Megjelent: 9 éve

20 másodperc egy önéletrajzra - mi vonzza a HR-es tekintetét?

images

Tegyük fel, hogy HR-esünk lelkiismeretes, tehát mind a 400 emailt végignézi. Legendák terjednek arról, hogy 5-10 másodperceket töltenek egy pályázattal a kiválasztók, ez nagyjából igaz, ha a CV olvasásra gondolunk, én azonban inkább 20 másodpercet mondanék egy "első ránézéses" válogatásra. Körülbelül így zajlik egy ilyen válogatás:


5 másodpercA HR-es megnyitja a levelet, és lát benne egy írást meg néhány csatolmányt. Hogyan lehet ott tartani a figyelmét, és elérni hogy tovább olvassa? Fontos tudatosítani benne, hogy egy ember kereste meg, nem egy rutin révén kapott valamit. Azaz a mail ne annyi legyen, hogy "Tisztelt ...! Mellékelten küldöm... Üdvözlettel". Ehelyett a motivációs levél rövidített változata lesz a nyerő: Megszólítás, erre az állásra jelentkezem, ezt tudom és tapasztaltam, mellékelem pályázati anyagom. Ha viszont fizetési igényt is fel kell tüntetni, akkor az csak a mellékelt motivációs levélben legyen benne. Emellett nyilván azt jó kiemelni, ami a hirdetésben szerepel, így van nagy esély arra, hogy megnyitja a mellékletet.

A fájlnevéből egyértelműen derüljön ki, hogy mi van benne. A helyes fájlnévben szerepel a név, valamint, hogy CV vagy motivációs levél, és hogy milyen nyelven íródott (hu, en stb.). Így a HR-es azt nyithatja meg, amelyikre kíváncsi. Klikk-klikk, nyílik a csatolmány.


10 másodpercHa már megnyitotta, akkor a szeme elé kerülő "összképen" is múlik a folytatás. Mi tartja ott? Például egy fénykép, ami egy szimpatikus embert ábrázol. Az is biztos, hogy egy kényelmesen olvasható, jól strukturált anyagot szívesebben átfut, mint egy apróbetűs, zsúfolt szöveget. Keresi benne a kulcsszavakat, melyek számára jellemzik az ideális jelöltet (ezek már a hirdetésben szerepelnek).

Van egy érdekes tanulmány, ami ugyan weblapok gyorsolvasását vizsgálja a bannerek ideális elhelyezése szempontjából, de ezen a területen is használható. Az emberi agy monitor előtt, gyorsolvasás üzemmódban így működik mindenhol, ahol balról jobbra olvasunk. Az alábbi képen az látszik, hová figyelünk leginkább egy monitoron megjelenő szövegben, és ezt mi arra használhatjuk, hogy lássuk, hol keresheti a kulcsszavait a HR-es.Piros terület: a legtöbb figyelmet kapja. Utána következik a sárga, majd a kék. A szürke területen lévő dolgokat meg sem látják elsőre!

Remélem ezek után érthető már, miért a balra rendezett CV sablonokat ajánlom a blogomban, és miért nem támogatom a lap szélén elhelyezett tengely mentén szerkesztett, áttekinthetetlen Europass sablont? Véleményem szerint ezt csak ott szabad használni, ahol kifejezetten ezt kérik.

Ketyeg az óra - az erre szánt 10 másodpercből 5 eltelt, HR-esünk látta, milyen a pályázó helyesírása, mennyire összeszedett, mennyire tud szövegszerkeszteni. Ha ezekből valami nem stimmel, akkor itt vége is az esélyeknek. Ha minden rendben, akkor a jelölt bejuthat a "középdöntőbe", de valamivel még meg kell fogni a HR-es figyelmét. A fénykép sokat segíthet, de segíthetnek a különleges, álláshoz passzoló minősítések, vagy a hobbik is.

A szakmai minősítéseket jól ki kell emelni, és előre tenni a CV-ben. A hobbi ne "utazás, olvasás, zene" legyen, hanem konkrétumok arra vonatkozóan, hogy ki mit csinál a szabadidejében. "Utazás" - de merre, hogyan, miért? Magyarországi hegyi túrák, vagy várromok látogatása, különböző európai emlékhelyek, vagy bármilyen egyedi tematika már jelent valamit. Ki mit olvas? Sci-fi, történelmi regények, kiadványok vagy csillagászat? "Zene" - rendben, de hangversenyek, Beethoven, vagy rockzenekar? Bármi is, tanácsos inkább beírni konkrétan. A "sport" esetén sem mindegy, hogy valaki sakkozik otthon a fiával, vagy mesterjelölt - ez utóbbit tessék beírni.

Nem mindegy, hogy valaki a haverjaival billiárdozik, vagy versenyekre jár. Mindent, amiben az ember eredményes, vagy eltér az átlagtól, ajánlatos beírni. Persze maradjunk a törvényesség, szalonképesség határain belül. Szexuális preferenciák, politikai tevékenység, megosztó civil tevékenység, torrentezés stb. maradjanak ki a CV-ből. Jótékonysági civil tevékenység viszont maradjon benne.

Ez a pont egy új esély arra, hogy egy pályázó elegánsan bemutassa magánemberi oldalát, és kitüntetett figyelmet kapjon, elvégre lehetséges, hogy az összes pályázó rendelkezik az álláshoz kellő tapasztalatokkal, tudással. Letelt a 10 másodperc, még van 5 a húszból.


Az utolsó 5 másodpercAki meggyőző volt, annak a HR-es 10 másodperc alatt elmenti a CV-jét egy erre szánt mappába. Megint előkerül a fájlnév fontossága. Kell-e átnevezgetnie, vagy már benne van minden fontos infó? Kitöltötte-e az illető az adatlapját a fájlnak, ami megmutat róla minden fontos infót, például az e-mailcímet, vagy a telefonszámot? Így a HR-esnek legközelebb meg sem kell nyitnia a fájlt, anélkül is láthatja az adatokat, amelyek még inkább elősegítik, hogy interjú egyeztetésre kerüljön a sor.

A HR-es ezt fogja látni, ha a CV fájlneve fölé megy az egérrel:Ezekkel a lépésekkel az önéletrajz teljesíti küldetését: segíti a pályázót eljuttatni a következő körbe. A bejegyzés folytatása hamarosan követezik.

JobAngel
HR Blog

A kép forrása és a teljes tanulmány itt található: http://www.useit.com/alertbox/banner-blindness.html
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Tényleg a munkáltató tesz szívességet, hogy alkalmaz valakit?

Még mindig azt próbálják éreztetni velem munkáltatók, hogy ők tesznek nekem szívességet, ha felvesznek. Tapasztalatok a Hurrá, állást keresek blog jóvoltából. Teljes cikk

10 hiba, amit ne kövess el vezetőként: visszatérés az irodába

Visszarendelni azonnal mindenkit. "Dolgozhatsz home office-ban, de ebből kinevezés nem lesz..." Visszaállni a személyes állásinterjúkra. Az utóbbi... Teljes cikk

Szárnyakat ad a cégnek a jó csapatmunka - így fejlesszük

A munkahelyi csapatmunka fejlesztéséről kezdett cikksorozatot Bódi Gabriella (Eureka Games) a HR Blogon a sikeres teamek példái és kutatási eredmények... Teljes cikk