Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

A családi adóztatás a megoldás?

Egy adótanácsadó és pénzügyi szolgáltató cég szerint érdemes lenne átgondolni a családi adóztatás bevezetését, amin keresztül a bérjövedelemből élő, több gyermeket nevelő családokat lehetne kedvezőbb helyzetbe hozni, és a segélyeken élőket is a munka irányába lehetne terelni.

A RSM DTM Hungary sajtóközleménye szerint a családi adóztatás kidolgozására 2010-ig elegendő idő áll rendelkezésre, ez azonban munkahelyteremtés nélkül, önállóan nem valósítható meg.

Az áfa jelentősebb mértékű emelésére szükség van a költségvetési és az egyensúlyi helyzet stabilizációjához - állapítja meg a cég. A közlemény idézi Kalocsai Zsoltot, az RSM DTM Hungary vezérigazgatóját, aki szerint a jelenlegi kifejezetten alacsony inflációs környezet az áfaemeléshez megfelelő környezetet biztosít, ennek inflációs hatása pedig a következő évben várhatóan már nem jelentkezik.

A 18 százalékos áfakulcs bevezetését az RSM DTM szerint politikai gesztusként kell értelmezni, nem jelent jelentős csökkentést a korábbi 20 százalékos kulcshoz viszonyítva, így valószínű, hogy az adott termék-, illetve szolgáltatáskörben a végfelhasználók számára nem lesz érzékelhető.

A szakértők szerint szerencsésebb lett volna az alapélelmiszerek tekintetében egy lényegesen kedvezőbb kulcsot bevezetni, a távhőszolgáltatás esetében pedig a 18 százalékos helyett a 25 százalékos kulcsot alkalmazni. Júliusban ugyanis a fűtési szezon véget ér, a 2009/2010-es fűtési szezonban pedig - amennyiben a forint nem gyengül jelentősen - a felhasznált földgáz árcsökkenésén keresztül érezhetően csökkenni fognak a távhőszolgáltatás díjai.

A szuperbruttósítással kapcsolatban a közlemény kiemeli: amennyiben a minimálbér adómentessége megszűnik, ez az alsóbb jövedelemkategóriákban adóteher-növekedéshez vezetne, így 2010-től szükség lehet a minimálbér összegének jelentősebb emelésére, ami a jelenlegi gazdasági környezetben a munkaadói oldal ellenállásán elvérezhet.

A tanácsadó cég szerint fontos volna, hogy további lényeges lépésekre kerüljön sor a jövedelmeket sújtó adók és járulékok területén, hiszen míg a környező országokban az elvonás a bérekre vetítve 40 százalék körüli, addig Magyarországon bőven meghaladja az 50 százalékot.

A társaságokat érintő javaslatokkal kapcsolatban megállapítja: amennyiben a jelenleg európai viszonylatban is korszerűnek mondható társasági adótörvényből kigyomlálják a kedvezményeket, amelyeknek köszönhetően a 2008-as effektív társasági adóterhelés 12 százalék körüli volt, a társaságok jelentős adóemelkedést fognak tapasztalni.

Különösen érdemes óvatosan kezelni a kiemelt kedvezményeket (ilyen például a jogdíj 50 százalékos kedvezménye), mert ezek miatt sok multinacionális vállalat tart fenn adójogi vagy tényleges telephelyet Magyarországon, és fizet társasági adót, így a kedvezmények megszüntetése oda vezet, hogy ezek kivándorolnak Magyarországról - hívja fel a figyelmet a tanácsadó cég.

A Bajnai-adócsomag első megismert javaslatai a helyes irányt képviselik, hiszen ma Magyarországon túl kevesen fizetnek kifejezetten magas adókat, a feketegazdaság pedig jelentős arányt képvisel. Ennek megfelelően első körben a fogyasztást és a vagyont terhelő adókat szükséges emelni, s egyidejűleg a bért terhelő adók és járulékok jelentős csökkentésére van szükség a gazdaság teherbíró képességével arányosan. Ezen kívül szükséges lenne az adózási adminisztráció jelentős egyszerűsítése, valamint az adóhatóság működésének racionalitása is - állapítja meg az RSM DTM Hungary tanácsadó cég.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk