kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

A kormánypártok ínyére módosul a tb-törvény

Elfogadták az egészségbiztosítási törvényjavaslat támogatott módosító indítványait, igaz csak a kormányoldal változtathatott. A Fidesz döntött: nem gyűjtenek aláírásokat a patikaliberalizáció elleni népszavazáshoz.

A szavazásnál tartózkodtak az MDF-es képviselők, illetve Gyenesei István független képviselő, valamint Rogán Antal fideszes képviselő. Nemmel szavazott Kolber István szocialista képviselő. A Fidesz képviselői nem szavaztak.

Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa hétfői sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a Fidesz nagy valószínűséggel nem fog szavazni, csak azokra a módosítókra, amikkel egyetért, így a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséről szóló, eredetileg MSZP-s javaslatra, amelyet ugyan Tóth Károly visszavont, de a fideszes Horváth Zsolt sajátjaként fenntartott.

A képviselők 167 igen, 195 nem és 3 tartózkodással vetették el a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésére vonatkozó fideszes indítványokat.

Három MSZP-s tartózkodott

A javaslatot támogatta Tóth Károly, aki az eredeti módosító indítványt benyújtotta. A szavazásnál tartózkodott Garai István Levente, Koscsó Lajos és Szirbik Imre (mindhárman MSZP).

A kormány támogatta, az Országgyűlés azonban nem szavazta meg azt a szocialista indítványt, amely a vezető gyógyszerész alkalmazásával kapcsolatos feltételekkel egészítette volna ki a törvényjavaslatot. A képviselők megszavazták viszont azt az indítványt, amely hasonló ehhez a javaslathoz csak az egészségügyi bizottság nyújtotta be.

Egyszerűbb cím

Az elfogadott módosító indítványok alapján az előterjesztés címe az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslatra egyszerűsödött (az eredeti címben "a kötelező egészségbiztosítás természetbeni ellátásai igénybevételének rendje is szerepelt").

Megszavazták azt a módosító indítványt, amelynek alapján az egészségbiztosítási pénztárak átvállalhatják a vizitdíjat, ha a beteg részt vesz prevenciós, illetve egészségfejlesztési programokban. A pénztáraknak lehetőségük van arra, hogy a kórházi napidíjat is átvállalják, ennek nincs feltétele.

Vizitdíjból fizetés

A képviselők támogatták azt a javaslatot, hogy az egészségügyi szolgáltatónak a beszedett vizitdíj és kórházi napidíj 30 százalékát alkalmazottainak javadalmazására kell fordítania.

Elfogadták azt a módosító indítványt is, miszerint a mögöttes állami felelősség elve alapján az állam biztosítja a pénztártagok ellátását, ha az egészségbiztosítási pénztár működése a pénztártagok ellátását veszélyezteti.

Az egyik támogatott javaslat szerint a pénztárnál nem kettő, hanem egy cégvezető működik, illetve a pénztárakból a magyar államot illető osztalékrészt az egészségügy fejlesztésére kell fordítani.

Megkülönböztetni tilos

A támogatott sorban szerepelt az a javaslat, amely szerint a tagszervezés során bármilyen csoportra irányuló tagszervezés, valamint a biztosítottak közötti bármilyen megkülönböztetés tilos.

Elfogadták azt a javaslatot is, miszerint a pénztár kisebbségi tulajdonosa jogosult a cégvezető jelölésére. Egy másik javaslat szerint az Egészségbiztosítási Alap kezelését a kormányhivatalként működő Nemzeti Egészségbiztosítási Központ látja el.

Januártól kezdhetnek

Bekerült a törvényjavaslatba az is, hogy az egészségügyi ellátórendszer finanszírozása nemzeti kockázatközösségen alapuló, szolidaritás elvű, kötelező társadalombiztosításon nyugszik.

Ha a törvényjavaslatot december 17-én elfogadja az Országgyűlés, akkor január elsejével 22 egészségbiztosítási pénztár jön létre, de működésüket 2009. január elsején kezdik meg.

Elnöki közlemény

A Fidesz elnöksége közben közleményt adott ki, melyben arról írnak: „Gyurcsány Ferenc kormánya retteg a népszavazástól, ezért több mint egy éve nemtelen eszközökkel próbálja meggátolni azt, hogy az emberek visszakapják a jövőről szóló értelmes vita lehetőségét.

A kormány mesterkedése azonban csak részsikerrel járt, hiszen a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséről már biztosan szavazhatnak az emberek, a patikán kívüli gyógyszerárusítás kérdésének hitelesítését azonban sikerült annyira lelassítaniuk, hogy az időben már nem tud felzárkózni a Szociális Népszavazás kérdéseihez.

Ezért a Fidesz és a KDNP ebben a kérdésben nem kezdi el az aláírásgyűjtést, hanem a Szociális Népszavazásra koncentrál, hiszen így az emberek a valós helyzet és az igazság tudatában mondhatnak véleményt a saját jövőjüket és az ország jövőjét érintő legfontosabb kérdésekről" – áll a közleményben, amelyet a Fidesz-frakció adott ki.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szijjártó Péter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F.... Teljes cikk

Navracsics Tibor: egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni,... Teljes cikk