kapubanner for mobile
Megjelent: 9 hónapja

60 ezerről 2 millióra emelte a repülőorvosok éves felügyeleti díját Lázár János tárcája

Brutális emeléssel operál a légiközlekedésben Lázár János tárcája.

Már kétmilliós hatósági díjat kér az állam arra, hogy egy cég évente meghosszabbítsa a pilótaképzési engedélyét. Az érintettek szerint ellehetetlenítették az iparágat egy júniusban elfogadott törvénymódosítással, az illetékes minisztérium szerint viszont nincs ok az aggodalomra - írja a 24.hu.

A Lázár János által irányított Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) számos díjtételt drágított meg különböző mértékben, két alapvető fontosságú engedély esetében azonban tizenhétszeres, illetve harmincháromszoros lett az emelés mértéke.

A pilótaképző szervezetek szerint ez a példátlan hatósági díjemelés jelentkezik majd a képzés piaci árában is, az áremelés pedig visszavetheti a jelentkezők számát.

A 136 igen, 36 nem szavazattal jóváhagyott módosító csomag melléklete szerint a „légitársasági pilóta, kereskedelmi pilóta és többfős személyzet pilóta szakszolgálati engedélyekhez és kapcsolódó tanúsítványokhoz és jogosításokhoz képzéseket nyújtó, jóváhagyott képző szervezet (a szakzsargonban ATO) éves felügyelete” az eddigi 120 ezer forintról 2 millióra nőtt.

A repülőorvosok éves felügyeleti díjánál még drasztikusabb a tarifaemelés: ott 60 ezer forint helyett kell 2 milliót fizetni.

A minisztérium szerint nincs ok az aggodalomra, állítják, hogy a díjemelések miatt nem várható drasztikus átrendeződés a piacon. 

Indoklásként azt is írták, hogy a 2015-ben megállapított felügyeleti díjak emelésére a magyar légiközlekedési iparág gazdasági teljesítőképességéhez igazítva, az elmúlt 8 év gazdasági változásait, annak a felügyeleti hatósági eljárásra gyakorolt hatásait figyelembe véve került sor.

  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek