kapubanner for mobile
Megjelent: 4 hete

A hagyományos zárak típusai

Először is egy közkeletű pontatlanságot kell eloszlassunk: a zár nem azonos magával a zárbetéttel. Ez fontos tudnivaló, hiszen ebből a zavarból kifolyólag sokan azt sem tudják pontosan meghatározni, mi is az, amit valójában vásárolni szeretnének.

A hagyományos zárak típusai
 

Az ajtó lapjában két furat található, az egyik a kilincstengelyé, a másik pedig a kulcsnyílás. Mind a kettő – mind a két lap irányából az ajtóba vésett zsebre nyílik, ebbe helyezik magát a zárat, ami lehet a Zárdiszkont - Online zárszaküzlet hagyományos zárszerkezete, vagy egy ennél bonyolultabb, többpontos biztonsági zár is.

A három fő típus

A fentebb leírt, úgynevezett bevésőzárnak három fő típusa ismeretes. Az első a kulcsos, ennél a verziónál az egyszerű, hengeres kulcs magát a zárat működteti.

A manapság elterjedtebb cilinderes zárakban a betét (amibe a kulcsot dugjuk) cserélhető, tehát a kulcs ezen a közvetítőn keresztül működteti a zárszerkezetet.

A toalettzárnál már a neve is elárulja, hogy miről van szó: itt nincs kulcsnyílás, hiszen a szerkezetet egy elfordítható gomb működteti. Ezt az ajtó belső oldalára szokás szerelni, hogy a WC-ajtó csak a belső oldalról legyen nyitható és zárható. Biztonsági okokból a külső oldalon is van jellemzően egy vájat, amibe csavarhúzót vagy egy pénzérmét illesztve az ajtót ki lehet nyitni, ha valaki rosszul lett véletlenül a vécén.

Egy- vagy kétnyelves?

Az egynyelves zárak arról ismeretesek, hogy a kulcs elfordítása egyetlen egységet mozgat, ezért ezek jellemzően reteszként vagy másodzárként funkcionálnak, de bevésőzárak között is találni még ilyeneket, bár a biztonsági szintjük nem éppen magas. Az előbb nem véletlenül használtuk az egység kifejezést, hiszen sok esetben a klasszikus zárnyelv helyén három rúd található, viszont amennyiben ezek egyszerre mozognak, ezek a zárak is egynyelvesnek tekinthetőek.

A kétnyelves típusoknál a felső nyelv az úgynevezett csapdanyelv, ami bezáráskor, mondhatni, csapdába ejti az ajtót. Ez jellemzően a kilinccsel húzható vissza, de vannak olyan modellek is, amelyekben a kulccsal is mozgathatjuk. Az alsó nyelv itt is retesznyelv, amit viszont csak a kulcs (vagy a zárbetét) mozgathat, ez az, ami az ajtó tulajdonképpeni biztonsági zárását végzi.

Görgős, kampós, többpontos

A kampós zárak különlegessége, hogy a retesznyelv nem csak belenyúlik az ellen darabba, jellemzően az ajtókeretbe, de bele is akad. Ez azért hasznos tulajdonság, mert így a kifeszítés elleni védelem megnövekedett, illetve tolókapu esetén is ez jelenti a hatékony megoldást.

A görgős változatok nem rendelkeznek kilinccsel, egy rugós görgő feladata az ajtó zárva tartása.

Az igazán biztonságos(abb) megoldást természetesen a többpontos zárak jelentik. Ezeknek közös jellemzője, hogy az előlap az ajtó teljes élén végigfut, és benne különböző magasságban nyelvek, görgők és kampók találhatóak. Ezeket a nyelveket jellemzően a kilincs felhúzásával mozdítjuk, de vannak olyan modellek is, ahol ez a kulcs többszöri körbe fordításával is elvégezhető.

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára - hangsúlyozta Izer Norbert, a... Teljes cikk

Kitartó optimizmus a turisztikai szektorban

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai... Teljes cikk

A rossz testtartás a munkahelyi termelékenységre is hatással lehet

A felmérésben megkérdezettek 39%-a végzi íróasztal mellett a munkáját, amikor távolról dolgozik. Teljes cikk