Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

13,5 milliós állami támogatás munkavállalónként a Hankooknak

A tegnapi napon legördült az első gumiabroncs a gyártószalagokról a Hankook dunaújvárosi üzemében. A gyár 131 milliárd forintos ráfordítással létesült, az állam rekordméretű, 20 milliárdos támogatást nyújt a cégnek. Ez munkavállalónként 13,5 millió forintot jelent, ami egyesek szerint azért is aggályos, mert az üzemben külföldi munkaerőt is foglalkoztatna. Ráadásul irreálisan magasa támogatás összege, magyar vállalkozások nem is álmodhatnak róla - olvasható a Magyar Hírlap mai számában.

Sokan kifogásolják, hogy a Hankook külföldről is alkalmaz munkavállalókat, pedig ezt a vállalat megteheti, hiszen az európai uniós előírások nem engedik meg a más állampolgárságúak megkülönböztetését. Igaz ugyanakkor, hogy korábban nem volt szó külföldiek megjelenéséről, a helyieket azzal biztatták az üzem elfogadására, hogy csökkenteni fogja a munkanélküliséget. A befektető magyarországi megjelenése előtt két munkaerő-közvetítő cég is felmérte a piacot, s arra a következésre jutott, hogy elegendő szakmunkás áll majd az üzem rendelkezésére.

Jelenleg egyébként mintegy hétszázötvenen dolgoznak az üzemben, s a Fejér megyei munkaügyi központ szerint 131 külföldi munkavállaló alkalmazására kért engedélyt a Hankook. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a gyáravatón mindenesetre visszautasított minden olyan felvetést, amely azt sugallja, hogy az üzemben illegális vagy félig illegális foglalkoztatás folyik.
Follow hrportal_hu on Twitter