, hogy a jelzések és visszajelzések hiánya azt jelenti, hogy a szóban forgó egyén nem veszi tudomásul, hogy a viselkedésének következményei vannak másokra nézve is, mivel nem szempont számára. A szakember kihangsúlyozta: egy felnőtt embertől elvárható, hogy feleljen magáért. Ami azt is magában foglalja, hogy állást foglal és jelzi, hogy neki valami tetszik, vagy nem tetszik. Ezzel egyrészt viszonyítási alapot ad a többieknek, másrészt ezzel lehetőséget ad arra, hogy valaki ezen támpontok alapján változtasson valamin, amennyiben ezt szeretné tenni.

De nemcsak negatív, hanem pozitív visszajelzéseket sem adnak szívesen az emberek. Pedig a teljesítményértékelés és a munkakapcsolatok alakulása jórészt ezen múlik. Ezek a jelzések beépülnek az egyén énképébe és nem utolsósorban serkenteni fogják munkáját a reális tervezésen keresztül - mutat rá a szakember.

Egyedül egy emberekkel teli munkahelyen

Ha a vezető elzárkózik minden visszajelzéstől vagy ledelegálja azt, az olyan, mintha azt feltételezné, hogy csak az ő véleménye számít. Nem kíváncsi mások véleményére, (hiszen az esetleges változtatások erőfeszítést jelentenének, esetleg az énképén kellene változtatnia), de másokról sem mond szívesen véleményt. "Ebben sokszor az is szerepet játszik, hogy a visszajelzésnek nincs igazi kultúrája: sem a pozitívnak, sem a negatívnak. Nem vesszük észre, hogy ha egy negatív dolog miatt nem szólunk, akkor pácban hagyjuk munkatársunkat, vagy hallgatásunkkal támogatunk valamit, ami kifejezetten gyengíti a munkamorált, rontja a teljesítményt. Az is gyakori, hogy a vezetők szakmai kérdésekre korlátozzák a kommunikációt munkatársaikkal, az emberi, munkahelyi-kapcsolati kérdéseket pedig magánügynek tekintik." - közli a szakember.

A nemtörődöm vezető nem is vezető?

A félreértések egyik tipikus formája, amikor a kimondatlan elvárást a beosztott nem érzékeli - magyarázza Szirmay, hozzátéve: ha egy főnök nem foglalkozik azzal, amit a munkatársak próbálnak neki visszajelezni, akkor érdemes vele tisztázni, hogy jobban oda kellene figyelnie rájuk. A csapat szociális perifériájára szorult vezető ugyanis minden fontos jelzéstől elesik, ami azt vonja maga után, hogy egyrészt az ő közlései nem érnek célt, másrészt hiedelmekben él majd: azt "hiszi", tudja, mi történik alatta, de ez nagy területeken nem fedi a valóságot. Mindez visszahat a teljesítmény alakulására. A munkapszichológus szerint a főnök nemtörődömsége csökkenti a dolgozók lojalitását és a csapat hatékonyságát, aminek elősegítése egyébként a vezető elsődleges feladata volna, így az ő munkája kérdőjelezhető meg.

Kiközösítés

Ha egy ember semmiféle visszajelzést nem kap a körülötte levő munkatársaktól és nem szánnak neki semmiféle szerepet a csoporton belül, akkor perifériára kerül. - Ez a legnagyobb büntetés: az embernek ugyanis ősi szükséglete a valahová való tartozás. Ha ez nincs, akkor a lojalitása nullára csökken: úgy érzi, hogy nincs helye azon a munkahelyen. A motiváltsága csökken, és előbb-utóbb elmegy onnan.

Félreérthető az írásban történő visszajelzés

Azt is jó lenne az emberekben tudatosítani, hogy információtechnológia és a számítógép használata nem korlátozhatja telefonra és e-mail-re a kommunikációt. Az írásbeli visszajelzés ugyanis Magyarországon is igen elterjedt visszajelzési forma annak ellenére, hogy számos hátulütője van: mivel nincs lehetőség hangsúlyozásra, nem halljuk a hanghordozást, így nem tudjuk a közlést pontosan dekódolni, nehézzé válik annak értelmezése. Szirmay Ágnes szerint minél érzékenyebb, sértődékenyebb valaki, annál konkrétabb, szó szerint kimondott jelzéseket kell adni neki, érdemes egy-két szóval, félmondattal megvilágítanunk mondandónkat.

Nyílt kommunikációval a manipuláció ellen

A nyílt kommunikáció a bizalomteli kapcsolat jele. - Ha a valós helyzetnek megfelelően reagálnak ránk munkahelyünkön, akkor azzal tiszteletüket fejezik ki felénk - közli a szakember. Az adekvát, nyílt visszajelzés arra is lehetőséget biztosít, hogy ne lépjünk bele mások csapdáiba, azokba a "meccsekbe", amikor valaki indirekt módon szeretne kikényszeríteni valamit. A nyílt kommunikáció a manipuláció ellentéte.

Az is gyakori, hogy az emberek feltételezésekre építenek ahelyett, hogy egyszerűen feltennének egy egyszerű kérdést a mellettük ülőnek. Az is gyakori hiba, hogy az illető magából indul ki egy másik ember megítélésekor. "Ez is arra példa, amikor a kapcsolatfelvétel, a kölcsönös kommunikáció és visszajelzések helyett magunkban gondolkodunk, a többi résztvevő helyett is. Ilyen helyzetben a döntést hozó, vagy vezető munkatárs kizárólag a saját gondolatában forog. Kihagyva ezzel azt a sokféle egyéb lehetőséget, amit a többiek látnak. Így elsikkad a többi erőforrás." - nyomatékosítja Szirmay.

Ezért is fontos a nyílt visszajelzés. A hangos beszéd ugyanis segít végiggondolni az adott témát, másrészt kaput nyit mások számára, ezen keresztül lehet hozzánk kapcsolódni. A hallgatás viszont gúzsba köti gondolatainkat, ellehetetleníti helyzetünket. A visszajelzés utat nyit az egyén fejlődéséhez.

Forrás: HVG Karrier Plusz 2008
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk

Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk