Megjelent: 9 éve

A jó női főnök tud káromkodni és simogatni is

A nők a férfiakhoz képest még mindig hátrányban vannak egy állásinterjún, a bérek megállapításakor, előléptetéskor - ezt több kutatás is bizonyítja. Az is bizonyított, hogy a sok női vezetővel dolgozó cégek több hasznot termelnek. Érdekesség, hogy egy női főnököt a munkatársai csak akkor tartanak hitelesnek, ha az káromkodik - írja az Index.

images

A női és a férfi karrier közti különbségek sokszor már az állás megpályázása előtt kezdődnek. A nők általában csak akkor pályáznak, ha úgy érzik, minden szempontból megfelelnek az elvárásoknak, míg a férfiak azzal is beérik, ha csak a hirdetés követelményeinek felének képesek megfelelni. Az állásinterjúk is ennek mentén zajlanak: a HR-esek a férfi jelölteknél azt nézik, hogy mi lesz belőlük néhány év múlva, a nőknél pedig azt, hogy mi az, amit eddig letettek az asztalra.

A munkahelyen is másként viselkednek: a férfiak jellemzően azzal töltik az ebédszüneteket, hogy akár egy órára is kimennek kollégáikkal ebédelni, és közben hatékonyan építik kapcsolataikat, szociális hálójukat. Ez idő alatt női munkatársaik elintéznek egy-két dolgot, vagy éppen tovább dolgoznak a trécselés helyett. A férfiak jellemzően támogatják, segítik egymást, a nők viszont mindannyian kivételezett helyzetben szeretnek lenni, egyenként.

Fontos különbség még a nyelvhasználat is. A nők kedvesség és udvariassága nem biztos, hogy célravezető, az ilyen személyt ugyanis senki sem tartja alkalmasnak a vezetésre. De ha egy nő átveszi a férfistílust, az ugyanúgy visszaüthet: elveszíti nőiességét, visszatetszést vált ki, a háta mögött gúnyolni fogják. Egy kísérlet szerint két ugyanúgy beszélő, eltérő nemű vezető megítélése más: habár a férfi és a nő a kísérletben ugyanazokat a kifejezéseket használta, alkalmazottaik a férfit szigorú, de igazságos főnökként jellemezték, a nőt viszont hisztis, elviselhetetlen nőszemélynek tartották. A jó női főnök az lehet, aki felváltva, a helyzetnek megfelelően használja a különböző nemi jellemzőket. A jó női főnök kedvesen és támogatólag bólogat, amikor pozitív visszajelzés kell, és bátran káromkodik, amikor keménynek és őszintének akar látszani.

A döntéshozó üzletasszonyok talán ezért is próbálnak eltávolodni női mivoltuktól, levetkőzni a nőiségüket. Holott amerikai kutatók számtalan aspektusból vizsgálták a férfi és a női vezetőket, és arra jutottak, hogy a döntéshozatali képességet leszámítva a nők minden szempontból jobbak.
Magyarországon az üzleti szférában most az a kérdés, hogy képesek-e a szereplők elvonatkoztatni az álláskeresők és alkalmazottak nemétől, és kizárólag a teljesítményük alapján megítélni őket.

Index
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek