Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

124 ezer forintra tehető az átlagos nyugdíjpénztári reálhozam

Az internetes cikk szerint a pénztártagok döntő többsége jogosult lesz reálhozamra és a reálhozamok (a pénztári hozamok infláció feletti része), illetve az ezekhez adott munkáltatói pótbefizetések összege átlagosan 124 ezer forint körül alakul. A honlap cikke szerint július 20-án az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem adott ugyan semmilyen tájékoztatást a reálhozamokról, de a szerda délelőtti állapot szerint ez volt a helyzet - közölte az fn.hu.

Az fn.hu szerint a 124 ezer forint csak azok reálhozamát átlagolta, akik kapnak reálhozamot, a cikk szerint a szórások nagyok, eddig 800 ezer forint a legnagyobb reálhozam, de az előzetes számokból már tudható, hogy lesz milliós reálhozam is, és persze sok a pár tízezer forintos is - írja a honlap.

A törvényben meghatározott menetrend szerint az egykori pénztártagok reálhozamát már a május 31-i állapot alapján ki kellett kalkulálni, de a szabály szerint június közepéig a kalkulációtól függetlenül az átlépő pénztártagok vagyonát teljes egészében át kellett utalni a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz (NYAA).

A cikk szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összesítése szerint határidőre meg is érkezett 2946 milliárd forint, ebből kért most vissza a 18 pénztár előzetes becslések szerint mintegy 250 milliárd forintot (a legnagyobbak közül az OTP 60 milliárd, az ING 40 milliárd forintot) azért, hogy kifizethesse a reálhozamokat és a munkáltatói kiegészítő befizetéseket.

A pénztáraknak szerdára kellett véglegesen elkészülniük a reálhozamok kiszámításával, és az összesített igényüket eljuttatni az ÁKK-hoz. A cikk úgy tudja, hogy a számítást és a procedúrát mindenhol a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének munkatársai ellenőrizték, és az érintett 18 pénztárnak belső ellenőri jelentést is kellett küldenie a reálhozam-számítási módszertanáról.

A honlap szerint a felügyelet elégedett volt a jelentésekkel, igaz, nem kis fejtörést okozott a sokszor pénztárt váltó tagoknál, hogy nem mindenhol volt könnyű visszafejteni, hogy melyik befizetés volt munkáltatói kiegészítő befizetés. Nem kevesebb mint 550 ezer pénztárt váltó pénztártag volt a rendszerben, közülük még olyan is akadt, aki az évek során hétszer váltott pénztárat - olvasható az fn.hu cikkében.

A honlap szerint a visszaigénylés után, augusztus 31-ig többé-kevésbé lezárul a reálhozamok eljuttatása a tagokhoz, az internetes cikk szerint hat pénztár már meg is kezdte a kifizetéseket. Az fn.hu írása úgy véli: a felügyelet az ING-vel és az OTP-vel még pereskedni fog azon, hogy mennyi is jár a pénztártagoknak, a felügyelet álláspontja szerint ugyanis a pénztáraknak indokolatlan költségeket is felszámoltak az adott pénzügyi csoporthoz tartozó vagyonkezelők, ez pedig a tagok hozamából hiányzik.

A cikk kitér arra: a felügyelet álláspontja szerint ezeket az összegeket a pénztáraknak vissza kell követelniük a vagyonkezelőktől, és át kell adniuk a tagoknak. A pénzügyi csoportok azonban állítják, megfelelően jártak el, és ők alkalmazták helyesen a törvényt. A cikk szerzője úgy véli: augusztusra azoknak az ügyét sem lehet véglegesen lezárni, akik nem rendelkeztek a reálhozamaikról, és/vagy a postai kézbesítés során nem veszik majd át a pénzüket. Ők szeptember 16-ig még az illetékes postákon személyesen is átvehetik a hozamukat, utána azonban megy az állami nyugdíjalaphoz a pénz, ahol majd az összeg az illető leendő egyéni számláján írható jóvá.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter