Szerző: Molnár Marianna
Megjelent: 7 éve

34 ezren élhetnek rabszolgasorban Magyarországon

Magyarország a nem túl előkelő 54. helyet szerezte meg a 162 országot számba vevőGlobal Slavery Index (Globális Rabszolgaság Index) listáján, amely az országokat a rabszolgaságban élők aránya, a gyermekházasság gyakorisága és az emberkereskedelem elterjedtsége alapján állította sorba. A Walk Free Foundation (tükörfordításban Járj Szabadon Alapítvány) kutatása szerint hazánkban 34-38 ezer rabszolga élhet.

Az alapítvány fogalmai szerint a modern rabszolgaságnak három alapvető formája van – még a kényszermunka és az emberkereskedelem tartozik ebbe a körbe. Közös jellemzőjük, hogy az áldozatot megfosztják a személyi szabadságától: nem hagyhatja ott a munkát, nem rendelkezhet a teste fölött.
 • A Walk Free ismertetője a rabszolgaságot arra az állapotra érti, amikor egy embert valaki a tulajdonaként kezel: megvesz, elad vagy akár elpusztít.
 • A kényszermunka kapcsolódó, de nem azonos fogalom, olyan munkára vonatkozik, amelyet a munkásnak beleegyezése ellenére, fenyegetés vagy kényszerítés hatása alatt kell végrehajtania.
 • Az emberkereskedelem szintén kapcsolódó fogalom, amely során az áldozatot megtévesztéssel, fenyegetéssel vagy kényszerítéssel juttatnak rabszolgasorba, tesznek kényszermunkássá vagy zsákmányolnak ki más módon. Tipikus példája a prostitúcióra kényszerítés vagy a gyermekházasság.

  A magyar helyzet Kelet-Közép-Európában nem kiugró, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Horvátország a minénkhez hasonló állapotot mutat. Románia, Belarusz és a Balti államok ugyanakkor a miénknél jelentősen jobban állnak. Moldovában a legrosszabb a helyzet Európában, és világszinten is itt van a hatodik legtöbb szabadságától megfosztott ember.

  Globálisan a legsúlyosabb helyzet a nyugat-afrikai Mauritániában látszik, ahol a gyermekházasságok magas aránya rontja a képet.

  A felmérés a legjobb állapotokat Izlandon, Nagy-Britanniában és Írországban találta, de arra is emlékeztetnek, hogy ezek az országok sem mentesek a rabszolgamunkától. Ahogy a HR Portal is beszámolt róla, nemrégiben kiderült, hogy Nagy-Britanniában néhány élelmiszerüzem kelet-európai rabszolgákkal dolgoztat. A Walk Free elemzése szerint az Egyesült-Királyságban a kormányzat fellépése nem kellőképp szervezett, és aggasztó rendszerhibák is látszanak, például hiányos az emberkereskedők áldozatául esett gyermekek ellátása.
  Magyarország a térképen

  A Walk Free Foundation célja a modern rabszolgaság megszüntetése egy globális mozgalom elindításával, magas szintű kutatások elvégzése, illetve a legproblémásabb területek és iparágak feltárása.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter