100 milliós prémiumosztás Nyíregyházán? "/>
Megjelent: 9 éve

100 milliós prémiumosztás Nyíregyházán?

Nyíregyháza új, fideszes polgármesterének közlése szerint az önkormányzati választást megelőzően "felelőtlen módon" több, mint 100 millió forint jutalmat és prémiumelőleget osztottak ki a polgármesteri hivatal, valamint a helyhatósági cégek vezetőinek, illetve dolgozóinak a településen, miközben a város a felhalmozott adósság miatt fizetési nehézségekkel küzd.

Kovács Ferenc erről pénteki sajtótájékoztatóján beszélt a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen. A „közpénzherdálás" úgy derült ki, hogy az egyik önkormányzati cégvezető pénzügyi segítséget kérve írásban fordult a hivatalhoz, mert nem tudnak bérjárulékot fizetni, így az általa felvett 1,8 millió forint közterheinek rendezéséhez sincs pénzük - mondta az városvezető.

A jelenlegi, még nem végleges adatok szerint Nyíregyháza és önkormányzati cégei mintegy 26 milliárd forintos adósságállományt halmoztak fel – mondta Kovács, és ilyen helyzetben „nem lett volna szabad" jutalmakat és prémiumelőlegeket osztogatni az előző, szocialista-függetlenek-SZDSZ vezette városvezető koalíciónak.

Az új polgármester szerint a kifizetett pénzt „visszakövetelésére" nem igen lesz lehetősége az új nyíregyházi önkormányzatnak, mert a jutalmak esetében szinte nincs jogi mód, míg a prémiumelőlegeknél - ami a szerződések szerint jár a cégvezetőknek és a dolgozóknak - esetleg a feltételek nem teljesítése adhat alapot az összegek visszakérésére.

Kovács Ferenc tájékoztatása alapján a szabolcsi megyeszékhely polgármesteri hivatalában több mint 44 millió, a cégeknél pedig együttesen 56 millió forintot meghaladó összeget fizettek ki a helyhatósági választás előtt.

„Tették ezt annak ellenére, hogy a szeptemberben az éves költségvetési hiányt 7 milliárd 764 millió forintra módosították" - magyarázta a polgármester. Megjegyezte, hogy a város új, fideszes többségű vezetése most hitelfelvételi tárgyalásokra kényszerül, mert bér- és közműszámla-kifizetési gondokkal küzd az év hátralévő napjaiban.

Az önkormányzati vezető arról is tájékoztatott, hogy most átvilágítják a hivatal, az önkormányzati cégek és intézmények pénzügyi helyzetét, s a tényleges „feltárásnak" megfelelően határozzák meg a gazdálkodás szigorú követelményeit.

A felhalmozott adósságállománnyal kapcsolatban Kovács Ferenc azt mondta: a nyíregyházi önkormányzatnak 17 milliárdos a jelenleg ismert adóssága, továbbá tartozik 3 milliárd forinttal saját cégeinek is. Az önkormányzati cégek között pedig van olyan, amely 2,8, illetve egy másik 2,2 milliárdos svájci frankban felvett kölcsön visszafizetésével küzd. Több cégnél „még az adósság mértékét sem tudták pontosan közölni", és a közintézmények hitelállományát pedig még nem ismerik.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter